Još traže bombaša sa barskog groblja

Policija i tužilaštvo nijesu otkrili ko je 2016. na “Gvozden brijegu” postavio i aktivirao eksplozivnu napravu koja je uništila i grobove Luke Đurovića i Andrije Mrdaka

9009 pregleda 1 komentar(a)
Grobovi nakon eksplozije, Foto: Svetlana Đokić
Grobovi nakon eksplozije, Foto: Svetlana Đokić
Ažurirano: 02.06.2020. 11:49h

Četiri godine policija i tužilaštvo nijesu uspjeli da otkrili ko je 17. juna 2016. godine na barskom groblju postavio i aktivirao eksplozivnu napravu koja je uništila i grobove Luke Đurovića i Andrije Mrdaka.

Đurović je do smrti važio za vođu najjače barske kriminalne grupe, a Mrdak je bio blizak prijatelj sada pokojnog Armina Muše Osmanagića, šefa Đuroviću suprotstavljenog klana iz Bara.

Rukovodilac barskog Osnovnog tužilaštva Radovan Đurišić, odgovorio je “Vijestima” da su podnijeli krivičnu prijavu protiv NN učinioca, zbog krivičnog djela - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog djela povreda groba.

“Izvršilac prijavljenog krivičnog djela još uvijek nije otkriven i krivični postupak još uvijek nije okončan, ali se i dalje po nalogu tužioca preduzimaju operativne mjere i radnje od strane službenika Uprave policije u cilju otkrivanja predmetnog krivičnog djela”, objasnio je tužilac Đurišić.

U Đurišićevom odgovoru piše i što su do sada preduzeli u predmetu formiranom povodom događaja od 17. juna 2016, Kada je došlo do snažne eksplozije prilikom koje je uništeno nekoliko spomenika na mjesnom groblju ‘Gvozden brijeg’ u Baru.

“Osnovni državni tužilac izdao je naredbu za hemijsko vještačenje Forenzičkom centru u Danilovgradu. Po prijemu izvještaja, tužilaštvo je od Uprave policije zatražilo da preuzme sve mjere iz svoje nadležnosti radi otkrivanja učinioca ovog krivičnog djela i da tromjesečno obavještava tužilaštvo o preduzetim radnjama”, kazao je on.

U prvim danima istrage eksplozije na groblju Gvozden brijeg, policija je saopštavala sumnje - da su kriminalci na najmonstruozniji način počeli da ubijaju mrtve i poslije njihove smrti, ubrzo nakon toga, stigli su preliminarni rezultati, a kasnije i vještačenje kojim je utvrđeno da eksploziv nije postavljen na grobovima Đurovića i Mrdaka.

Sudski vještak nakon sagledavanja lica mjesta i pronađenih tragova konstatovao je da je eksplozivna naprava bila postavljena u metalnoj kutiji za paljenje svijeća, ispred grobnice porodice Stojanović.

Odmah nakon eksplozije, policija je uzela izjavu od članova porodica čije su grobnice oštećene.

Uprkos svim preduzetim radnjama nijesu utvrdili ko je bio meta napada. Nekadašnji vođa najjačeg barskog klana Luka Đurović, poginuo je u oktobru 2013. godine, u saobraćajnoj nesreći na izlazu iz kotorskog tunela Vrmac. Mrdak je ubijen u decembru 2014. ispred kapije zatvora u Spužu.

Prema policijskim informacijama, on je bio najbliži saradnik i prijatelj ubijenog Osmanagića.

Bonus video: