Šakovića terete za stvaranje krimi organizacije

U spisima tužilaštva u koje su “Vijesti” ranije imale uvid, navodi se da je Marko Šaković u aprilu 2019. formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegova supruga Nataša, Filmanović... a koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije

7188 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Šakovića 2017. godine, Foto: Filip Roganović
Privođenje Šakovića 2017. godine, Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Marka Šakovića, negove supruge Nataše, Marka Filmanovića i Marka Lašića, zbog stvaranja kriminalne organizacije i nelegalnog držanja oružja.

Taj tužilački akt proslijeđen je podgoričkom Višem sudu na razmatranje, a ročište radi kontrole optužnice zakazano je za 18. jun.

“Višem sudu u Podgorici, radi kontrole opravdanosti i zakonitosti, dostavljena je optužnica SDT protiv okrivljenih Š.M., zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika, okrivljenih Š. N.,F. M. i L. M. zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stava 1 i stava 6 Krivičnog zakonika i krivičnog djela - produženo krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...”, saopštila je “Vijestima” portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Ko organizuje kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina, navodi se u tom članu Krivičnog zakonika.

U spisima tužilaštva u koje su “Vijesti” ranije imale uvid, navodi se da je Marko Šaković u aprilu 2019. formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegova supruga Nataša, Filmanović... a koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije.

On je, međutim, izbjegao hapšenje u akciji pod rukovodstvom tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, kada su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja stavili lisice na ruke Nataši Šaković i Filmanoviću.

U dokumentima tužilaštva pisalo je da istražitelji sumnjaju da su Šakovići i Filmanović naoružavali kriminalne klanove, temelje na dokazima prikupljenim mjerama tajnog nadzora.

“Organizator kriminalne organizacije Šaković Marko je radi realizacije kriminalnog plana u pravcu neodređenog broja krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija... a radi neovlašćenog nabavljanja, držanja i prodaje većih količina oružja... pištolja, automatskih pušaka i njihove dalje prodaje pripadnicima drugih kriminalnih organizacija, u cilju izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela, za sebe odredio da vrbuje članove, planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe...”, stoji u spisima u spisima SDT-a.

Dodaje se da su njegova supruga i Filmanović prihvatali njegove naloge:

“Okrivljeni Filmanović da nelegalno kupuje vatreno oružje u prodavnicama oružja i isto registru je na pravno lice ‘Lovac M’ čiji je vlasnik, i bez prethodno pribavljenih odgovarajućih dozvola nadležnih organa isto predaje drugim članovima kriminalne organizacije i organizatoru... Okrivljena Šaković Nataša prihvatila je da vrbuje lica za članove kriminalne organizacije, preuzima, prevozi, drži i čuva oružje, predaje ga organizatoru kriminalne organizacije radi dalje prodaje, ali i sama prodaje po uputstvima organizatora Šaković Marka”, tvrde u tužilaštvu.

Objašnjavaju da iz Filmanovićeve odbrane, ali i mjera tajnog nadzora, proizlazi da ga je bračni par Šaković podstrekao da im nabavi veće količine oružja.

Nikšićanin je, navodi se u dokumentima, ispričao da su mu Šakovići, na više sastanaka i porukama preko kriptovanih mobilnih telefona, iznjeli kriminalni plan: “I tražili da kupuje velike količine vatrenog oružja pištolja i automatskih pušaka, za koje je Šaković Marko rekao da će biti prodato na teritoriji Njemačke i Albanije”.

Navodno, za to su mu više puta dali novac kojim je plaćao oružje

Bonus video: