Bijelo Polje: Ćetković osuđen na dva, a Ćinćur na mjesec zatvora za lomljenje i bacanje zastava

Protiv Ivana Bugarina je odbačena krivična prijava, a nakon ukidanja tužilačkog zadržavanja protiv istog je pokrenut prekršajni postupak

8349 pregleda 20 komentar(a)
Mjesta sa kojih su skinute zastave: Ulica Slobode u Bijelom Polju, Foto: Arhiva Vijesti
Mjesta sa kojih su skinute zastave: Ulica Slobode u Bijelom Polju, Foto: Arhiva Vijesti

Dvadesetdvogodišnji Rastko Ćetković osuđen je, danas, na dva, a dvije godine mlađi Bogdan Ćinćur na jedan mjesec zatvora, u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, zbog lomljenja i rušenja 12 zastava Crne Gore koje su bile istaknute na stubovima gradske rasvjete na bjelopoljskom Trgu slobode 23. maja.

Nakon izricanja presude obojici je ukinut pritvor.

Protiv Ivana Bugarina je odbačena krivična prijava, a nakon ukidanja tužilačkog zadržavanja protiv istog je pokrenut prekršajni postupak.

Ćinćur i Ćetković su kazali da su bili u alkoholisanom stanju i da nisu imali nikakave namjere niti umišljaj da ruše državne zastave, te da su njih trojica bili jedini tog trenutka na ulici.

Iako nisu priznali djelo koje im je stavljeno na teret, priznali su da su te večeri bili na ulici i skakali da dohvate zastave, a nisu ni sporili da su oni lica koja se vide na video snimcima, koji su danas prezentovani u sudu.

U završnim riječima tužiteljka Jelena Vučetić je kazala da je svim izvedenim dokazima potvrđeno da su Ćinćur i Ćetković počinili djelo koje im se stavlja na teret.

Odbrana Ćinćura i Ćetkovića je istakla da optužba nije dokazana, te da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže čak ni njihovu namjeru, a još manje da objasni na koji su to način “izložili poruzi zatavu Crne Gore, kao i da nije bilo motiva niti umišljaja, kako se to tvrdi optužnicom.

U obrazloženju presude sutkinja Bojana Radović je istakla da je izvedenim dokazima utvrđeno da su Ćinćur i Ćetković počinili djelo koje je im je stavljeno na teret, zato što su dana 23. maja svjesni zabranjenosti djela i htjeli njegovo izvršenje, povlačili i sa stubova istrgli 12 državnih zastava Crne Gore, koje su potom bacali, čime su narušili ugled države Crne Gore.

“I nakon prezentovanih video snimaka njih dvojica su dovedeni u vezu sa radnjama koje su preduzimane, pri ćemu su bili svjesni zabranjenosti djela”, kazala je sutkinja Radović.

Bonus video: