Proširena istraga u predmetu "Klap": Utaja poreza, lažni stečaji...

"Blokirali smo novčana sredstva ovih pravnih lica u iznosu od milion eura, nakon sprovedenog postupka trajno je oduzeto 890.942 eura... Zaključeno je devet sporazuma o priznanju krivice... Po osnovu ovih sporazuma oduzeta je imovinska korist 919.296,50 eura", kazala je Mitrovićeva

11636 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović saopštila je da je u prvoj polovini tekuće godine u predmetu Klap donijelo još jednu naredbu o proširenju istrage u odnosu na 22 fizička i tri pravna lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanja službene isprave, falsifikovanje isprave i prouzrokovanje lažnog stečaja...

Mitrović je objasnila da je u tom predmetu već izvještačeno da je država oštećena za šest miliona eura.

"Blokirali smo novčana sredstva ovih pravnih lica u iznosu od milion eura, nakon sprovedenog postupka trajno je oduzeto 890.942 eura... Zaključeno je devet sporazuma o priznanju krivice... Po osnovu ovih sporazuma oduzeta je imovinska korist 919.296,50 eura", kazala je ona.

Objasnila je da je u predmetu "Bora" donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv 23 osobe i dva preduzeća, da je blokirano 1.200.000 eura i privremeno oduzeto 15.000 eura.

"Zaključen je sporazum po kom je trajno oduzeto 249.320,80 eura".

Specijlna tužiteljka kazala je da su 19. juna donijeli naredbu o sprovođenju istrage protiv T.N. i još 8 osoba i četiri preduzeća koje sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa, produženo krivično djela utaja poreza i doprinosa putem pomaganja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, prouzrokovanje lažnog stečaja i prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja.

"Postoji osnovana sumnja da je djelovanjem ove organizacije pričinjena šeta budžetu u iznosu od preko 500.000 eura", kazala je Mitrovićeva.

Bonus video: