"Nema osnovane sumnje da je počinio krivično djelo"

To je konstatovalo krivično vijeće podgoričkog Osnovnog suda na čelu sa Nadom Rabrenović

20123 pregleda 37 reakcija 14 komentar(a)
Sa jednog od privođenja Stanišića na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od privođenja Stanišića na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2020. 19:37h

Nema osnovane sumnje da je Radoslav Stanišić počinio krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, odnosno da je nalogodavac serije paljenja vozila Vijesti od 2011. do 2014. godine.

To je konstatovalo krivično vijeće podgoričkog Osnovnog suda na čelu sa Nadom Rabrenović.

Oni su danas ukinuli pritvor navodnom vođi zagoričkog kriminalnog klana, optuženom da je naredio uništavanje imovine "Vijesti".

Krajem prošle sedmice Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, podnijelo je optužni predog protiv Stanišića, kojim ga terete da je dvojicu maloljetnika podstrekavao da zapale više službenih automobila redakcije nezavisnog dnevnika.

"Rješenjem krivičnog vijeća Osnovnog suda u Podgorici... odbijen je predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, da se okrivljenom R. S. nakon podnošenja optužnog predloga od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, produži pritvor po pritvorskom osnovu iz čl. 448 st. 1 tač. 1 Zakonika o krivičnom postupku, pa je ukinut pritvor određen protiv okrivljenog R. S. i određeno da se isti ima odmah pustiti na slobodu", saopšteno je iz Osnovnog suda.

Istovremeno sa podizanjem optužnog predloga protiv Stanišića, podgoričko tužilaštvo podnijelo je predlog za izricanje krivične sankcije prema dvije maloljetna osobe zbog osnovane sumnje da su, po njegovom nalogu, automobile Vijesti polivali benzinom i palili...

Stanišić je krajem maja saslušan u tužilaštvu i pred sudjom za istragu, gdje je tvrdio da nema nikakve veze sa serijom paljenja redakcijskih automobila nezavisnog dnevnika “Vijesti”.

Taj tridesetčetvorogodišnjak uhapšen je 21 maja u Beogradu, a srbijanske vlasti protjerale su ga iz države nakon što je zbog ilegalnog prelaska granice odlukom Prekršajnog suda platio kaznu od 100.000 dinara.

Iako ga Crna Gora nije potraživala međunarodnom, već nacionalnom potjernicom, srbijanski policajci su ga dopratili do graničnog prelaza Dobrakovo, gdje su ga i predali crnogorskim kolegama.

Na granici je formalno uhapšen na granici, po nalogu podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva.

Stanišića sumnjiče da je nalogodavac serije paljenja vozila “Vijesti”, koja je počela 14. jula 2011. godine.

“Vijesti” su sredinom maja objavile da je on, prije devet godina, morao iz spuškog zatvora organizovati tada maloljetne D. M. i S. P. da zapale više redakcijskih automobila, jer je cijelu 2011. proveo iza rešetaka...

Da je Stanišić svih 365 dana te godine bio u zatvoru, potvrdili su “Vijestima” iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), objašnjavajući da je prvih mjeseci bio u Istražnom zatvoru, a potom u Kazneno-popravnom domu.

Izvršna direktorica "Vijesti", Marijana Bojanić, ranije je konstatovala da su "Vijesti" u periodu od desetak godina preživjele desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen, posebno kada je riječ o nalogodavcima.

Ponovila je da jedini motiv za napade na imovinu i zaposlene u nezavisnom dnevniku može biti povezan isključivo sa profesionalnim radom:

"A da su svi ti napadi bili rezultat odmazde pojedinih centara moći... Podsjećamo da je naš nezavisni dnevnik u periodu od desetak godina preživio desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen, posebno kada govorimo o nalogodavcima. Počev od napada na Željka Ivanovića i Mladena Stojovića, preko Tufika Softića, bombe ispod prozora tadašnjeg glavnog urednika Mihajla Jovovića, do ranjavanja novinarke Oliveru Lakić, od kojih je posljednji bio pokušaj ubistva. Sigurni smo da sve te napade, pa i ova paljenja nije mogao da naloži niti jedan pojedinac i kriminalac kako god se zvao, a da nije prethodno imao signal ako ne direktni nalog iz nekog centra moći da organizuje i realizuje takav zločin. Zato uz punu podršku istražnim organima da nastave na istrazi ovih i drugih napada na naše ljude i imovinu, molimo ih da ne žure sa zaključcima i da ne smatraju bilo koji od tih slučajeva razriješenim dok se ubjedljivim dokazima ne pokažu stvarni motivi i stvarni nalogodavci tih napada", saopštila je Bojanićeva, neposredno nakon što su iz policije i tužilaštva Stanišića označili organizatorom napada.

Iz policije i tužilaštva nisu odgovorili na pitanja - da li su utvrdili motiv napada na imovinu Vijesti i do kojih su novih dokaza došli nakon devet godina, pa su procesuirali tri osobe...

Dan nakon što su predstavnici policije i tužilaštva organizovali konferenciju za medije i označili ga nalogodavcem, Stanišić je reagovao na njihove navode, tvrdeći da sa paljenjem vozila "Vijesti” nema ništa, odnosno, da nije nalogodavac.

"Ne znam čija je ovo mašta, konstruisana prikrivanjem pravih počinilaca. Godine 2011. sam se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne. Navedene izvršioce poznajem isključivo iz viđenja. Moja saznanja su da imaju po 23 godine, a da su u trenutku izvršenja krivičnog djela imali po 13 godina. Ovim se ne rješava slučaj, već se nevinom čovjeku stavlja na teret", piše u demantu Stanišića koji je Vijestima dostavio član njegove uže porodice.

“Vijesti” u julu i avgustu 2011. godine, kao ni februaru 2014. godine, nisu objavile nijedan tekst o Radoslavu Gilu Stanišiću i takozvanom zagoričkom kriminalnom klanu, pa se postavlja pitanje - iz kojeg centra moći i zbog čega mu je naređeno da organizuje napad na imovinu “Vijesti”, ako su tačne policijsko-tužilačke informacije...

Osumnjičeni za podmetanje požara na službenim vozilima “Vijesti” u pritvoru su od početka aprila.

Obojica su poligrafski ispitivana i “pala” na svim pitanjima u vezi sa paljenjem vozila “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” ranije je rekao da je nakon toga jedan od njih najprije u policiji a potom i pred tužiocem priznao kada su, kako i po čijem nalogu uništili automobile “Vijesti”.

Stanišić i više članova takozvane zagoričke kriminalne grupe, bliski su kavačkom kriminalnom klanu.

Bonus video: