Vještaci još utvrđuju okolnosti tragedije u kojoj su u Tivtu stradala dva mladića iz Srbije

Vještačenje koje je još u toku trebalo bi da pokaže koliko je na tragediju uticala brzina kojom su se oni kretali pravinom na magistrali od aerodroma Tivat prema Kukuljini, odnosno relativno loša privremena saobraćajna i svjetlosna signalizacija kojom je obilježen nailazak na radove na gradilištu raskrsnice

1986 pregleda 3 komentar(a)
Signalizacija na gradlistu u Kukuljini dan prije i dan nakon nesreće, Foto: Siniša Luković
Signalizacija na gradlistu u Kukuljini dan prije i dan nakon nesreće, Foto: Siniša Luković

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru nije željelo da iznosi detalje istrage saobraćajne nesreće koja se 30. maja dogodila na Jadranskoj magistrali u Tivtu u mjestu Kukuljina, na gradilištu novog kružnog toka čiji je investotor Opština Tivat, a u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Auto “pežo 307” srbijanskih registracija 30. maja oko 2 sata ujutro je krećući se magistralom iz pravca Budve, naišao u Kukuljini na gradilište raskrsnice - kružnog toka koju u tom mjestu još od kraja prošle godine gradi Opština. Auto koji se nesumnjivo kretao velikom brzinom, pritom je udarilo u jedan dio betonskih blokova kojim se formiraju pješačka ostrva na novoj raskrnici, a u silovitom udaru oba mladića koja su se u njemu nalazila, ispala su iz vozila i zadobila teške tjelesne povrede. Dvadesetogodišnji M.S. iz Vladičinog Hana podlegao je povredama na licu mjesta, dok je drugi mladić - K. D. (25) iz Surdulice, sa teškim tjelesnim povredama transportovan za bolnicu Kotor i preminuo je na putu do nje.

“U vezi sa saobraćajnom nezgodom, koja se dogodila u mjestu Kukuljina, opština Tivat, dana 30. 5. 2020. godine, a u kojoj su život izgubili K. D. i M. S. iz Republike Srbije, od strane dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru izvršen je uviđaj na licu mjesta, donijete su naredbe da se izvrši sudsko-medicinsko vještačenje, te vještačenje po vještaku mašinske struke. Nakon što budu prikupljeni svi podaci bitni za utvrđivanje uzroka saobraćajne nezgode, donijeće se odluka u predmetu“, saopštio je juče „Vijestima“ savjetnik u ODT Kotor Ivan Abramović.

Iz Tužilaštva nisu odgovorii na pitanja “Vijesti” da li je i ko saslušan povodom ove nesreće, ko su vještaci kojima je povjereno vještačenje medicinsko i vještačenje mašinskih aspekata, nesreće te kada se može očekivati završetak njihovog nalaza. Dvojica mladića iz Srbije koji su u Crnoj Gori boravili i na osnovu radne dozvole privremeno radili za jednu elektroinstalatersku kompaniju iz Nikšića, stradali su na gradilištu kružnog toka u Kukuljini, čija je izgradnja započeta još 5. decembra prošle godine sa ugovorenim rokom za završetak radova od 65 dana. Međutim, posao koji obavlja nikšička kompanija “Mehanizacija i programat” i tivatska kompanija “Samcommerc” ni do danas nije čak ni polovično završen, uprkos brojnim obećanjima čelnika Opštine koja je investitor ovog posla vrijednog preko 750 hiljada eura, da će raskrnica biti gotova prvo do kraja feruara, pa sredinom marta, pa krajem maja, kako je glasilo najnovije obećanje tivatskih oppštinara dato nekoliko dana prije tragedije koja je odnijela dva mlada života.

Vještačenje koje je još u toku trebalo bi da pokaže koliko je na tragediju uticala brzina kojom su se oni kretali pravinom na magistrali od aerodroma Tivat prema Kukuljini, odnosno relativno loša privremena saobraćajna i svjetlosna signalizacija kojom je obilježen nailazak na radove na gradilištu raskrsnice.

Istog dana nakon nesreće, signalizacija nailaska na radove na magistrali iz pravca Budve je nešto poboljšana, ali ni sada nije adekvatna riziku i opasnosti koju predstavlja gradilište.

Iz Opštine ni do danas nisu odgovorili na pitanja u vezi s gradnjom nove raskrsnice koja su im “Vijesti” uputile još 27. maja.

Pored ostaloga, “Vijesti” su lokalnu upravu pitali ko je kriv što neće biti realizovano ni posljednje obećanje rukovodstva Opštine da će kružni tok u Kukuljini biti završen do kraja maja i koji su razlozi za to te kada će raskrnica konačno biti završena.

Iz Opštine nisu dali odgovor ni na interesovanje “Vijesti” koliko je lokalna uprava kao investitor do tada naplatila penala izvođačima radova - Mehanizaciji i programatu” Nikšić i “Samcommercu” Tivat zbog drastičnog kašnjenja i prekoračenja ugovorenih rokova, te da li će tim firmama, s obzirom na takvo iskustvo sa njima na ovom projektu, Opština i ubuduće povjeravati radove na projektima čiji je ona investitor.

Bonus video: