Milošević pucao, Mašanović vozio?

Svjedok tvrdi da mu se pojavila moralna obaveza da nakon četiri godine istinito svjedoči u slučaju ubistva svog prijatelja

15245 pregleda 5 komentar(a)
Mario Milošević (arhiva), Foto: Savo Prelević
Mario Milošević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Mario Milošević (39) ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja ka automobilu u kojem su bili Radomir Đuričković i Milorad Radulović, a za upravljačem vozila iz kojeg je pucano bio je Igor Mašanović (24).

To u novom iskazu tvrdi Radulović, na osnovu kojeg i koncipirana izmijenjena optužnica za ubistvo Đuričkovića 10. oktobra 2016. godine.

O zakonitosti tog tužilačkog akta juče je raspravljano u podgoričkom Višem sudu, pred vijećem sudije Borisa Savića.

Optužnica je izmijenjena nakon svjedočenja Radulovića, koji je bio u automobilu na mjestu suvozača kada je stradao Đuričković.

U prvobitnoj optužnici, vraćenoj na doradu, pisalo je da je Milošević “samo” bio zadužen za kupovinu automobila korištenog u napadu, a da je hice ispalio Mašanović.

Radulović je saslušan odmah nakon zločina, ali Miloševića tada nije pominjao, navodno iz straha - tvrdi i punomoćnik oštećene porodice, advokat Damir Lekić.

“Svjedok Radulović Milorad je 12.03.2020. godine, prilikom ponovnog saslušanja u svojstvu svjedoka pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, promijenio svoj prvobitni iskaz, navodeći da je kritičnom prilikom, u pravcu pok. Đuričković Radomira i u njegovom pravcu pucao okrivljeni Milošević Mario koji se nalazio na mjestu suvozača u vozilu iz kojeg je pucao, da je tim vozilom upravljao okrivljeni Mašanović, da je Milošević... ispalio više projektila”, stoji u optužnici Višeg državnog tužilaštva.

Navodi se da prvobitno nije dao istinit iskaz, a da je odlučio ponovo da svjedoči - kada je saznao da nije određen pritvor Miloševiću:

“Da je osjetio strah i da je imao moralnu obavezu da ponovo svjedoči i to kako zbog njega, tako i zbog pokojnog Đuričković Radomira, te da niko na njega nije vršio pritisak da ponovo svjedoči i da je bez obzira na posljedice, želio da ponovo da iskaz i iznese sve činjenice koje su mu poznate”, navodi se u dokumentu.

STRAHOVAO ZA ŽIVOT

Advokat Lekić tvrdi da je svjedok zaista smatrao da mu je život ugrožen i da se zato pribojavao...

“U određenom trenutku nije rekao neke stvari koje je znao iz razloga svoje bezbjednosti i sigurnosti. Onog trenutka... kada je Mario Milošević trebao da izađe iz pritvora, on se izrazito prepao za svoj život i podnio je taj zahtjev za ponovno saslušanje kako bi državnom tužilaštvu i sudu rekao pravu istinu”, kazao je Lekić.

Zastupnica optuženog Miloševića, advokatica Natalija Karadžić rekla je da njen branjenik nije izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, konstatujući da se svjedok Radulović sada “pojavljuje” sa potpuno novim iskazom u odnosu na tužilačku istragu.

Naglasila je da sud treba da prije svega cijeni njegov prvi iskaz koji je dao još 2016. godine: “Kada je njegovo pamćenje bilo mnogo svježije”. Zatražila od suda da provjeri kredibilitetet svjedoka, jer tvrdi da se radi o nepodobnom pokušaju da se Milošević pošalje u zatvor.

Advokatica Bojana Franović zatražila da se iz spisa predmeta izdvoji kao pravno nevaljan zapisnik sa saslušanja svjedoka Radulovića.

Upozorila je da je tužilaštvo bilo u obavezi da protiv tog svjedoka pokrene postupak po službenoj dužnosti za krivično djelo - davanje lažnog iskaza. Navela je da je tužilac prilikom njegovog saslušanja svjedoka, nije obavijestio branioce, ali da jeste punomoćnika oštećene porodice i tako ih “stavio u neravnopravan položaj”.

Zastupnica optužnice Danka Ivanović Đerić, tražila je da se optužnica potvrdi. Sudija Savić najavio je da će odluka suda biti donijeta u zakonskom roku od 15 dana..

Zapalili vozilo i automatsku pušku

Milošević, Mašanović i Vujačić nakon ubistva pobjegli su vozilom “reno megan”, iz kojeg je pucano na Đuričkovića, i uputili se u pravcu seoskog puta Gornji Ceklin - Ljubotinj, navodi se u optužnici.

“Gdje su zapalili putničko vozilo... u kojem su prethodno ostavili navedenu automatsku pušku koja je korišćena u izvršenju krivičnog djela, a zatim se udaljili u nepoznatom pravcu”, piše.

Dodaje se da je Đuričković istovremeno prevezen u cetinjsku bolnicu Danilo I, radi ukazivanja ljekarske pomoći.

“A nakon toga prevezen u Klinički centar, kod kojeg je dana 11.10.2016. godine... nasupila smrt”, piše u optužnici.

Bonus video: