Slučaj "Čaka" kod Tužilačkog savjeta

Dostavljen im je i predmet u kom je ocijenila da niko ne treba da odgovara zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Aleksandru Čaki Ivanoviću nakon utakmice između Sutjeske i Budućnosti, 3. aprila prošle godine u Nikšiću

16071 pregleda 9 komentar(a)
Privođenje Ivanovića, Foto: Svetlana Mandić
Privođenje Ivanovića, Foto: Svetlana Mandić

Tužilačkom savjetu (TS) iz Višeg državnog tužilaštva proslijeđena je pritužba advokata Srđana Lješkovića na rad nikšićke tužiteljke Sofije Lukovac.

Dostavljen im je i predmet u kom je ocijenila da niko ne treba da odgovara zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Aleksandru Čaki Ivanoviću nakon utakmice između Sutjeske i Budućnosti, 3. aprila prošle godine u Nikšiću.

Lješković se prije dva mjeseca žalio Vrhovnom državnom tužilaštvu iz kog su pritužbu proslijedili kolegama u podgoričkom Višem tužilaštvu.

"Nadam se da ce zaključak Tužilačkog savjeta biti takav da niko ne smije u ovoj zemlji biti prebijen kao Aleksandar Ivanović i da za ovakvo brutalno prekoračenje policijskih ovlašćenja neko mora biti odgovoran",kazao je Vijestima Lješković nakon što je danas obavješten da je pritužba poslata TS.

Advokat je istakao da ni na jedan način ne želi da utiče na odluku koju će donijeti Tužilački savjet: "...Smatramo da ta odluka mora dati odgovor crnogorskoj javnosti i pokazati da tužilaštvo nije i ne smije biti produžena ruka policije".

Vođu navijača Budućnosti prije nešto više od godinu pretukli su policajci. Tužiteljka Lukovac 21. aprila ocijenila je da to nije krivično djelo.

Istu ocjenu, tužiteljka je donijela i za još jednog navijača Budućnosti, Radovana Radojičića koji je takođe zadobio povrede nakon utakmice Sutjeske i Budućnosti.

"Obavještavamo Vas da ovaj tužilac nakon provedenog postupka izviđaja povodom dešavanja nakon fudbalske utakmice FK Sutjeska - FK Budućnost, dana 3. 4. 2019. godine u Nikšiću, u kom događaju ste Vi zadobili tjelesne povrede, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u postupku, nije našao osnova za pokretanje postupka protiv određenog lica. Kao oštećeni, ukoliko ste nezadovoljni ovakvom odlukom tužilaštva imate pravo da podnesete krivičnu prijavu protiv određenog lica i za određeno krivično djelo", piše u odluci tužiteljke Lukovac.

Par dana prije takve njene odluke, advokat Lješković tužilaštvu je dostavio urgenciju za podizanje optužnice, napominjući ih da bi, ukoliko to ne učine, mogla nastupiti zastara.

Lješković je više puta tražio da se u tom predmetu sasluša direktor Uprave policije Veselin Veljović. Tužiteljka Lukovac to nije uradila tokom izviđaja.

Zbog optužbi da je nakon utakmice u Nikšiću napao dvojicu policajaca, vođa navijača Budućnosti ekspresno je osuđen na godinu dana zatvora.

Bonus video: