Boreta tražio izuzeće sudija: Odgođeno suđenje za ubistvo policajca Šćekića

Okrivljeni Budvanin tražio je i izuzeće predsjednika Apelacionog suda Crne Gore Mušike Dujovića

7186 pregleda 2 komentar(a)
Boreta i Bigović (arhiva), Foto: Vijesti
Boreta i Bigović (arhiva), Foto: Vijesti

Na neodređeno vrijeme odgođena je juče sjednica Aplecionog suda u postupku za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Ščekića, nakon što je prvooptuženi Saša Boreta tražio izuzeće predsjednice vijeća Seke Piletić i sudije izvjestioca Zoran Smolovića.

Okrivljeni Budvanin tražio je i izuzeće predsjednika Apelacionog suda Crne Gore Mušike Dujovića.

Zahtijeva da se o svemu odlučuje na opštoj sjednici sudija Vrhovnog suda. Tokom dvadesetominutnog izlaganja, detaljno je obrazložio zbog čega tvrdi da sudije i predsjednik Apelacionog suda ne mogu nepristrasno da postupaju u tom predmetu.

Najviše primjedbi imao je na rad postupanje sudije Smolovića, za kog je pitao - zašto je danas u Vijeću: “Kada je, kako je to i Ustavni sud ukazao, već tri puta donio nezakonitu odluku”.

Boreta je dodao da je tek nedavno saznao da je sudija Smolović, tokom 2014. godine, tražio od predsjednika Dujovića da ga izuzme iz ovog predmeta, ali da tom njegovom zahtjevu nije udovoljeno.

Kao jedan od razloga za izuzeće sutkinje Piletić, ovaj optuženi je naveo taj što sjednicu nije zakazala u zakonskom roku od tri mjeseca.

Ona je odgovorila da to nisu bilo moguće zbog mjera NKT-a.

Na sjednici je takođe i pročitan i zdravstveni nalaz drugooptuženog Ljuba Bigovića - traženo je da se suđenje odloži do poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja.

Ustavni sud ukinuo je presudu Vrhovnog suda kojom su Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo Šćekića i za bombaški napad na Hotel “Splendid” u Bečićima.

Ustavni sud je utvrdio da je osuđenima povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer, kako je konstatovano, sudovi se nisu bavili njihovim navodima o kredibilitetu zaštićenog svjedoka

Bonus video: