I čuvari na platnom spisku kavčana?

Lisice na ruke stavljene Ivanu Brnoviću zbog sumnje da je iza rešetaka pomagao članovima kriminalnog klana. Sagovornici “Vijesti” kažu da nije direktno umiješan u pokušaj ubistva pritvorenika Ranka Radulovića, ali ga sumnjiče da je povezan sa odgovornima za taj napad. Brnović, navodno, nije jedini zatvorski policajac koji se našao pod lupom inspektora

57122 pregleda 225 reakcija 26 komentar(a)
Zatvorski policajci pod lupom zbog sumnje da su pomagali kavčanima (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zatvorski policajci pod lupom zbog sumnje da su pomagali kavčanima (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Iz Istražnog zatvora policija je u petak odvela spuškog čuvara Ivana Brnovića, nakon čega je uhapšen zbog sumnje da je član kriminalne grupe povezane sa kavačkim kriminalnim klanom.

To je “Vijestima” potvrđeno iz vrha Uprave policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Brnovića su uhapsili službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK), kojim rukovodi Zoran Lazović.

Sagovornici “Vijesti” iz UIKS-a kazali su da Brnović nije direktno umiješan u pokušaj ubistva pritvorenika Ranka Radulovića, ali da ga sumnjiče da je povezan sa odgovornima za taj napad.

Navodno, nije jedini zatvorski policajac koji se našao pod lupom inspektora SBPOK.

“Aktivnosti u tom predmetu nisu završene. U pitanju je veća kriminalna grupa, a nekoliko osumnjičenih je u bjekstvu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha UP. On nije konkretizovao zbog čega su Brnoviću stavljene lisice na ruke, odnosno za koje se krivično djelo sumnjiči.

Isti izvor rekao je da se ispituju svi Brnovićevi kontakti, ali i da je već duže bio pod nadzorom.

“Nakon što se završe sve aktivnosti u ovom predmetu, javnost će biti obaviještena o onome što se toj kriminalnoj grupi stavlja na teret. Jedan dio istrage svakako se odnosi na ono što su članovi te grupe radili u zatvoru u Spužu”, rečeno je iz UP.

Nijesu precizirali ni da li je i ko od kavčana koji su već u Istražnom zatvoru saslušan u toj istrazi.

Iza rešetaka je i više članova njima suprotstavljene škaljarske kriminalne grupe.

Rat klanova iza rešetaka

Rat kotorskih klanova nedavno je nastavljen upravo u tom dijelu UIKS-a, pokušajem ubistva šezdesetogodišnjeg Nikšićanina, bliskog škaljarcima.

Silazeći prema terenima za rekreaciju u Istražnom zatvoru, nekoliko pritvorenika stalo je ispred zatvorskog čuvara čime su ga onemogućili da djeluje, dok je Nikola Drecun (26) iz te grupe utrčao u krug u kojem je bio Ranko Radulović i dva puta ga ubo u leđa improvizovanim bodežom.

Radulović je ranjen 3. juna, na poligonu za šetnju Istražnog zatvora.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Boris Pejović

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv pritvorenika zbog pokušaja ubistva i stvaranja kriminalne organizacije, dok je protiv službenika UIKS-a pokrenut disciplinski postupak...

Tužilaštvo kojim rukovodi Milivoje Katnić predmet je preuzelo nakon uviđaja kojim je rukovodio viši državni tužilac. Prema saznanjima “Vijesti”, sa Drecunom su na šetnji bili cimeri iz sobe - Nemanja Zurovac, Mošo Paović...

Sa njima u sobi bio je i Radoslav Gile Stanišić. “Vijesti” nemaju informaciju da li je i on na bilo koji način umiješan u slučaj...

Njih četvorica nakon incidenta razdvojeni su u posebne ćelije.

Svi su bliski kavačkom kriminalnom klanu.

Zbog incidenta u kojem je ranjen pritvorenik, iz UIKS-a je saopšteno da su utvrdili da je do incidenta došlo usljed grube nepažnje službenika obezbjeđenja koji je bio zadužen za praćenje lica koja borave na otvorenom prostoru:

“Protiv službenika obezbjeđenja koji je napravio propuste u radu prikupljeni su dokazi i pokrenut je disciplinski postupak radi utvrđivanja njegove odgovornosti. Protiv pritvorenika N. D. pokrenut je disciplinski postupak, kao i protiv još 4 pritvorena lica koji su ometali službenika obezbjeđenja u vršenju službene radnje, a isti su izmješteni iz sobe u kojoj su boravili zajedno i smješteni u odvojene prostorije”, saopštili su iz UIKS-a.

Istakli su da će u saradnji sa policijom i nadležnim tužilaštvom preduzeti sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u odnosu na konkretni incidentni slučaj.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Boris Pejović

Više izvora ranije je saopštilo “Vijestima” da je ranjavanje Radulovića nastavak rata kriminalnih grupa, okupljenih oko škaljarskog i kavačkog klana. Radulović predvodi ekipu navodno blisku škaljarskom kriminalnom klanu, dok je mladi Cetinjanin, prema istim informacijama, vojnik takozvanog kavačkog klana.

Oni nijesu mogli imati kontakt, pa ni konflikt unutar zatvora, jer zatvorske vlasti, kako tvrde, vode računa da se članovi suprotstavljenih klanova ne srijeću iza rešetaka.

Radulović je uoči incidenta šetao sa cimerima iz svoje ćelije, a Drecun sa kolegama iz svoje sobe...

“Vijestima” je rečeno da je ista ekipa istovremeno već duže šetala odvojenim krugovima. Ta informacija nije zvanično potvrđena.

U toku je suđenje Raduloviću u podgoričkom Višem sudu, koji se tereti za stvaranje kriminalne organizacije.

Grupa kojoj navodno pripada planirala je, prema optužnici, više likvidacija, među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina. Drecun je uhapšen sredinom februara 2019. godine, a iz Uprave policije tada je saopšteno da su njihovi službenici u kratkom roku identifikovali, locirali i lišili slobode lice osumnjičeno da je sakrilo improvizovanu eksplozivnu napravu u suterenu jedne stambene zgrade...

“Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je osumnjičeni imao namjeru da skrivenu eksplozivnu napravu upotrijebi prilikom izvršenja teških krivičnih djela”, saopšteno je iz policije.

Bonus video: