Od pozajmice 500 eura do ubistva

Kako se navodi u optužnici višeg državnog tužioca, Bogojević je 25. septembra 2019, sa umišljajem, na podmukao način ubio Vučkovića ispred jednog ugostiteljskog objekta u Podgorici

17247 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva u Pejtonu, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon ubistva u Pejtonu, Foto: Savo Prelević

Za 25. jun odgođeno je juče suđenje Nikoli N. Bogojeviću (23) optuženom za ubistvo Branka Vučkovića, zbog, kako je saopšteno iz podgoričkog Višeg suda, opravdanog odsustva njegovog branioca.

Kako se navodi u optužnici višeg državnog tužioca Zorana Vučinića, Bogojević je 25. septembra 2019. godine, sa umišljajem, na podmukao način ubio Vučkovića ispred jednog ugostiteljskog objekta u Ulici Oktobarske revolucije u Podgorici.

Navodi se da se imali konflikat u vezi s vraćanjem novčane pozajmice, zbog čega je optuženi te večeri od 22:30 do 23:20 časova, na prostoru iza kontejnera za odlaganje smeća, čekao dolazak Vučkovića.

“Kada je naišao motociklom iz pravca autobuske stanice i parkirao se na kolovozu, ispred lokala ‘Gejming pab’, okrivljeni Bogojević je iskoristio pogodan trenutak, neopaženo priđao sa leđa, za vrijeme dok je koračao u pravcu lokala, iz crne torbice izvadio revolver ‘magnum’, te u prvacu zadnje strane tijela, sa udaljenosti oko tri-četiri metra, ispalio tri hica”.

U optužnici piše da su ga dva promašila, dok ga je jedan pogodio u predjelu donjeg dijela leđa, desne slabine: “I od zadobijene povrede je preminuo u Kliničkom centru Crne Gore. Bogojević je pobjegao i vratio se u zgradu u kojoj stanuje u Ulici IV jula”.

Prema navodima optužnice, okrivljeni je počino krivično djelo - teško ubistvo. Bogojević je optužen i za prodaju droge, jer je u stanu gdje živi držao 198 grama marihuane radi dalje prodaje, ali i za nedozvoljeno držanje oružja, jer je u stanu svog oca, kao i u kući svoje babe, držao automatsku pušku “crvena zastava”, pištolj marke “valter”, pištolj ručne izrade, revolver bez oznaka proizvodnje, te veliku količinu pištoljske i revolverske municije.

Tužilac u obrazloženju optužnice navodi da lokalitet nanesene prostreline navodi na jedini mogući zaključak - da je umišljaj okrivljenog bio upravljen, ne na ranjavanje, već na ubistvo Vučkovića: “Pri čemu treba imati u vidu činjenicu da je ispalio tri hica, sa udaljenosti od svega nekoliko metara”.

U obrazloženju optužnice navodi se da je okrivljeni Bogojević, u odbrani pred tužiocem ispričao da je Vučkovića upoznao pet mjeseci ranije preko nekih poznanika i da je od njega pozajmio 500 eura. Tvrdi da je, prema dogovoru, trebalo da mu vrati 600 eura.

Nakon 15 dana, kako je naveo okrivljeni, Vučković je počeo da ga “cima” i kazao mu je da mu sada duguju 1.000 eura, a zatim počeo da ga fizički i psihički maltretira.

Ispričao je tužiocu u istrazi da ga je oštećeni presrijetao po gradu automobilom, uznemiravao ga, kao i da ga je jednom u gradu fizički napao i prijetio mu da će ga ubiti ako mu ne da 1.000 eura.

Nedugo zatim, tvrdi, otišao je kod Vučkovića u jedan lokal sa namjerom da mu kaže da će mu uskoro vratiti 600 eura, kada mu je Vučković opalio dva-tri šamara.

Kazao je da ovaj to isto uradio i drugom prilikom i da mu je tada rekao da je dug narastao na 2.000 eura.

Objasnio je, kako piše, da mu je dozlogrdilo maltretiranje, zbog čega je nabavio pištolj - “sa namjerom da Vučkovića rani i tako ga opomene”... Dodao je da ga je stradali zvao sa različitih brojeva telefona i da mu je zaprijetio: “Ubiću te, ne možeš sa mnom da se za*ebavaš, zaklaću ti dijete, vrati mi mojih 2.000 eura”... Kazao je u odbrani da je ozbiljno shvatio prijetnje, ali ga je najviše bilo strah za svoje malo dijete...

Tvrdi da više nije mogao da trpi nasilje, zbog čega je otišao i čekao Vučkovića da naiđe.

Sjedio u mraku i čekao...

Bogojević je tužiocu ispričao da je kritične večeri stajao u mraku preko puta lokala i da je primijetio Vučkovića da dolazi motociklom...

Nakon što je Vučković sišao sa motora, on je, tvrdi, krenuo u njegovom pravcu, nakon čega je iz torbice izvadio pištolj i ispalo dva metka: “I to u pravcu donjeg dijela ekstremiteta, a ne u pravcu trupa i glave, jer je želio da ga rani”.

Pobjegao je kroz portun zgrade “Pejton”.

U obrazloženju optužnice se navodi i iskaz svjedoka Damjana Vučkovića brata pokojnog Branka, koji je naveo da je njegov brat nije vodio luksuzan život i da, prema njegovom saznanjima, nije pozajmljivao novac.

Pojasnio je da se najviše družio sa njim i njihovim društvom.

Rekao je da za Nikolu Bogojevića nikada nije čuo i da ga njegov brat nikada nije pominjao, uprkos tome što su bili bliski.

Bonus video: