Mikić oslobođen optužbe za pokušaj ubistva

Time je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda, kojom je oslobođen od optužbe da je učinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju

2417 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Nikšićanin Miloš Mikić (27) pravosnažno je oslobođen od optužbe za pokušaj ubistva Milivoja Kontića, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore.

Time je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda, kojom je oslobođen od optužbe da je učinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju.

U odluci Apelacionog suda, između ostalog, navodi se da u postupku donošenja presude, kao ni u samoj presudi, nijesu učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka na čije postojanje sud pazi po službenoj dužnosti.

“U presudi su dati dovoljni, jasni i uvjerljivi razlozi, koji su u potpunom skladu sa izvedenim dokazima na glavnom pretresu. Prvostepeni sud je na temelju izvedenih dokaza, njihove savjesne i brižljive ocjene, posebno iskaza oštećenog i svjedoka, te medicinske ekspertize Sudsko medicinskog odbora, a sve u sklopu sa navodima odbrane optuženog, pravilno utvrdio da nije dokazano da je optuženi pokušao lišiti života oštećenog odnosno da je učinio krivično djelo na način, u vrijeme i mjesto bliže opisano u izreci prvostepene presude, zbog čega ga je i oslobodio od optužbe... Prvostepeni sud je opravdano pošao od navoda odbrane optuženog u kojima se uglavnom izjasnio da je kritičnom prilikom vodio razgovor sa oštećenim oko povraćaja novca koji mu je oštećeni prethodno dugovao, te da je tom prilikom oštećeni iz desnog džepa izvadio mali nož što je dovelo do njihovog međusobnog čupanja i guranja oko istog, nakon čega je oštećeni jauknuo i tada se događaj okončao. Navodi optuženog, i po ocjeni ovog suda, potvrđeni su iskazom svjedoka J. V. koji je kao očevidac predmetnog događaja određeno posvjedočio da su optuženi i oštećeni imali raspravu nakon koje je oštećeni izvadio nož, da je došlo do njihovog međusobnog guranja i čupanja oko noža... te da su se nakon toga svi udaljili sa lica mjesta”, piše u odluci Apelacionog suda.

Mikić je bio optužen da je 10. oktobra 2014. godine u Nikšiću, pokušao da ubije Kontića.

Nakon prepirke, optuženi je, kako je navedeno u optužnici, nasrnuo nožem na Kontića kojeg je nožem ubo u predjelu desne strane grudnog koša i lijeve podlaktice.

Bonus video: