Branioci mitropolita: Ne vjerujemo Boričiću dok ne podnese prijavu

Advokati Dragan Šoć i Božo Milonjić to su saopštili u odgovoru na reagovanje tužioca Boričića, koji je juče saopštio da je u ponedeljak u 13.52 naložio policiji da puste na slobodu mitropolita Amfilohija, poručujući im da je adresa za sva ostala pitanja o zadržavanju nakon tog perioda je Uprava policije, CB Podgorica

5776 pregleda 152 reakcija 1 komentar(a)
Mitropolit nakon izlaska iz zgrade CB Podgorica, Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zeković
Mitropolit nakon izlaska iz zgrade CB Podgorica, Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zeković

Pravni zastupnici mitropolita Amfilohija pozvali su tužioca Nikolu Boričića da, ukoliko govori istinu, podnese krivičnu prijavu zbog protivpravnog lišenja slobode poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske u perodu od 13.52 sata do 17.15 sati.

Advokati Dragan Šoć i Božo Milonjić to su saopštili u odgovoru na reagovanje tužioca Boričića, koji je juče saopštio da je u ponedeljak u 13.52 naložio policiji da puste na slobodu mitropolita Amfilohija, poručujući im da je adresa za sva ostala pitanja o zadržavanju nakon tog perioda je Uprava policije, CB Podgorica.

"U svom reagovanju na našu pritužbu na njegovo postupanje od ponedeljka 22.06.2020. godine, prilikom davanja izjave Mitropolita AmfilOhija, tužilac Boričić kaže da je on dao nalog da se pusti Mitropolit Amfilohije u 13.52 i da za razloge daljeg zadržavanja pitamo policiju. Ako je tačno to što tvrdi tužilac Boričić, logično se postavljaju nekoliko pitanja:

- Кo je pod njegovim imenom postavljao pitanja nakon toga vremena, jer je nama od strane policijskog službenika rečeno da to on radi?

- Кo je mimo zakona odbio da izvrši naredbu tužioca i pusti na slobodu Mitropolita Amfilohija?

Ako tužilac Boričić, govori istinu onda je neko napravio krivično djelo iz čl.162 st.2 КZ. tj protivpravno lišio slobode Mitropolita Amfilohija u perodu od 13,52 sata do 17, 15 sati?

Takođe, nameće se pitanje ko vodi istragu, tužilac ili policija? Po zakonu to je tužilac a po tužiocu Boričiću ispada da je to policija", saopštili su advokati Šoć i Milonjić.

Poručili su Boričiću i tužilačkoj organizaciji da će, ako iole drže do svog integriteta i autoriteta "umjesto da nas upućuju da se raspitujemo po policiji ko je protivpravno zadržao mitropolita Amfilohija u CB Podgorica, bez oklijevanja i čekanja podnijeti krivičnu prijavu".

"Protiv odgovornih lica Uprave policije, da se utvrdi ko je počinio krivično djelo na koje smo ukazali, a koje se, podsjećamo, goni po službenoj dužnosti. Dok god tužilac Boričić i Tužilaštvo to ne urade smatraćemo da on ne govori istinu. Sa pažnjom ćemo pratiti dalje korake tužioca Boričića i Tužilaštva u ovoj stvari".

Bonus video: