Porodica Vojvodić: Policija inkvizitorskim metodama natjerala Luku da prizna, Radusinović ga šamarao

"Obećavali su mu da neće biti krivično gonjen i da će moći da ide kući, samo ako prizna krivicu. Luka je, iz straha, osjećaja ugroženosti i nemoći, pristao i potpisao izjavu, koju su sastavljali inspektori Čedo Bošković i Radosav Šćepanović"

21763 pregleda 16 komentar(a)
Polomljena ploča na spomeniku, Foto: Građanska alijansa
Polomljena ploča na spomeniku, Foto: Građanska alijansa

Crnogorska policija je pod pritiskom javnosti, da što prije riješi ovaj slučaj, na besprizoran način, inkvizitorskim metodama, natjerala Luku Vojvodića da prizna nešto što nije učinio, saopštila je danas porodica Luke Vojvodića, osumnjičenog da je u noći između subote i nedjelje, uništio mermernu ploču na spomeniku Trinaestojulskom ustanku na Ravnom lazu u Piperima.

Luka Vojvodić je pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

"Bespomoćnom mladiću, sa tek navršenih osamnaest godina, omogućili su kontakt sa advokatom tek kad su odradili svoj nečasni zadatak. Luka je u posljednjih desetak dana angažovan, uz ujaka i drugu rodbinu, na građevinskim radovima u Piperima. Nakon što se desio nemili događaj s rušenjem spomen ploče, policija je došla na lice mjesta i pozvala na informativni razgovor osobe angažovane na pomenutim radovima. Nakon datih izjava, svi su pušteni kući, sem Luke, čiju su izjavu, inspektori policije i zamjenik komandira policije Radusinović pocijepali, nakon čega su ga poveli u izdvojenu kancelariju, gdje počinje brutalna tortura nad njim, u cilju priznanja krivičnog djela koje nije počinio", ističe se u saopštenju porodice Vojvodić.

Oni tvrde da je uslijedilo Radusnovićevo šamaranje Luke i pritisak prisutnih inspektora, da Luka prizna da je oskrnavio spomen ploču, uz prijetnju da će mu odrediti istražni zatvor, a svakodnevno će biti izložen istom maltretiranju.

"Obećavali su mu da neće biti krivično gonjen i da će moći da ide kući, samo ako prizna krivicu. Luka je, iz straha, osjećaja ugroženosti i nemoći, pristao i potpisao izjavu, koju su sastavljali inspektori Čedo Bošković i Radosav Šćepanović. Sjutradan je priveden kod tužioca na saslušanje – opet bez prisustva advokata - gdje je ponovio priznanje za rušenje spomen ploče, kako bi ga što prije pustili kući. Nakon date izjave je dobio advokata po službenoj dužnosti", kazala je porodica Vojvodić.

Oni su poručili da "izgleda da je za ovu vlast činjenica da je Luka aktivno učestvovao u odbrani svetinja, crtanjem trobojki i prisustvovanjem litijama, dovoljno opravdanje za ovakvu monstruoznu konstrukciju prema njihovom sinu".

"Nikada nećemo zaboraviti trenutak kada je Luka izašao iz Tužilaštva, taj njegov strah, zbog kojeg nije smio ni da nas pogleda. Ne bismo željeli da ni jedno dijete doživi neprijatnosti koje je doživio naš Luka, nebitno koje je nacije, vjere ili političkog opredjeljenja", zaključuje se u saopštenju porodice Vojvodić.

Bonus video: