Čuvari spasili život Raduloviću

Navodi se da je cjelokupan događaj u kojem su osumnjičeni učestvovali snimljen kamerama sigurnosnog video nadzora UIKS-a

42659 pregleda 50 reakcija 5 komentar(a)
Ranko Radulović nakon saniranja povreda u Kliničkom centru, Foto: Boris Pejović
Ranko Radulović nakon saniranja povreda u Kliničkom centru, Foto: Boris Pejović

Pritvorenici Nemanja Zurovac i Davor Avdić sa leđa su prišli zatvorskom čuvaru Marku Đukiću i držali ga kako ne bi mogao da reaguje dok je njihov tadašnji cimer iz ćelije Nikola Drecun makazama pokušavao da ubije Ranka Radulovića u Istražnom zatvoru.

Uprkos tome, neko od Đukićevih kolega spriječio je Cetinjanina Drecuna da liši života šezdesetogodišnjeg Nikšićanina.

To proizilazi iz Naredbe za sprovođenje istrage o pokušaju ubistva u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 3. juna 2020. godine, koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović.

Pokušaj ubistva Radulovića dogodio se prilikom šetnje - on se kretao takozvanim većim krugom u kojem se rekreiraju pritvorenici, kada je dotrčao Drecun i nekoliko ga puta ubo...

“Na način što su osumnjičeni prilikom izlaska na šetnju u Istražnom zatvoru UIKS-a iskoristili okolnost da se Ranko Radulović nalazi u krugu broj 1, pa je u trenutku dok su prolazili pored izlaznih vrata kruga broj jedan, iskoristio gužvu (Drecun) koju su stvorili drugi osumnjičeni i trčeći izašao na krug broj jedan i sa metalnim makazama, oštećenom Radulović Ranku zadao više ubodnih udaraca, nanoseći mu više ubodnih rana u predjelu lijeve lopatice i leđa, a sve u namjeri da oštećenog liši života, jer je u daljim radnjama spriječen intervencijom službenika UIKS-a”, navodi se u naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva.

U istom dokumentu dalje se objašnjava da su osumnjičeni Zurovac, Mošo Paović i Avdić, realizujući zajedničku odluku da liše života Radulovića, spriječili da službenika UIKS-a Đukića da preduzme službenu radnju - sprečavanja sukoba između pritvorenih lica, izađe na krug i zaustavi Drecun Nikolu...

“Tako što je osumnjičeni Paović Mošo, stao ispred službenika Đukić Marka i tijelom mu onemogućio da stigne Drecun Nikolu, za koje vrijeme su osumnjičeni Zurovac Nemanja i Avdić Davor, sa leđa rukama držali Đukić Marka da se ne može kretati, i time ga spriječili u vršenju službene dužnosti - održavanja reda u Istražnom zatvoru... te su tako bitno doprinijeli da osumnjičeni Drecun Nikola izvrši krivično djelo”, navodi se u naredbi SDT-a.

Navodi se i da je cjelokupan događaj u kojem su osumnjičeni učestvovali, snimljen kamerama sigurnosnog video nadzora UIKS-a:

“Te iz samog snimka proizilazi koje radnje su osumnjičeni preduzimali”...

Sva četvorica osumnjičena su za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju, a Zurovac, Paović i Avdić i za krivično djelo - sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

U dokumentu SDT-a piše i da je cjelokupan događaj u kojem su osumnjičeni učestvovali, snimljen kamerama sigurnosnog video nadzora UIKS-a: ‘Te iz samog snimka proizilazi koje radnje su osumnjičeni preduzimali’”...

Radulović predvodi ekipu navodno blisku škaljarskom kriminalnom klanu, dok je Cetinjanin, prema istim informacijama, vojnik takozvanog kavačkog klana.

Oni nijesu mogli imati kontakt, pa ni konflikt unutar zatvora, jer zatvorske vlasti, kako tvrde, vode računa da se članovi suprotstavljenih klanova ne srijeću iza rešetaka.

Radulović je uoči incidenta šetao sa cimerima iz svoje ćelije.

U toku je suđenje tom Nikšićaninu u podgoričkom Višem sudu, koji se tereti za stvaranje kriminalne organizacije.

Grupa kojoj pripada, planirala je, prema optužnici, više likvidacija, među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina.

Sva četvorica osumnjičena su za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju, a Zurovac, Paović i Avdić i za krivično djelo - sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti

Drecun je uhapšen sredinom februara 2019. godine, a iz Uprave policije tada je saopšteno da su njihovi službenici u kratkom roku identifikovali, locirali i lišili slobode lice osumnjičeno da je sakrilo improvizovanu eksplozivnu napravu u suterenu jedne stambene zgrade...

“Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je osumnjičeni imao namjeru da skrivenu eksplozivnu napravu upotrijebi prilikom izvršenja teških krivičnih djela”, saopšteno je iz policije.

Bonus video: