Božovića još ne zovu zbog sahrane

Cetinjsko tužilaštvo nije donijelo odluku u predmetu formiranom nakon sahrane istoričara Vladimira Jovićevića

6440 pregleda 3 komentar(a)
Nisu ga ništa pitali: Božović, Foto: Savo Prelević
Nisu ga ništa pitali: Božović, Foto: Savo Prelević

Cetinjsko osnovno tužilaštvo još nije saslušalo ambasadora Srbije Vladimira Božovića, ni donijelo odluku jesu li se on, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sveštenici i lider Nove Andrija Mandić ogriješili o zakon prisustvujući sahrani istoričara Vladimira Jovićevića 23. aprila.

To proizlazi iz odgovora cetinjskog tužioca Duška Milanovića.

“U predmetnom slučaju još nije donijeta odluka i u toku je postupak izviđaja. Od ambasadora Srbije, g-dina Vladimira Božovića nijesu prikupljena potrebna obavještenja”, odgovorio je portparol ODT Cetinje, tužilac Milanović.

Mitropolit Amfilohije 29. aprila saslušan je u cetinjskom tužilaštvu, gdje je tvrdio da nije prekršio nijednu mjeru služeći opijelo na sahrani istoričara na Rijeci Crnojevića.

Tada je tužiocu rekao i da je opijelo bilo u skladu sa službom koju obavlja.

Milanović je ranije kazao da će na osnovu Amfilohijeve izjave, do sada prikupljenih obavještenja, ali i onih koja će se prikupiti u toku izviđaja, ocijeniti da li ima elemenata krivičnog djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Amfilohije je tada tužiocu rekao i da je nakon liturgije u Manastiru Svetog Nikole u Rijeci Crnojevića, sa sveštenstvom, na poziv porodice Jovićević, odslužio opijelo, ali i da ne smatra za potrebno, a ni za važno, da se kao mitropolit izjašnjava o prisutnima na opijelu i sahrani.

“Mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet, da vjernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje ‘mjere’ o fizičkoj distanci od dva metra između lica. A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta ‘mjera’ u Crnoj Gori”, rekao je mitropolit Amfilohije tužiocu.

Dodao je da je prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje službe dva puta pozvan u Upravu policije da daje izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi.

Nekoliko dana kasnije, pred cetinjskom policijom izjavu je dao i Mandić. Izjavu u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje ranije su dali i sveštenici koji su sa mitropolitom služili opijelo - Rafailo Boljević, Danijel Jovanović, Hariton Živkov, Nikolaj Antičević, Krisnat Bojović, Aleksandar Lalić i Eustatije Ivanović.

Bonus video: