Sveštenicima Šljivančaninu i Ćaliću određeno zadržavanje do 72 sata

Tužiteljka Jelena Protić zadržavanje odredila zbog sumnje da danilovgradski paroh ni naredne litije ne bi mogao da iskontroliše, odnosno, da bi i na narednim broj okupljenih bio veći od 200

53352 pregleda 581 reakcija 123 komentar(a)
Blokada policijskog vozila, Foto: Luka Zeković
Blokada policijskog vozila, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2020. 16:00h

Svešteniku Mirčeti Šljivančaninu određeno je zadržavanje do 72 sata, a policija je marice parkirala na dva izlaza Osnovnog suda u Podgorici i rasporedila se na njima.

Pošto su se građani okupili ispred ta dva izlaza, policija je Šljivančanina izvela na treći izlaz.

Branilac sveštenika Šljivančanina, advokat Božo Milonjić, kazao je da tužiteljka nije uvažila zahtjev da se podgorički paroh brani da slobode.

Objasnio je i koje je Šljivančanin mjere preduzeo da ispoštuje mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Šljivančanina su, po riječima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije htjeli sinoć da privedu tokom litije u Podgorici, ali da ga je odbranio narod.

On je sinoć oko 23 časa bio u Centru bezbjednosti u Podgorici zbog davanja izjave.

Privođenje Mirčete Šlivančanina
Privođenje Mirčete Šlivančaninafoto: Luka Zeković

Danilovgradskom parohu Željku Ćaliću, tužiteljka Jelena Protić odredila je ranije takođe zadržavanje do 72 sata, zbog sumnje da ni naredne litije ne bi mogao da iskontroliše, odnosno da bi i na narednim litijama broj okupljenih bio veći od 200, kazao je Vijestima njegov branilac Radoje Bojović.

Rekao je i da su, prema njegovom mišljenju, hapšenja i odluke da se sveštenik zadrži, pokušaj zastrašivanja.

Željko Ćalić
Željko Ćalićfoto: Luka Zeković

Na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti

foto: Luka Zeković

Okupljeni građani par minuta nijesu dozvolili da vozilo u kome se nalazio danilovgradski paroh krene ka tom gradu.

Sveštenik iz Danilovgrada, Željko Ćalić zadržan je sinoć u tamošnjoj stanici policije zbog održavanja litije u tom gradu, saopšteno je iz Crkvene opštine Danilovgrad.

Na saslušanju u Bijelom Polju i sveštenik Darko Pejić

Danas ranije saslušan je protojerej stavrofor Darko Pejić, kojem je nakon molebana u ckrvi svetih Apostola Petra i Pavla sinoć uručen poziv na informativni razgovor.

Ispred CB-a BIjelo Polje okupilo se više desetina građana, koji su došli da podrže sveštenike.

Oni su se nakon petnaest minuta mirno razišli.

Otac Darko je u izjavi naveo da ne razumije zbog čega je pozvan na informativni razgovor, te da je ovo treći poziv na informativni razgovor u put u poslednja dva mjeseca, ali da pretpostavlja da se radi o poštovanju distance tokom molebana, koji je kao i prethodna dva mjeseca služen sinoć u 19 sati ispred ckrve svetih Apostola Petra i Pavla.

“Ja sam prisustvovao molebanu kao sveštenik i niti sam pozivao niti sam se obraćao narodu. Meni kao svešteniku moralna i duhovna savjest ne daju da ja prebrojavam i odvajam narod i da govorim ko može a ko ne može prisustvovati molebanu. To pravo imaju svi vjerujući ljudi”, naveo je on u izjavi.

Podsjetio je da su sveštenici, s obzirom da nisu dobili odobrenje za litiju, obavijestili narod da neće biti litije i prije početka molebana pozvali vjernike da poštuju odredbe Nacionalnog koordinacionog tijela o držanju distance.

Bonus video: