Nema novog TV prenosa "državnog udara"

Sjednica vijeća Apelacionog suda na kojoj je trebalo da se odlući po žalbama na presudu u slučaju "državni udar" odložena je za 6. jul

12583 pregleda 2 komentar(a)
Mandić, Knežević i Čađenović dolaze na suđenje (arhiva), Foto: Savo Prelević
Mandić, Knežević i Čađenović dolaze na suđenje (arhiva), Foto: Savo Prelević

Neće biti direktnih televizijskih prenosa sjednice vijeća Apelacionog suda na kojima će se raspravljati o žalbama tužioca i optuženih na prvostpenu presudu Višeg suda u Podgorici u predmetu - "državni udar".

To je “Vijestima” saopšteno iz Vrhovnog suda na čijem je čelu Vesna Medenica, a povodom takvog zahtjeva jednog od prvostepeno osuđenih, poslanika Milana Kneževića.

Iako je sjednica vijeća zakazana za danas, odgođena je - što zbog situacije sa koronavirusom, tako i zbog zdravstvenog stanja jednog od okrivljenih...

Iz Vrhovnog suda podsjetili su da je sjednici u Apelacionom sudu prethodio postupak pred prvostepenim sudom, u kojem je audio-vizuelno snimanje bilo odobreno tokom održavanja glavnog pretresa: “I to u svih 174 ročišta.

Navodi podnosioca zahtjeva da je u pitanju kontinuitet u istom krivičnom predmetu - zbog čega je opravdano da se obezbijedi javni prenos sjednice vijeća, nijesu dostigli neophodan prag osnovanosti da bi se obezbijedili dodatni mehanizmi javnosti drugostepenog postupka”, navodi se u odluci Medenice.

Ona je ocijenila da se javnost već upoznata sa stanjem stvari u tom predmetu:

"Pa je u ovom slučaju određeni stepen interesovanja javnosti moguće zadovoljiti obezbjeđenjem sudnice Višeg suda u Podgorici, koja može da primi više lica, uključujući predstavnike medija. Postupajući na taj način, sud poštuje i štiti pravo okrivljenog da mu se javno sudi, bez obzira na njegov identitet i svojstvo", navela je predsjednica Vrhovnog suda u obrazloženju odluke

Presuda

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Knežević, između ostalih, prvostepenom presudom osuđeni su na po pet godina zatvora u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Oni su iste godine u putovali zbog potreba kriminalne organizacije i njihovi odlasci u Moskvu ne mogu se na drugi način objasniti kada se imaju u vidu sve druge činjenice i okolnosti koje je utvrdio sud.

To, između ostalog, piše u obrazloženju prvostepene odluke sutkinje Suzane Mugoše.

“Putovanja sama za sebe, da nije drugih okolnosti, naravno da ne bi mogla da se tumače na ovaj način, niti su ista inkriminisana, ali kada se posmatraju u kontekstu svih okolnosti i dešavanja 2016. godine, upućuju na jedini mogući zaključak - da su ista bila usmjerena u cilju kriminalne organizacije koja je bila formirana od strane dva državljanina Ruske Federacije”, navodi se u odluci. Organizatori navodne kriminalne grupe Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni na 15, odnosno 12 godina robije.

“Sa početkom formiranje kriminalne organizacije, započinju i korespondiraju putovanja Mandića i Kneževića u Rusiju... Knežević i Mandić od februara pa nadalje tokom 2016. godine putovali su više puta za Rusiju - Moskvu, što nije bio slučaj 2014. i 2015. godine”, piše u presudi.

Sutkinja konstatuje da njene navode potvrđuje iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića, “koji je više puta na glavnom pretresu pojasnio da se za određene stvari oko kriminalne organizacije... Šišmakov dogovarao sa liderima DF-a”... Pojašnjava se da su Šišmakov i Popov organizovali grupu početkom 2016. godine, u kojoj je, osim Kneževića i Mandića, prihvatio članstvo i vozač u DF-a Mihailo Čađenović.

Prema navodima presude, plan kriminalne organizacije bio je da se nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, likvidiraju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica i da dio članova kriminalne grupe, ispred Skupštine Crne Gore puca na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata.

Piše da bi zatim DF proglasio izbornu pobjedu, a onda se spremalo i hapšenje tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Sjednica odložena: Većina okrivljenih i dio branilaca ne može doći iz Srbije

Sjednica vijeća Apelacionog suda na kojoj je trebalo da se odlući po žalbama na presudu u slučaju "državni udar" odložena je za 6. jul.

To je saopštio predssjednik Vijeća sudija Zoran Smolović.

Većina okrivljenih i nekoliko njihovih branilaca su državljani Srbije, a na snazi je zabrana ulaska iz Srbije u Crnu Goru zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Zbog toga oni ne mogu prisustvovati sjednici.

Osim toga, okrivljeni Andrija Mandić nedavno je operisan na VMA u Beogradu, pa ni on iz objektivnih razloga ne može doći na zakazanu sjednicu.

Knežević: Napravili su dodatnu konfuziju

Specijalno tužilaštvo od samog početka postupka, selektivno prezentuje dokazni materijal, pa se zbog toga desilo da smo iz medija saznali da se za isti krivično pravni događaj vopdi postupak proticv ukupno deset lica...

To je saopštio Milan Knežević, pominjući u tom kontekstu Džozefa Asada, Jorana Friga, Arona Šaviva i druge.

“Većina navedenih lica su bivši agenti CIA, FBI i vjerovatno drugih obavještajnih agencija, što samo po sebi ukazuje na neživotnu i nevjerovatnu činjeničnu konstrukciju SDT-a. Smatramo da su ove činjenice od izuzetne važnosti, jer osim toga što SDT skriva odmodbrane dokaze kojima raspolaže i koji se odnose i na krivično pravni status osuđenih lica, utvrđivanje činjeničnog stanja koje se odnose na gore navedena lica, protiv kojih je istraga u toku je od suštinske važnosti jer se prema navodima SDT-a direktno povezuju sa nekim od osuđenih lica”.

On je rekao da zbog toga sudu dostavlja nekoliko dokumeneta koji ilustruju te tvrdnje, prije svega - dokumentaciju Interpola koja se odnosi na “povlačenje” međunarodne potjernice u odnosnu na lice Asada i Naredbu o sprovođenju istrage koja se odnosi na Friga...

“Apelacioni sud je u mogućnosti, koristeći svoja ovlašćenja, da od SDT zatraži kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na navedena lica. U nedostatku iste, odbrana dostavlja njen dio, iz kojeg se može jasno vidjeti da se paralelno sa ovim drugostepenim postupkom za isti krivično pravni događaj, vodi još jedan postupak protiv 10 lica. To izaziva povećanu konfuziju u ovom ionako već teško razumljivom predmetu”.

Bonus video: