Katnić: Hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva i povratak Crne Gore u vrijeme nepoštovanja zakona

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je rekla da je kriminalna organizacija Cetinjana Sava Lipovine i Ivana Jovanovića lažnim fakturama izbjegavala plaćanja poreza i doprinosa

18607 pregleda 136 reakcija 34 komentar(a)
Sa presa, Foto: Jelena Jovanović
Sa presa, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 16.06.2020. 17:24h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je danas da su hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva, ali i da se Crna Gora vrati u vrijeme kada se nije poštovao zakon.

On je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP).

O uhapšenim članovima i aktivnostima dvije kriminalne grupe govorile su specijalne tužiteljke Lidija Vukčević i Nataša Bošković.

Vukčević je saopštila i da su prikupili dokaze da su Cetinjani Savo Lipovina, Ivan Jovanović i Miloš Đuričković 2017. godine formirali kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj i teška ubistva članova suprotstavljenog klana.

"U toku 2017.godine, na teritoriji Crne Gore, tri okrivljena lica - Đ.M, L.S i J.I, organizovali su kriminalnu organizaciju koja ima za cilj vršenje krivičnih djela teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Još osam okrivljenih lica - D.D, P.F, L.V, J.M, P.V, I.M, Ž.P i V.N, postali su pripadnici ove kriminalne organizacije" saopštila je Vukčević.

Ona je kazala da su prema prethodnom dogovoru organizatori kriminalne organizacije za sebe odredili uloge - Đuričković da ubija i obezbjeđuje novčana sredstva za djelovanje kriminalne organizacije, kao i kriptovane telefone koji će služiti za komunikaciju među članovima, Lipovina takođe da vrši krivična djela ubistva, ugovara kupoprodaju droge, posreduje u njenoj kupoprodaji i naplaćuje usluge tog posredovanja.

Jovanović je, prema njenim riječima, preuzeo nabavku oružja za sebe i članove kriminalne organizacije, ali i da obezbjeđuje mjesta za sakrivanje i skladištenje droge.

Bošković je govorila o predmetu u kom je otkrivena i procesuirana druga kriminalna grupa, bliska kavačkom kriminalnom klanu, a čijim organizatorima je SDT označilo Nikšićanina Radovana Mujovića i Budvanina Vasilija Rafailovića.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković saopštila je da je ta kriminalna grupa izvršila više teških krivičnih djela među kojima su pokušaj ubistva cetinjskog boksera Dragana Roganovića u decembru 2017. godine, ali i pokušaj ubistva Marka Ljubiše - Kana, Gorana Slovinića i planiranje ubistva M. B. supruge svjedoka saradnika koji se protiv jednog od organizatora tog klana vodi pred Višim sudom

"Prikupljeni dokazi do stepena osnovane sumnje ukazuju da su organizatori kriminalne organizacije, realizujući kriminalni plan zbog koga je organizacija stvorena podstrekavali članove kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela, teško ubistvo, teška tjelesna povreda, ali je djelovanjem Specijalnog državnog tužilaštva i službenika Uprave policije izvršenje ovih krivičnih djela spriječeno. U tom pravcu prikupljeni dokazi ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su M.J. i L.P. sredinom 2018.godine podstrekli okrivljene P.B., S.A. i D.N. da izvrše krivično djelo teško ubistvo na štetu S.G. i LJ.M. u Budvi.", kazala je ona.

Osim ta tri, njihovim hapšenjem spriječeno je i više ubistava u inostranstvu, kazala je ona.

Tužiteljka Bošković saopštila je da su 15. maja donijeli naredbu o sprovođenju istrage protiv pet osoba - R.M, R.M, D.N, A.Đ. i P.B. Nepun mjesec kasnije donijeta je naredba o proširenju istrage protiv 18 osoba - R.V, M.R, L.P, M.M, K.F, P.Z, N.L, Ć.A, P.B, M.J, S.A, Z.M, M.N, Đ.U, B.F, R.G, B.I i D.N. U toj grupi je, pojasnio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i uhapšeni zatvorski službenik Ivan Brnović..

Za pokušaj ubistva Roganovića SDT sumnjiči Nikolu Drecuna i sada pokojnog Nikolu Ćupića. Roganović je nekadašnji tjelohranitelj sada ubijenog Gorana Radomana, prve žrtve kokainskog rata.

Katnić je je kazao da su obje kriminalne grupe bliske kotorskim kriminalnim klanovima.

Vukčević je rekla da je kriminalna organizacija Cetinjana Sava Lipovine i Ivana Jovanovića lažnim fakturama izbjegavala plaćanja poreza i doprinosa.Vukčević je kazala i da je do sada utvrđeno da je ta kriminalna organizacija, sa više građevinskih i drugih preduzeća na taj način podigla 2. 324.228, 60 eura i izbjegla plaćanje poreza od 700 hiljada eura.

Dodala je da je po osnovu fiktivnih faktura za materijalne troškove podignuto oko 20.000.000 eura.

Kriminalna grupa koja je prala novac i planirala ubistva, bliska je škaljarskom kriminalnom klanu.

On je rekao da je SDT u saradnji sa policijom pokazalo da ne rade samo na evidentiranju članova kriminalnih grupa i njihovo označavanje u "Bijeloj knjizi", već da ih otkrivaju, procesuiraju i time sprečavaju najteža krivična djela.

Odgovarajući na pitanja "Vijesti" kazao je da su došli do stepena osnovane sumnje da je zatvorski službenik Ivan Brnović član kriminalne grupe koja je planirala više ubistava.

Bonus video: