Za ubicom Lopičića tragali i u Srbiji

Istražitelji još ne znaju ko je 24. aprila 2015. u kotorskom naselju Sveti Vrači likvidirao Podgoričanina Ivana Lopičića, bliskog škaljarskom kriminalnom klanu Podgoričko tužilaštvo od pravosudnih organa Srbije tražilo pomoć sa naredbom za DNK vještačenje tragova i predmeta izuzetih sa lica mjesta... Nakon dostavljenog nalaza, forenzičarima iz Danilovgrada naložili novo DNK vještačenje

22993 pregleda 0 komentar(a)
Ubica Lopičića i dalje nepoznat, Foto: Fejsbuk
Ubica Lopičića i dalje nepoznat, Foto: Fejsbuk

Ubicu Podgoričanina Ivana Lopičića (27) crnogorsko tužilaštvo tražilo je i u Srbiji.

Međutim, ni to, kao ni vještačenja tragova sa mjesta ubistva, pretresi više stanova, saslušanja, snimci sa nadzornih kamera nisu otkrili ko je 24. aprila 2015. u kotorskom naselju Sveti Vrači likvidirao dvadesetsedmogodišnjaka. To proizilazi iz odgovora Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, iz kog su objasnili što su za pet godina uradili da otkriju ko je ubio Lopičića, kojeg su bezbjednosne službe treitirale kao člana škaljarskog kriminalnog klana. “U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv NN izvršilaca krivičnog djela ubistvo, izvršenog na štetu I.L. i u fazi izviđaja prikupljena su obavještenja od većeg broja lica, dok su od strane tužilaštva donijete naredbe Forenzičkom centru za sva neophodna vještačenja i to DNK, biološko, trasološko vještačenje, vještačenje daljine pucanja, a osim toga, po zahtjevu ovog tužilaštva od strane istražnog sudije Višeg suda u Podgorici donijete su naredbe za pretresanje stanova i vozila većeg broja lica, kao i naredbe za izuzimanje video zapisa sa lica mjesta i izuzimanje listinga telefonskog saobraćaja”, odgovorila je portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Brojna vještačenja nisu pomogla istražiteljima (ilustracija)
Brojna vještačenja nisu pomogla istražiteljima (ilustracija)foto: Shutterstock

Pojasnila je da je podgoričko tužilaštvo uputilo zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnom pravosudnom organu Srbije: “Sa naredbom za DNK vještačenje tragova i predmeta izuzetih sa lica mjesta, koji nalaz je dostavljen tužilaštvu, nakon čega se ukazala potreba za dodatnim DNK vještačenjem, tako da je ovo tužilaštvo donijelo naredbu Forenzičkom centru Danilovgrad za DNK vještačenje, koji izvještaj je takođe dostavljen ovom tužilaštvu, a do sada preduzete mjere i radnje i sprovedena vještačenja nijesu dala rezultate u rasvjetljavanju predmetnog krivičnog djela i identifikaciji izvršilaca istog, sa kojih razloga je od strane tužilaštva dat nalog Upravi policije da i dalje preduzimaju sve neophodne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela”.

Podgoričanin blizak škaljarskom kriminalnom klanu, ubijen je u ulazu zgrade u kojoj je živio.

Napadač ili više njih, u 3.20 sati nakon ponoći ispalili su devet hitaca u njega. Pet zrna, kalibra 9 milimetara, pogodila su ga. Policija je u prvim danima istrage tvrdila da je i to ubistvo povezano sa nestankom 200 kilograma kokaina u španskoj luci, ali to nikada nije zvanično saopšteno.

Crnogorski klanovi ratuju od kraja 2014. godine, kada je iz stana Gorana Radomana u Valensiji nestao skupocjeni bijeli prah. Šest godina nakon prvog obračuna u Valensiji, u kojem je ranjen Radomanov kum, sada pokojni Goran Đuričković iz Budve, posljedica tog rata su 46 mrtvih, desetine ranjenih, slučajne žrtve među njima, krv na ulicama evropskih gradova.

Nakon nekoliko likvidacija, crnogorska policija zvanično je saopštila da su ubistva crnogorskih kriminalaca posljedica sukoba dvije jake kriminalne grupe iz Kotora.

Indirektno su saopštavali da je krađa vrijednog tovara uzrok krvavog, uličnog rata između klanova koji su svojevremeno bili jedna ekipa.

Zbog tuče hapšen sa Đurićem

Lopičić je hapšen početkom avgusta 2014. godine. Njemu i sada pokojnom Daliboru Đuriću tada su stavljene lisice na ruke zbog sumnje da su u lokalu “Vinomania” u kotorskom Starom gradu pretukli braću B.B. i N.B. iz Budve i Kotoranina N.Ć.

Dva dana nakon hapšenja, uz jemstvo od 12.000 eura pušteni su da se brane sa slobode.

Đurić je ubijen 22. septembra 2016 godine.

Metak ga je pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma. Pola sata kasnije umro je bolnici. Policija i tužilaštvo tvrde da su Kotorani Dejan Pavićević (45) i Miloš Trbo (31) obezbijedili prevoz ubici, prenosili poruke i uništavali tragove i dokaze o likvidaciji Đurića.

Njih dvojica uhapšeni su nekoliko sati nakon ubistva, ali istražitelji nijesu otkrili ko je povukao oroz i likvidirao Đurića, kao ni nalogodavce tog zločina. Ubijenog Kotoranina policija je označavala visokorangiranim članom škaljarskog klana, na čijem čelu su navodno braća Jovan i Igor Viikotić. Jednim od šefova klana označavan je i Kotoranin Igor Dedović, ubijen u januaru u Atini.

Ubijen na isti način kao i njegov ujak

Na isti način kao Lopičić, njegov ujak Dejan Đuković ubijen je 1. oktobra 2009. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, na početku trećeg puta u Dobroti.

Dok je ulazio u zgradu, iz žbunja su pritrčali napadači i u njega ispalili više hitaca. Đuković je davao znake života, ali je ubrzo nakon prijema u bolnicu preminuo.

Njegov ubica i dalje je van domašaja pravde.

Sedam mjeseci kasnije, Đukovićev prijatelj Ivan Vračar, u Kotoru je ubio Dragana Dudića Frica.

Policija je sumnjala da je Dudić ubijen iz osvete.

Vračar i Đuković odrasli su zajedno u Nikšiću, gdje su živjeli u istom ulazu. Taj Nikšićanin tokom suđenja tvrdio je da je Dudića ubio iz straha za svoj život, jer mu je Fric prijetio da će ga ubiti. Tvrdio je i da mu je Dudić prijetio da će ga ubiti i da će proći kao i njegov drug Đuković.

Bonus video: