Katnić pita za Carevića i gradnju cesti

Tužilaštvo od Bulatovića traži spise o tenderima na kojima je kompanija Asfalt beton dobijala poslove gradnje saobraćajnica, a podizvođač bila Carevićeva firma. Policijski kordon juče “zaključao” zgradu Opštine, nije obrazloženo zbog čega

60476 pregleda 214 reakcija 64 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je od Vladimira Bulatovića da im dostavi dokumentaciju o tenderima na kojima je podgorička kompanija “Asfalt beton” dobijala poslove gradnje gradskih saobraćajnica, a podizvođač bila firma “Carinvest” Marka Bata Carevića.

Bulatovića je nova odbornička većina imenovala za vršioca dužnosti predsjednika Opštine Budva, na sjednici održanoj u Turističkom naselju Slovenska plaža.

Carević - gradonačelnik Budve, i njegovi koalicioni partneri ne prihvataju te odluke i tvrde da su proizvod političke korupcije.

Odluke sa te sjednice objavljene su u Službenom listu, krajem protekle sedmice...

Bulatović je potvrdio “Vijestima” da je dobio dopis u vezi sa tim da dostavi dokumnetaciju i najavio da će u par dana pribaviti sve potrebne papire koje su tražili istražitelji.

Vladimir Bulatović
Vladimir Bulatovićfoto: Vuk Lajović

Crnogorska, koju u Budvi predvodi Bulatović, kao jedan od ključnih razloga za smjenu Carevića navodi sumnju na konflikt interesa zbog činjenice da je firma prvog čovjeka grada bila angažovanann na brojnim instrstrukturnim projektima, iako je on potpisao izjavu da to ne stoji i da nema ekonomskih koristi od tih projekta.

Istraživački centar MANS-a, krajem maja objavio je da Carević duže koristi podgoričku kompaniju “Asfalt beton gradnja” - kako bi kao prikriveni podizvođač učestvovao na tenderima koje raspisuje Opština Budva.

Istražitelji na čijem je čelu Milivoje Katnić, prema istim informacijama, sada traže uvid i u sve tendere, ugovore i ostala dokumenta Opštine Budva.

Carević - osnivač firme “Carinvest”, prepustio je u januru prošle godine rukovođenje firme starijem sinu Milanu, prije nego što je stupio na dužnost gradonačelnika Budve.

Na jednom od minulih skupštinskih sjednica, tokom razmatranja zahtjeva za njegovu smjenu, kazao je da nema govora o konfliktu interesa i podsjetio odbornike da se njegova firma godinama bavi gradnjom saobraćajnica.

Podaci Istraživackog centra MANS-a pokazuju da je Carević od početka mandata sa ovom kompanijom zaključio 11 ugovora, vrijednih 1,9 miliona eura.

“Za izvođenje ugovorenih radova ‘Asfalt-beton gradnja’, iza koje stoji Vladimir Mirković, hapšen u akciji ‘Klap’, koristila je mehanizaciju Carevićeve kompanije ‘Carinvest’, što je prvog čovjeka Budve dovelo u očigledan konflikt interesa. To je sredinom prošle godine čak priznao u emisiji ‘Načisto’ na Televiziji Vijesti”.

Kako je navedeno u istraživanju, kompanija “Asfalt-beton gradnja” sanirala je seoski put u budvanskom naselju Pobori, za šta je od Opštine Budva dobila oko 420.000 eura, kroz ugovor o nabavci radova koji je potpisao Carević.

Marko Carević
Marko Carevićfoto: Opština Budva

“Iako je ‘Asfalt–beton’, formalno izvođač radova, fotografije i snimci Televizije Budva pokazuju da se na terenu nalazi mehanizacija firme ‘Carinvest’, u vlasništvu porodice Carević. Ista situacija je bila i sa ostalim radovima za koje je ‘Asfalt-beton gradnja’ dobila novac od Opštine Budva. Tako su mašine Carevićeve kompanije bile angažovane i na gradilištima u centru Budve, u Bečićima, Petrovcu, Reževićima, na Jazu, te u naseljima Podkošljun, Čelobrdo, Lapčići, Stanišići, Lazi i Rozino. Kako bi zadovoljila uslove tendera, kompanija ‘Asfalt-beton gradnja’ je u zvaničnoj ponudi garantovala tehničku opremljenost, potrebnu za izvođenje građevinskih radova. Tako je bilo i sa najvrednijim tenderom, na kome je od budvanske opštine dobila posao od 800.000 eura”, objavile su krajem maja “Vijesti”.

U sastavu zvanične ponude, do koje je došao MANS, “Asfalt-beton gradnja” istakla je tehničku specifikaciju mehanizacije koja uključuje 40 različitih mašina i kamiona u svojini te kompanije.

“Međutim, u posljednjem godišnjem izvještaju kompanije za 2019. godinu, ukupna vrijednost opreme koju posjeduje, procijenjena je na svega 74.000 eura. Takođe nema podataka o kreditima iz kojih se mogla finansirati oprema navedena u tehničkoj specifikaciji za tender. U ponudi Opšitni Budva, “Asfalt-beton gradnja” nije navodila firmu “Carinvest” kao zvaničnog podizvođača ili podugovarača, na šta je obavezivao Zakon o javnim nabavkama kao i uslovi tendera”.

Navodi se da je sastavni dio tenderske dokumentacije činila i izjava Marka Carevića - da u tom poslu nije u konfliktu interesa:

“Izjavljujem da nisam u sukobu interesa i da ne postoji ekonomski i drugi lični interes koji može kompromitovati moju objektivnost i nepristrasnost u ovom postupku javne nabavke”, stoji u istraživanju.

Iza kompanije “Asfalt-beton gradnja” stoji Vladimir Mirković koji je krajem jula prošle godine uhapšen zbog sumnje da je bio dio organizovane kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca i utajom poreza u višemilionskom iznosu.

SDT pita i za razrješenje Bulatovića

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je dostavljanje dokumentacije o razrješenju Vladimira Bulatovića sa mjesta potpredsjednika Opštine po nalogu Carevića.

Carević je tražio i da Bulatović vrati 16 plata, odnosno zarade za onoliko mjeseci koliko je, kako tvrdi, bio nezakonito u fotelji drugog čovjeka grada.

Bulatović je tada odgovorio - da je njega birala Skupština opštine i da ge jedino ona može smijeniti.

Carevića zovu na novo saslušanje

Carević je ponovo pozvan u Specijalno policijsko odjeljenje - novo saslušanje će se, prema informacijama “Vijesti”, obaviti u četvrtak:

“Ne znam o čemu je riječ, osim da je po krivičnoj prijavi MANS-a”, kazao je Carević juče “Vijestima”.

Bonus video: