Viši sud odbio molbu Damira Mandića za uslovni otpust

U oktobru 2015. godine krivično vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je Damira Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu urednika "Dana" Duška Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića, koja je već pravosnažna presuda od 27. decembra 2006. godine

17936 pregleda 32 reakcija 9 komentar(a)
Mandić, Foto: Boris Pejović
Mandić, Foto: Boris Pejović

Vijeće predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića, odbilo je kao neosnovanu molbu Damira Mandića, osuđenog za saučesništvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika Dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića, kojom je tražio dobijanje uslovnog otpusta.

To je potvrđeno Televiziji Vijesti iz više izvora.

Televizija Vijesti saznaje da je razlog odbijanja, negativna procjena bezbjednosti Uprave policije.

Mandićeva molba razmatrana je 29.maja.

Suzana Milić, državna tužiteljka u Višem držvnom tužilaštvu u Podgorici tada se protivila usvajanju uslovnog otpusta ističući da ne bi bila ostvarena svrha kažnjavanja, posebno ako se ima u vidu visina zaprijećene kazne i teške okolnosti koje se naročito ogledaju u načinu izvršenja ubistva, žrtve ovog zločina Duška Jovanovića.

Ivana Vujović, predstavnica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kazala je da je stav te ustanove da su se stekli uslovi za uslovni otpust.

Istog je mišljenja bio Mandićev branilac, advokat Stefan Jovanović, koji je kazao da su se stekli uslovi za uslovni otpust, i pored toga što Sektor kriminalističke policije nije dao pozitivnu procjenu bezbjednosti.

Podsjetio je da ova procjena policije nije odlučna činjenica prilikom donošenja odluke suda, podsjetivši sudsko vijeće na predmet poznat kao "slučaj Feraris" kojem je usvojena molba za uslovni otpust i pored toga što je imao negativnu procjenu policije.

U oktobru 2015. godine krivično vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je Damira Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu urednika "Dana" Duška Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića, koja je već pravosnažna presuda od 27. decembra 2006. godine.

Sud je Mandića osudio na 18 godina zbog učešća u ubistvu i dvije godine za otmicu, nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna.

Bonus video: