kazao da treba zaštititi legitimne akcije policije

Zeković: Situacije po opštinama djelovale kao pobuna protiv države

"Primjena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati", kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije

20566 pregleda 1175 reakcija 76 komentar(a)
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Sinoćnje situacije po opštinama u Crnoj Gori djelovale su kao pobuna protiv države Crne Gore i primjena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

On je poručio da treba zaštititi legitimne akcije policije i ne kompromitovati ih upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, jer se tako ugrožava interes bezbjednosti građanina i države, i njena reputacija.

"Dosta građana na društvenim mrežama je iskazalo interesovanje prema Savjetu za građansku kontrolu rada policije i za moj stav o večerašnjim dešavanjima u nekoliko crnogorskih opština u kontekstu postupanja policije. U nekim slučajevima to je bio i pritisak pa mogu poručiti da neću pristati na instrumentalizaciju i manipulaciju bilo koje vrste. U mom slučaju kada je riječ o zaštiti ljudskih prava i sloboda standard ponašanja i pristupa je uvijek isti, bez obzira na situaciju jer su ljudska prava nedjeljiva i sva jednako važna. Oni koji me večeras najviše prozivaju i pljuju često imaju problem baš sa tim. To govori da nema fer i objektivnog odnosa, ni ljudskog pristupa, nego uglavnom ogoljeni interesi, koje se iskazuju na njima svojstven način. Podržavam i treba zaštititi legitimne akcije policije i ne kompromitovati ih upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, jer se tako ugrožava interes bezbjednosti građanina i države, i njena reputacija. Situacije po opštinama djelovale su kao pobuna protiv države Crne Gore. Primjena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati", saopštio je Zeković nakon sinoćnjih dešavanja u Podgorici, Budvi, Baru, Nikšiću i Beranama.

Zavaravaju se, kako je kazao, svi oni koji misle da se crnogorska Policija treba povući u odnosu na "spontano događanje naroda".

"U svim tim legitimnim operacijama, Policija je dužna da ne primjenjuje neproporcionalnu silu - već kada prestane aktivan otpor, prestaje i represija. Kada se savlada otpor, uz nužno srazmjernu silu, prestaje dalja upotreba bilo koje prinude. Policijske aktivnosti su bile u skladu sa okolnostima i propisima a policijski službenici koji su kompromitovali policijske aktivnosti trebaju biti prepoznati i sankcionisani. Savjet za građansku kontrolu rada policije će dosljedno nastaviti da štiti prava svih građana uz napomenu da ima zakonsku ali i moralnu odgovornost da prepozna i napade na policijske službenike. Konstatujem da su i oni sami na granici izdržljivosti zbog kontinuirane izloženosti uvredama, nasrtajima i ponižavanju. Dobili smo određeni video materijal. Postupićemo brzo i efikasno, i pozvati građane koji su žrtve da se jave/oglase jer su nam se već javili i svjedoci tih događanja. Jedinstveni smo u ocjeni da je zbog svih dešavanja potrebno konačno sazvati Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore kako bi se u tom formatu, uz učešće i Savjeta, argumentovano diskutovalo o svim policijskim intervencijama", zaključio je Zeković.