Tužiteljka protiv uslovnog puštanja Damira Mandića na slobodu

Advokat Stefan Jovanović je kazao da su se stekli uslovi za uslovni otpust, i pored toga što Sektor kriminalističke policije nije dao pozitivnu procjenu bezbjednosti

10323 pregleda 1 komentar(a)
Mandića dovode na ročište, Foto: Boris Pejović
Mandića dovode na ročište, Foto: Boris Pejović

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište po molbi Damira Mandića, osuđenog za saučesništvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika Dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića.

Molbu za održavanje ročišta podnio je i Mandićev advokat Dragoljub Đukanović.

Na ročištu, je po zamjeničkom punomoćju Mandićevog advokata Dragoljuba Đukanovića, Mandića zastupao advokat Stefan Jovanović.

Suzana Milić, državna tužiteljka u Višem držvnom tužilaštvu u Podgorici se protivila usvajanju uslovnog otpusta Mandića.

"Tužilaštvo je mišljenja da molbu Damira Mandića i njegovog branioca treba odbiti kao neosnovanu, jer nije i ne bi bila ostvarena svrha kažnjavanja. Ovo posebno ako se ima u vidu visina zaaprijećene kazne i teške okolnosti koje se naročito ogledaju u načinu izvršenja ubistva, žrtve ovog zločina Duška Jovanovića", kazala je tužiteljka.

Ivana Vujović, predstavnica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kazala je da je stav te ustanove da su se stekli uslovi za uslovni otpust.

"Zatvorenik je do sada koristio dvije pogodnosti kada je posjetio porodicu, vratio se na vrijeme i nije zloupotrijebio vikend odsustvo. Radi se o stabilnoj ličnosti, odgovornog ponašanja. Radi se o najpozitivnijem primjeru u zatvorskoj populaciji", navela je Vujović.

Advokat Stefan Jovanović je kazao da su se stekli uslovi za uslovni otpust, i pored toga što Sektor kriminalističke policije nije dao pozitivnu procjenu bezbjednosti.

"U konkretnom slučaju imamo procjenu bezbjednosti rizika od uslovnog otpusta. Radi se samo o pukoj konstataciji od policije da se nisu stekli uslovi po procjeni bezbjednosti za uslovni otpust. Ova procjena nije obrazložena i nemamo odgovore na pitanja koji rizici su procjenjivani, ko je vršio procjenu, te sa kojim licima se razgovaralo prilikom procjene rizika. Ova procjena je zbog toga paušalna", smatra advokat.

Podsjetio je da ova procjena policije nije odlučna činjenica prilikom donošenja odluke suda, podsjetivši sudsko vijeće na predmet poznat kao "slučaj Feraris" kojem je usvojena molba za uslovni otpust i pored toga što je imao negativnu procjenu policije.

Predsjednik vijeća sudija Boris Savić je kazao da će sud u zakonskom roku donijeti odluku i obavijestiti stranke.

U oktobru 2015. godine krivično vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je Damira Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića, koja je već pravosnažna presuda od 27. decembra 2006. godine.

Sud je Mandića osudio na 18 godina zbog učešća u ubistvu i dvije godine za otmicu, nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna.

Bonus video: