Optužni predlog protiv Stanišića zbog paljenja vozila "Vijesti"

Stanišić se sumnjiči da je 2011. i 2014. godine podstrekivao dvojicu maloljetnika da zapale više službenih automobila redakcije "Vijesti"

8016 pregleda 4 komentar(a)
Radoslav Stanišić (lijevo), Foto: Boris Pejović
Radoslav Stanišić (lijevo), Foto: Boris Pejović

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je optužni prijedog protiv Radoslava Gila Stanišića, kojeg sumnjiče da je 2011. i 2014. godine podstrekivao dvojicu maloljetnika da zapale više službenih automobila redakcije "Vijesti".

"Zbog paljenja vozila ND “Vijesti” državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštu u Podgorici podnio je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv R.S. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja. Istovremeno je državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Osnovnom sudu podnio predlog za izricanje krivične sankcije prema dva maloljetna lica zbog osnovane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti", piše na sajtu tužilaštva.

Stanišić je krajem maja saslušan u tužilaštvu i pred sudjom za istragu, gdje je tvrdio da nema nikakve veze sa serijom paljenja redakcijskih automobila nezavisnog dnevnika “Vijesti”.

Taj tridesetčetvorogodišnjak uhapšen je 21 maja u Beogradu, a srbijanske vlasti protjerale su ga iz države nakon što je zbog ilegalnog prelaska granice odlukom Prekršajnog suda platio kaznu od 100.000 dinara.

Iako ga Crna Gora nije potraživala međunarodnom, već nacionalnom potjernicom, srbijanski policajci su ga dopratili do graničnog prelaza Dobrakovo, gdje su ga i predali crnogorskim kolegama.

Na granici je formalno uhapšen na granici, po nalogu podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva.

Stanišića sumnjiče da je nalogodavac serije paljenja vozila “Vijesti”, koja je počela 14. jula 2011. godine.

“Vijesti” su sredinom maja objavile da je on, prije devet godina, morao iz spuškog zatvora organizovati tada maloljetne D. M. i S. P. da zapale više redakcijskih automobila, jer je cijelu 2011. proveo iza rešetaka...

Da je Stanišić svih 365 dana te godine bio u zatvoru, potvrdili su “Vijestima” iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), objašnjavajući da je prvih mjeseci bio u Istražnom zatvoru, a potom u Kazneno-popravnom domu.

Izvršna direktorica "Vijesti", Marijana Bojanić, ranije je konstatovala da su "Vijesti" u periodu od desetak godina preživjele desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen, posebno kada je riječ o nalogodavcima.

Ponovila je da jedini motiv za napade na imovinu i zaposlene u nezavisnom dnevniku može biti povezan isključivo sa profesionalnim radom:

"A da su svi ti napadi bili rezultat odmazde pojedinih centara moći... Podsjećamo da je naš nezavisni dnevnik u periodu od desetak godina preživio desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen, posebno kada govorimo o nalogodavcima. Počev od napada na Željka Ivanovića i Mladena Stojovića, preko Tufika Softića, bombe ispod prozora tadašnjeg glavnog urednika Mihajla Jovovića, do ranjavanja novinarke Oliveru Lakić, od kojih je posljednji bio pokušaj ubistva. Sigurni smo da sve te napade, pa i ova paljenja nije mogao da naloži niti jedan pojedinac i kriminalac kako god se zvao, a da nije prethodno imao signal ako ne direktni nalog iz nekog centra moći da organizuje i realizuje takav zločin. Zato uz punu podršku istražnim organima da nastave na istrazi ovih i drugih napada na naše ljude i imovinu, molimo ih da ne žure sa zaključcima i da ne smatraju bilo koji od tih slučajeva razriješenim dok se ubjedljivim dokazima ne pokažu stvarni motivi i stvarni nalogodavci tih napada", saopštila je Bojanićeva, neposredno nakon što su iz policije i tužilaštva Stanišića označili organizatorom napada.

Iz policije i tužilaštva nisu odgovorili na pitanja - da li su utvrdili motiv napada na imovinu Vijesti i do kojih su novih dokaza došli nakon devet godina, pa su procesuirali tri osobe...

Dan nakon što su predstavnici policije i tužilaštva organizovali konferenciju za medije i označili ga nalogodavcem, Stanišić je reagovao na njihove navode, tvrdeći da sa paljenjem vozila "Vijesti” nema ništa, odnosno, da nije nalogodavac.

"Ne znam čija je ovo mašta, konstruisana prikrivanjem pravih počinilaca. Godine 2011. sam se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne. Navedene izvršioce poznajem isključivo iz viđenja. Moja saznanja su da imaju po 23 godine, a da su u trenutku izvršenja krivičnog djela imali po 13 godina. Ovim se ne rješava slučaj, već se nevinom čovjeku stavlja na teret", piše u demantu Stanišića koji je Vijestima dostavio član njegove uže porodice.

“Vijesti” u julu i avgustu 2011. godine, kao ni februaru 2014. godine, nisu objavile nijedan tekst o Radoslavu Gilu Stanišiću i takozvanom zagoričkom kriminalnom klanu, pa se postavlja pitanje - iz kojeg centra moći i zbog čega mu je naređeno da organizuje napad na imovinu “Vijesti”, ako su tačne policijsko-tužilačke informacije...

Osumnjičeni za podmetanje požara na službenim vozilima “Vijesti” u pritvoru su od početka aprila.

Obojica su poligrafski ispitivana i “pala” na svim pitanjima u vezi sa paljenjem vozila “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” ranije je rekao da je nakon toga jedan od njih najprije u policiji a potom i pred tužiocem priznao kada su, kako i po čijem nalogu uništili automobile “Vijesti”.

Stanišić i više članova takozvane zagoričke kriminalne grupe, bliski su kavačkom kriminalnom klanu.

Bonus video: