Šarić novčano kažnjen: Tužioca nazvao lopovom, tvrdi da mu je Ivanić oteo imovinu

Iako je bilo planirano izlaganje završnih riječi u postupaku za pranje novca koji se vodi protiv Šarića i ostalih optuženih, odbrana je ponovo zatražila izuzeće tužilaca, ovog puta tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i republičkog tužioca Zagorke Dolovac

13148 pregleda 0 komentar(a)
Šarić na jednom od prethodnih suđenja, Foto: Screenshot/Youtube
Šarić na jednom od prethodnih suđenja, Foto: Screenshot/Youtube

Darko Šarić, optužen za šverc kokaina i pranje novca, kažnjen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu sa 150.000 dinara (oko 1.270 eura) zbog vrijeđanja postupajućeg tužioca i njegovim predmetima Saše Ivanića, prenosi Tanjug.

Šarić je tužioca nazvao lopovom, jer mu je, kako tvrdi, oduzeo imovinu i dao je svjedoku saradniku Nebojši Joksoviću, koji je svjedočio protiv njega u postupku za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u kojem je on prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora.

"Nije u mojoj prirodi da se ovako izražavam, al moram da kažem, da je tužilac lopov. Ako što kažem da je lopov nije tačno, zašto ne pokrene postupak protiv mene za to. Ti si lopov. Moju imovinu je dao Nebojši Joksoviću, plac od pet ari na Zlatiboru, koji Joksović sada prodaje za 10 miliona eura", obratio se Šarić sudskom vijeću i zamjeniku tužioca.

Nakon toga sudija mu je izrekao novčanu kaznu od 150.000 dinara.

Iako je za danas bilo planirano izlaganje završnih riječi u postupaku za pranje novca koji se vodi protiv Šarića i ostalih optuženih, odbrana je ponovo zatražila izuzeće tužilaca, ovog puta tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i republičkog tužioca Zagorke Dolovac.

Advokati su naveli da Dolovčeva i Nenadić nisu uzeli u obzir dokaze koje je prilikom prethodnog zahteva za izuzeće Ivanića i Nenadića odbrana navela, tvrdeći da Ivanić nije nepristrasan.

Branioci su tada naveli da tužilac štiti Joksovića od krivične odgovornosti za pripremu ubistva kao i da je, da bi to prikrio, zamjenik tužioca pokrenuo novi postupak protiv Darka Šarića.

Pored Šarića, za pranje 22 miliona eura u Srbiji se sudi i šestnaestorici optuženih.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Inače, izlaganje završnih riječi na suđenju za pranje para odlaže se od septembra 2019. godine.

Nakon što budu okončane završne riječi tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona eura, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Bonus video: