Sudar autobusa i automobila na putu DG-NK: Dvoje poginulo i 26 povrijeđenih

Svi koji se nalaze u jedinici intezivne njege su stabilnih vitalnih paranetara i riječ je uglavnom o povredama i prelomima ekstremiteta i rebara

323964 pregleda 68 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Luka Zeković
Sa mjesta nesreće, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2020. 21:20h

Dvije ženske osobe, Jelica Jovović (42) iz Danilovgrada i Marina Vuletić (46) iz Nikšića poginule su, a 26 osoba je povrijeđeno oko 8 sati i 20 minuta na magistralnom putu Danilovgrad - Nikšić, u sudaru autobusa i automobila, u mjestu Cerovo, nadomak Bogetića.

Direktor Opšte bolnice dr Ilija Ašanin kazao je večeras da je vozač minibusa R.T prevezen u Klinički centar Crne Gore.

"Vozač minibusa ima višestruki prelom karlične kosti, pa je prevezen u KCCG. Njegovo stanje je stabilno", kazao je Ašanin.

On je ranije danas rekao da je prvi pacijent primljen u devet časova i da je ukupno primljeno njih 26, od kojih je 19 je nakon urađene dijagnostike i ukazane pomoći vraćeno na kućno lijećenje, dok je sedmoro zadržano na bolničkom liječenju.

"Od njih sedmoro petoro je zadržano zbog ozbiljnosti povreda u jedinici Inzezivne njege, jedan povrijeđeni je zadržan na hirurgiji i drugi na odjeljenju ortopedije. Djevojćica od devet godina je odmah operisana zbog povrede unutrašnjih organa i krvarenja i sada se osjeća dobro i stabilnih je vitalnih parametara. Ostala je u jedinici intezivne njega zbog nastavka liječenja", kazao je ranije Ašanin.

Ašanin
Ašaninfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima svi koji su se nalazili u jedinici intezivne njege su bili stabilnih vitalnih paranetara i riječ je uglavnom o povredama i prelomima ekstremiteta i rebara.

"Pod našim su stalnim nadzorom i monitoringom i uradićemo dodatne dijagnostičke procedure tako da je moguce da ce dio njih biti danas ili sjutra operisan", kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima svi timovi za vanredne situacije su u roku od pola sata bili u bolnici i za 45 minuta su uspjeli da zbrinu sve povrijedjene.

"Nadam se da ce se svi koji su u Intezivnoj jedinici brzo oporaviti i da će biti pušteni kuci", kazao je direktor Opšte bolnice u Nikšiću.

Svi povrijeđeni, izuzev djevojčice koja je operisana, su iz minibusa.

Ašanin je istakao da su svi zaposleni još jednom pokazali da su dorasli zadatku, i profesionalno i ljudski.

Ispred bolnice je veći broj rodbine i prijatelja povrijeđenih.

Spasoje Tomić je bio u minibusu i on je jedan od putnika koji je prošao sa lakšim povredama.

Spasoje Tomić
Spasoje Tomićfoto: Svetlana Mandić

"Vozač je vozio zaista fino, brzina je bila prilagođena. Odjednom smo vidjeli auto koje je izletjelo ispred nas praktično iz suprotne trake. Vozač nije uspio nikako da ga izbjegne, udario je u auto i mi smo sletjeli niz provaliju. Imali smo neku sreću u nesreći da se nijesmo prevrtali nego samo proklizali niz provaliju. Nažalost, koliko sam vidio dvije djevojke su izgubile zivot i to je za sve nas bio veliki šok. Prošli smo jedan slobodno mogu reći horor. Činilo nam se da je to proklizavanje trajalo čitavu vječnost, a možda nije ni trajalo deset sekundi", kazao je Tomić i izrazio nadu da će se svi putnici brzo oporaviti bez nekih posljedica.

Vatrogasci i zdravstveni radnici izvukli su tijela stradalih iz provalije. Prethodno, mještani i građani koji su prvi pritekli u pomoć, izvlačili su povrijeđene.

Autobus je sletio dvadesetak metara niz liticu.

Saša Rakočević iz Nikšića prvi je naišao.

Vijestima je kazao da je, kada su vidjeli udes, on i Miladin Božović sišli da pomognu povrijeđenima iz autobusa. Rakočević priča da su mještani već bili stigli na mjesto udesa i zvali hitnu i policiju.

Vatrogasci, policajci i zdravstveni radnici izvlače tijela stradalih
Vatrogasci, policajci i zdravstveni radnici izvlače tijela stradalihfoto: Jelena Jovanović

"Sa mještanima smo izvlačili povrijeđene. Zaista je teško bilo vidjeti taj prizor. Izvadili smo ih 4-5 i u tom trenutku stigla je policija, hitna i vatrogasci", kazao je Rakočević.

On je dodao da su pokušali da izvuku putnika koji je bio prikliješten u autobusu.

"Pričali smo s njim i vidjeli da je u dobrom psihičkom stanju. Odustali smo od izvlačenja, jer smo se plašili da autobus ne krene nizbrdicom, ali i da ne ugrozimo njegov i život ostalih povrijeđenih", kazao je Rakočević. Ispričao je i da su, kada su stigli, žena i suvozač iz vozila budvanskih registarskih oznaka već bili izašli iz smrskanog automobila.

"Kada smo sišli dolje već je desetak putnika izašlo iz prevrnutog autobusa i išlo prema magistrali", kazao je on.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Veselin Gardašević, rekao je da im je u 8 sati i 30 minuta policija javlila za udes i da su odmah poslali dvoje vozila i sedmoro vatrogasaca.

Gardašević
Gardaševićfoto: Svetlana Mandić

"Kada smo stigli vidjeli smo zaista težak prizor. Autobus je sletio u provaliju od dvadesetak metara. Nažalost, izgleda da ima dvoje mrtvih i veći broj povrijeđenih", kazao je Gardašević.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić kazao je da uviđaj obavljaju dežurni tužilac Željko Pejović i vještak saobraćajne struke.

"Prema dosadašnjim podacima dvije osobe su poginule a više njih je povrijeđeno. Tužilac i vještak saobraćajne struke utvrđuju uzrok i okolnosti pod kojima se dogodila saobraćajna nesreća", kazao je Šekarić "Vijestima".

Obustavljen saobraćaj zbog uviđaja
Obustavljen saobraćaj zbog uviđajafoto: Luka Zeković

Zbog uviđaja, saobraćaj je blokiran.

Za potrebe povrijeđenih do sada se prijavilo preko 140 građana da doniraju krv, a stalno pristižu novi dobrovoljni davaoci.

Građani čekaju red kako bi donirali krv
Građani čekaju red kako bi donirali krvfoto: Svetlana Mandić

Takođe, pripadnici Vojske Crne Gore su se ponudili da doniraju krv, te se neki od njih se već nalaze u Zavodu za transfuziju krvi Nikšić.

Bonus video: