Amfilohije: Prema nama postupaju kao prema najvećim kriminalcima

Zbog litije u glavnom gradu tužilaštvo podnijelo krivičnu prijavu protiv mitropolita, policija prekršajnu

45672 pregleda 3028 reakcija 131 komentar(a)
Mitropolit nakon izlaska iz zgrade CB Podgorica, Foto: Luka Zeković
Mitropolit nakon izlaska iz zgrade CB Podgorica, Foto: Luka Zeković

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da je zabrinut i zgrožen postupanjem vrha vlasti prema sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i crkvi.

“Izražavam zabrinutost i zgroženost što prema nama postupaju kao prema najvećim kriminalcima”, kazao je Amfilohije "Vijestima".

To je saopštio nakon šestočasovnog saslušanja u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica, u koji je pozvan kao organizator preksinoćne litije u glavnom gradu.

Dok je policija saslušavala mitropolita Amfilohija ispred zgrade CB Podgorica čekalo je više desetina građana i sveštenstvo MCP

Nakon saslušanja, osnovni tužilac Nikola Boričić ocijenio je da u njegovim postupanjima ima elemenata krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“On je ovo djelo, sumnja se, počinio na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je, po procjenama policije, prisustvovalo oko 8.000 građana što je suprotno mjeri Ministarstva zdravlja o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima”, saopšteno je zvanično iz Uprave policije.

Istakli su da je protiv mitropolita Amfilohija podnijeta i prekršajna prijava - zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva “Vijestima” je ranije juče oko 14 časova rečeno da je tužilac tražio prikupljanje potrebnih obavještenja od građanina: “Kao i prikupljanje drugih podataka potrebnih za donošenje odluke”.

"Objavljeno je da više nema epidemije. Samom tom činjenicom, svaka priča o krivičnim djelima koja narušavaju pravila koja vladaju u epidemiji nemaju nikakvog činjeničnog osnova”, kazao je advokat Šoć

Mjerama Nacionalnog koorinacionog tijela propisano je da svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima... može da prisustvuje do 200 osoba.

Tužilac odugovlačio?

Branioci poglavara MCP, advokati Božidar Milonjić i Dragan Šoć, nakon saslušanja kazali su da je tužilac Boričić postupao nekorektno i neprofesionalno.

“Ovo je bilo previše dugo saslušanje, a inače može da se obavi hitno i ekonomično, ali to nije bila namjera tužioca. Mitropolit je bio do posljednjeg minuta u CB Podgorica, on je sve objasnio i pojasnio kako je tekla organizacija i molebana i litije... Postupanje državnog tužioca u ovom slučaju danas, bilo je jako neprofesionalno i nekorektno. Ovo je trebalo da se završi za sat vremena”, rekao je Milonjić.

Objasnio je da je tužilac svakih sat tražio od policije da mitropolitu postavi dodatno pitanje, pa dopunsko, a potom se i vraćao na neka od ranije postavljenih pitanja kako bi dobio pojašnjenja.

“To je razvlačenje i kupovanje vremena do punih šest sati. Tužilac je ovim pokazao svoju slabost, bez obzira što je podnio krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko primorskog. Ovdje nema dokaza, nema osnovane sumnje, nema osnova sumnje za ovo krivično djelo, i zato je bilo zadržavanje do šest sati”, rekao je advokat Milonjić.

Više redara Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su prije dvije noći obezbjeđivali litiju u Podgorici, saslušano je juče u podgoričkoj policiji. Izjave su dali u svojstvu građana.

Odgovarajući novinarima, objasnio je da je Boričić postavljao pitanja oko organizacije litije, obezbjeđivanja, organizacije redara, trase kretanja...

“Što je bio zadatak redara, ko je organizovao redare, kuda smo se kretali, da li smo imali istaknuta obilježja... Sva pitanja bila su isključivo koncentrisana na to da se iscrpi vrijeme od šest sati”.

”Šikaniranje sveštenstva”

Advokat Šoć rekao je novinarima da je jasno “da je ovo jedan od kontinuiranih poteza šikane sveštenstva pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

“Prije svega mitropolita crnogorsko-primorskog i sveštenika Mitropolije i drugih eparhija. Vlast očigledno želi da vrši permanentni pritisak i u tom pravcu se ne libi da preduzima mjere koje su nedostojne”, kazao je Šoć.

“Držati šest sati mitropolita, čovjeka koji ima 82 godine, bez ikakvoga razloga, mnogo je više nego samo neprofesionalno ponašanje. Ovdje se radi ili o gluposti samog tužioca, ili o naređenju koje mu je dato da on to mora da završi... Javnost treba da zna, a znaće, ne samo domaća nego i strana, da je ovdje u pitanju pokazivanje sile na jedan neprimjeren način”, kazao je on.

Ocijenio je da “država i vlast ovim nisu dobili ništa, već samo izgubili na autoritetu i ugledu”.

Kazao je i da su se podgorički policajci korektno i sa poštovanjem ophodili prema mitropolitu Amfilohiju:

“Oni su radili sve kako treba da rade, a da se ni sa čim ne naruši dostojanstvo čovjeka koga su saslušavali... Mitropolit je stoički izdržao ovu fizičku torturu od šest sati”.

Ističući da se i sam nekad bavio politikom, kazao je da smatra da “država ovo nije smjela sebi da dopusti”.

“Ovo je sramota za vlast”, kazao je on.

Vuković više nije pripadnik policije

Službenik Vuk Vuković potpisao je sporazumni prestanak radnog odnosa u Upravi policije, saopšteno je juče iz te institucije.

“Vuković nije više pripadnik crnogorske policije, a način na koji je napustio službu ne služi na čast nijednom pripadniku službe bezbjednosti. Svi oni koji misle da im nije mjesto u ovoj službi već negdje drugo, ili da ne pripadaju sistemu, slobodni su da biraju i Uprava policije im to pravo neće osporavati. Uprava policije će uvijek biti otvorena za prijem mladih i obrazovanih ljudi koji će u svakoj situaciji pokazati odgovoran odnos prema časnoj profesiji policajca i lojalnost službi i državi”, saopšteno je iz UP.

Tokom prekjučerašnje litije u Budvi, Vuković je nosio krst.

Tada je “Vijestima” kazao da će razdužiti policijsku uniformu nakon 17 godina.

“Kada smo došli u situaciju da pružamo asistenciju bagerima na rušenju naših crkava, manastira, hramova, naše Srpske pravoslavne crkve, ja se u sve tome ne pronalazim. Ne želim da budem dio tog kolektiva. Želim da budem, prvenstveno, čuvar crkve i čuvar naroda”, kazao je Vuković.

Bonus video: