"Da li je saslušan Golubović?"

Knežević: Marković karikira priču o atentatu

Poslanik DF-a odgovorio na navode premijera da nije ugrožen ni on, ni njegova porodica

14772 pregleda 76 reakcija 13 komentar(a)
Knežević, Foto: Luka Zeković
Knežević, Foto: Luka Zeković

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je “Vijestima” da mu se čini da premijer Duško Marković pokušava relativizovati i iskarikirati pitanje njegove životne ugroženosti.

To je rekao nakon što mu je od Markovića stigao odgovor - da, prema informacijama koje je dobio, ugroženi nijesu ni Knežević, ni njegova porodica.

“Sudeći po odgovoru premijera Duška Markovića, iako ne postoje nikakva operativna saznanja nadležnih organa, državni tužilac i Uprava policije ipak preduzimaju dalje mjere i radnje na utvrđivanju činjenica koje su se pojavile u medijima. Mene je interesovalo da li je izvjesni Golubović, koji radi u državnim bezbjednosnim strukturama, a koji se pominje u depeši Konzulata u Cirihu kao osoba koja treba navodnom egzekutoru F. E. da isplati 400 hiljada eura, identifikovan i saslušan u vezi s navodima o atentatu na mene”, rekao je Knežević.

Poslanik Fronta kazao je i da ga je interesovalo da li je Uprava policije srpskim kolegama uputila dopis povodom tog slučaja:

“I ako jeste, da li su dobili odgovor? Sve mi se čini da se kroz ovakve odgovore pokušava relativizovati ili čak iskarikirati pitanje moje životne ugroženosti, što dodatno pojačava moje nepovjerenje u rad institucija”, rekao je Knežević.

On je 10. juna dobio pismo od Markovića, kojim ga predsjednik Vlade obavještava da je “primio njegovo obraćanje”.

“U kojem se interesujete o hronologiji tužilačko-policijskih aktivnosti i postupanja povodom medijskih objava čiji sadržaj govori o pripremi atentata na Vas. Povodom pitanja koja ste istakli, a posebno povodom ocjena koje se odnose na rad nadležnih organa, koristim priliku da Vas obavjestim da državni organi i institucije Crne Gore, u okviru svojih nadležnosti, na jednak način štite bezbjednost i sigurnost svakog građanina, bez obzira na njegov status ili funkciju na kojoj se nalazi. Takođe, obavještavam Vas da, prema informacijama koje sam dobio od nadležnih organa, nije došlo do saznanja koja bi ukazivala na ugroženost Vašeg života i života članova Vaše porodice”, piše u Markovićevom odgovoru, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Premijer je poslaniku napisao i da, bez obzira na to, nadležni državni tužilac u saradnji sa Upravom policije preduzima dalje mjere i radnje:

“Radi utvrđivanja činjenica i provjere kako medijskih, tako i navoda koje ste Vi i članovi Vaše porodice, kao i pojedini građani, saopštili tim povodom”.

Knežević je prethodno, takođe pismom, poručio da će, dok mu ne dostavi konkretne dokaze na osnovu kojih tvrdi da su određene strukture zvanične Srbije nalogodavci atentata na njega, smatrati da su politički nalogodavci pripreme ubistva u državnim strukturama Crne Gore.

Knežević je pisao Markoviću nakon što je premijer odgovorio trojici njegovih partijskih kolega da informacije o pripremi atentata na Kneževića imaju za cilj “podsticanje nepovjerenja u državu i institucije”.

To je, pozvavši se na procjene nadležnih organa, odgovorio Marković članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Andriji Mandiću, Nebojši Medojeviću i Predragu Bulatoviću.

“Kad ste uputili odgovor poslanicima Mandiću, Medojeviću i Bulatoviću, nijedna istražna radnja Uprave policije nije bila usmjerena na prikupljanje informacija i obavještenja od mene, tako da mi ostaje nejasno koje su to istražne radnje sprovedene od 15. maja, kad se prvi put u crnogorskim i regionalnim medijima pojavila vijest o mogućem atentatu na mene, a da ja nisam saslušan... Nažalost, bilo je potrebno da medijima dostavim fotografiju NN lica sa silikonskom maskom, snimljenog u blizini moje porodične kuće 16. maja u 3 časa i 8 minuta poslije ponoći, da bih najzad od Centra bezbjednosti dobio poziv da 20. maja u svojstvu građanina saopštim svoja saznanja, koja su se dominantno odnosila na to odakle mi fotografija NN lica sa silikonskom maskom”, napisao je ranije Knežević Markoviću.