VIŠI SUD

Potvrđena optužnica protiv devet osoba: Osumnjičeni za šverc cigareta

Prema navodima optužnice, Duško Nikaljević i Đoka Camaj su tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije, Italije i evropskih zemalja organizovali kriminalnu organizaciju radi krijumčarenja cigareta na sivom tržištu Srbije i Crne Gore

5687 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Zgrada Višeg suda (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu zbog šverca cigareta protiv devet okrivljenih za šverc cigareta.

Prema navodima optužnice, Duško Nikaljević i Đoka Camaj su tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije, Italije i evropskih zemalja organizovali kriminalnu organizaciju radi krijumčarenja cigareta na sivom tržištu Srbije i Crne Gore.

Specijalno tužilaštvo je kao članove ove kriminalne organizacije označilo Filipa Nikaljevića, Nikolu Matovića, Vukašina Matovića, Borivoja Matovića, Adnana Sukovića, Miroslava Ivezića i Zdravka Lukovića.

Apelacioni sud Crne Gore je prilikom produženja pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenog Camaj Đoke i ostalih, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, naveo da se ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda, da je okrivljeni Camaj osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela stavljena mu na teret. Odnosno je sumnjiv da je sa Nikaljević Duškom formirao kriminalnu organizaciju početkom 2019. godine, na teritoriji Crne Gore i drugih država, u koju organizaciju su vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, a koji su prihvatili članstvo: N.F., M. V., M.B., pravno lice „T.G.“doo Kotor, M.N., S. A., I. M. i druga za sada neidentifikovana lica, radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Osumnjičeni Camaj, za koga se osnovano sumnja da je organizator kriminalne organizacije, za sebe odredio da vrbuje druge članove kriminalne organizacije, da nabavlja neocarinjenu robu – cigarete bez akciznih markica, da iste kupuje i predaje radi dalje prodaje i sakrivanja okrivljenom S.A., daje uputstva o skladištenju, čuvanju i prikrivanju cigareta bez akciznih markica, obezbjeđuje i pronalazi kupca za neocarinjene cigarete, preuzima novac od prodatih cigareta preko za sada neidentifikovanih članova kriminalne organizacije, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela, dogovara preko N.D. i S.A. preuzimanje i prevoz radi dalje prodaje neocarinjene robe – cigareta na sivom tržištu Crne Gore i zemalja Evropske Unije.

Okrivljeno pravno lice ”Top Gas.”doo Kotor, da kroz djelovanje ovlašenih lica u namjeri da tom pravnom licu i kriminalnoj organizaciji pribavi protivpravnu imovinsku korist, prihvatilo da kamione čiji je vlasnik i specijalna vozila za transport prirodnog gasa koriste pod maskom legalnog transporta i trgovinom prirodnog gasa za koje je pravno lice i registrovano kako bi krijumčarili neocarinjenu robu u ograničenom prometu – cigarete, i istovremeno i prihvatio da izbjegava prijavljivanje i uplatu poreza i drugih dažbina državi u iznosima koji prelaze 100.000 eura.

Takođe, okrivljeni Camaj je osnovano sumnjiv da je radi realizacije kriminalnog plana, tokom 2019.godine na teritoriji Crne Gore u više navrata nabavljao, prodavao i rasturao neocarinjenu robu – cigarete bez akcizne markice, kupio za potrebe kriminalne organizacije preko 3.000 paketa različitih vrsta cigareta bez akcizne markice, koje je sledstveno kriminalnom planu i po njegovom uputstvu okrivljeni S. A. i I.M. smjestili u magacinima. U avgustu 2019., oko 200 paketa neocarinjenih cigareta pronađena i zaplijenjena od strane službenika Uprave policije na graničnom prelazu Ranča, a koji su bili smješteni u cistijerni vlasništvo pravnog lica „T.G.“ Iz zapisnika o izvršenim kontrolama Uprave carina proizilazi da je na rendgen aparatu vršena kontrola teretnog vozila kojim je upravljao M.N., i tada je utvrđeno da u cistijerni nalaze strani predmeti, dok iz zapisnika o uviđaju Uprave policije proizilazi da je nakon otvaranja cistijerne u njenoj unutrašnjosti pronađeno 99.880 paklica cigareta marke „Marble“. Prilikom kontrole utvrđeno je da se u cistijerni nalaze cigarete a ne prirodni gas.

Preporučujemo za Vas