Brnović sa druge strane rešetki

Stražara sumnjiče da je u zatvoru omogućavao nezakonit kontakt članovima kavačkog kriminalnog klana

26777 pregleda 31 reakcija 6 komentar(a)
U istražni zatvor doveden u noći između subote i nedjelje (ilustracija), Foto: Boris Pejović
U istražni zatvor doveden u noći između subote i nedjelje (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Sudija za istragu Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana uhapšenom zatvorskom policajcu Ivanu Brnoviću, osumnjičenom da je član kavačke kriminalne grupe.

Prema saznanjima “Vijesti”, Brnovića sumnjiče i da je na radnom mjestu omogućavao nezakonit kontakt članovima kavačkog kriminalnog klana koji su iza rešetaka.

Sagovornici iz Uprave policije (UP) nijesu precizirali da li je i ko od kavčana koji su već u Istražnom zatvoru saslušan u istrazi, u kojoj je uhapšen njihov navodni kurir u uniformi.

Brnović je u noći između subote i nedjelje, nešto poslije ponoći, doveden u Istražni zatvor u kom je dan ranije i uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Više sagovornika “Vijesti” iz SDT-a, UP i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) ispričalo je da Brnovića sumnjiče da je iza rešetaka radio i za kavčane.

Njega su u petak sa radnog mjesta izveli inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK), nakon čega je uhapšen.

Navodno, on nije jedini zatvorski čuvar koji se zbog povezanosti sa uhapšenim članovima kavačkog klana našao pod lupom istražitelja.

Iako je uhapšen dva dana nakon pokušaja ubistva pritvorenika Ranka Radulovića, sagovornici “Vijesti” iz UIKS-a kazali su da Brnović nije direktno umiješan u taj napad, ali da ga SDT sumnjiči da je povezan sa grupom kavčana koji su za to odgovorni.

Izvor blizak istrazi objasnio je da je taj službenik UIKS-a već duže bio pod nadzorom, kao i nekoliko njegovih kolega.

Po nalogu SDT-a, inspektori SBPOK ispituju njihove kontakte u zatvoru, ali i van njega.

“Aktivnosti u tom predmetu nisu završene. U pitanju je veća kriminalna grupa, a nekoliko osumnjičenih je u bjekstvu”, kazao je prije dva dana sagovornik “Vijesti” iz vrha UP.

On nije konkretizovao zbog čega su Brnoviću stavljene lisice na ruke, odnosno za koje se krivično djelo sumnjiči:

“Nakon što se završe sve aktivnosti u ovom predmetu, javnost će biti obaviještena o onome što se toj kriminalnoj grupi stavlja na teret. Jedan dio istrage svakako se odnosi na ono što su članovi te grupe radili u zatvoru u Spužu”.

Iza rešetaka je i više članova njima suprotstavljene škaljarske kriminalne grupe.

Iz dostupnih informacija nejasno je da li je Brnović kavčanima odavao informacije o škaljarcima koji su u pritvoru.

Bonus video: