Pol Pua je optužen u Makau i San Marinu

Autori teksta “Kako je onlajn kladioničar i član kineske Trijade kupio crnogorsku obalu” odgovorili na reagovanje malezijskog biznismena Pola Pue, crnogorskog državljanina i partnera Petrosa Statisa u poslu sa hotelom i kazinom Maestral i Svetim Stefanom i Miločerom
9757 pregleda 24 komentar(a)
Premijer Duško Marković između Statisa i Pue na otvaranju rekonstruisanog Maestrala, Foto: Vlada Crne Gore
Premijer Duško Marković između Statisa i Pue na otvaranju rekonstruisanog Maestrala, Foto: Vlada Crne Gore

U svom odgovoru na članak “Kako je onlajn kladioničar i član kineske Trijade kupio crnogorsku obalu”, objavljenom u “Vijestima” 27. novembra 2018, Pol Pua je preko svog advokata negirao veliki dio informacija otkrivenih u našem članku, a neke saopštene stavove označio kao neistinite i klevetničke u odnosu na njega.

On je tvrdio da smo teško povrijedili profesionalne i etičke standarde naše novinarske profesije. Sve ove tvrdnje, objavljene u “Vijestima” 29. decembra 2018. kao odgovor na članak, su neistinite.

Glavni zadatak novinara je da informišu građane o temama koje su od javnog interesa, a mi, u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i najvećom dužnom pažnjom, možemo pokazati da smo imali razuman razlog da vjerujemo u ono što je objavljeno u članku.

Naše istraživanje zasniva se na preko 4000 strana sudskih spisa i dokumenata iz registara različitih jurisdikcija, koje smo pribavili i marljivo analizirali tokom sedmomjesečne novinarske istrage u sklopu projekta Football Leaks Evropske istraživačke saradnje (EIC).

FBI vodi Pola Puu kao člana trijade

U slučaju Pola Pue, odnosno Vei Seng Pue, njegovih veza sa kineskom kriminalnom organizacijom Trijade 14K, citirali smo specijalnog agenta FBI Mina Pnama, koji je u svjedočenju pod zakletvom pred sudijom Američkog suda Nevade 14. jula 2014. saopštio sljedeće: “ Na dan ili oko 18. juna 2014, Vei Seng Pua, koji je poznat organima gonjenja kao visokorangirani član Trijade 14K, uhapšen je u Makau, zajedno sa preko dvadeset drugih lica, zbog vođenja ilegalnog sportskog klađenja. Trijada 14K je poznata organima gonjenja kao kriminalna organizacija koja učestvuje u ilegalnom kriminalnom poduhvatu koji je u toku”.

U istom slučaju, SAD protiv Vei Seng Pue (Broj 2:14-cr-00249-APG-PAL) 14. jula 2014, tužiteljka Kimberli Frejn opisala je optuženog Pola Puu kao “poznatog dokumentovanog člana Trijade 14K… međunarodne kriminalne organizacije, koja trenutno sprovodi kriminalni poduhvat.”

Osim toga, američki tužioci priložili su 10. novembra 2014. sudskim spisima Američkom okružnom sudu Nevade u elektronsku bazu Dokaz br. 49 pod naslovom Triad Paul Phua (“Član Trijade Pol Pua”). Prema ovom dokazu, u kojem se opisuju neki članovi Trijade 14K koje potražuju američki organi gonjenja, “u istom izvještaju identifikuje se i Vei Seng Pua kao član Trijade 14K koji je putovao u SAD, a članovi Trijade 14K umiješani su u trgovinu drogom, ilegalno klađenje i pranje novca”. Izvještaj koji je citiran u ovom dokazu nosi datum 16. jul 2008. i tiče se neimenovanog (njegovo ime u dokumentu je zatamnjeno) bjegunca kojeg potražuje američka država Nevada zbog optužbi za krivična djela u vezi sa šemom prevare nekoliko lokalnih kockarnica za preko 1,2 miliona američkih dolara. Ovaj neimenovani bjegunac identifikovan je kao “visokorangirani ‘Bos’ Trijade 14K drugim poznatim članovima Trijade 14K u Aziji.”

Američki tužioci priložili su i Dokaz broj 48, pod naslovom Triad Richard Yong (“Član Trijade Ričard Jong”), u kome se opisuje saradnik Pola Pue Seng Čen Jong (aka Ričard Yong) koji je 2014. uhapšen u Las Vegasu zajedno sa Polom Puom. Jong je sa američkim tužiocima sklopio sporazum o priznanju krivice za počinjeno krivično djelo u Las Vegasu, u kome se pominje isti “bos” 14K kao u gore pomenutom dokazu protiv Pola Pue. Od toga je bitnije što Dokaz pokazuje da je FBI pribavio ovu informaciju od Kraljevske malezijske policije (RMP) 9. juna 2008. ili oko tog datuma, kada je istraživao istog bjegunca– “bosa” 14K – za kojeg je Ričard Jong obezbijedio novac za pokriće zahtjeva za kredit u kazinima Venetian i MGM. “Kako je (bjegunac) identifikovan od strane malezijskih vlasti kao član 14K, zato je razumno vjerovati da je i Jong pridružen Trijadi 14K”, napisao je FBI.

Prema Dokazu broj 48, američko Ministarstvo pravde poslalo je u februaru 2009. godine kancelariji ministra pravde u Maleziji i zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć u vezi sa istim slučajem. Prema tome, FBI je identifikovao i Pola Puu i Ričarda Jonga kao članove Trijada 14K na osnovu informacija koje je pružila Malezijska kraljevska policija.

Sve ove dokaze i transkripte sa suđenja u Las Vegasu, crnogorski tužioci mogu pribaviti putem kanala međunarodne pravne pomoći ili preko javno dostupnih baza podataka poput Pejsera ili NeksisLeksisa.

Malezijski ministar branio Puu pa uhapšen zbog korupcije, nije odgovorio na pitanje novinara

Tačno je da su tokom suđenja Polu Pui i njegovim saradnicima u Las Vegasu tokom 2014. i 2015. Puine veze sa Trijadom 14K osporene u pismu koje je tadašnji malezijski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Zahid Hamidi (datirano na 18. december 2014). Međutim, 19. oktobra 2018. Hamidija je uhapsila malezijska agencija za borbu protiv korupcije i na teret mu se stavlja 45 krivičnih djela korupcije i pranja novca. Uzimajući u obzir sadašnji kontroverzni status tadašnjeg ministra, njegovo negiranje informacije Malezijske kraljevske policije koju je podijelila sa FBI i u kojoj stoji da je Pol Pua član Trijade 14K, moglo bi se shvatiti u najmanju ruku kao upitno.

Tokom naše novinarske istrage, naš partner “Špigl” poslao je detaljan set pitanja Polu Pui u ime Evropske istraživačke saradnje (EIC), mreže koja radi na projektu Football Leaks. Prvo pitanje g. Pui bilo je o optužbama FBI u vezi sa članstvom u Trijadi 14K. Pua nije odgovorio na ova novinarska pitanja. Njegovi bliski saradnici Petros Statis i Karlos Salas, sa druge strane, odgovorili su na naše novinarske upite i njihovi odgovori su dostupni u članku.

Prema tome, imali smo razuman razlog da vjerujemo da je Pol Pua osumnjičen da je član Trijada 14K, što smo naveli u našem članku.

Našim člankom nijesmo narušili ugled Pola Pue, niti smo ikad imali namjeru da narušimo ugled bilo koje osobe od interesa, već smo samo izvijestili o važnim informacijama koje su u javnom interesu.

Počelo suđenje Pui u Makau prije 10 dana

Pored toga, u saznanju smo da je u ponedjeljak, 21. januara 2019. počelo krivično suđenje Polu Pui i 14-rici sa-optuženih, koji su uhapšeni u Makau 2014. zbog organizovanja ilegalnog klađenja tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu 2014. Prema izvještaju Radija Makao, zaradili su pet milijardi hongkonških dolara (550 miliona eura) za samo jednu sedmicu vođenja ove ilegalne šeme klađenja 2014. Po optužnici za krivično djelo ilegalnog klađenja zaprijećena je kazna do tri godine zatvora (https://portugues.tdm.com.mo/radio_new.php?ra=nd&sk=Phua&nid=19407, https://macaudailytimes.com.mo/illegal-world-cup-bets-scheme-goes-to-court-from-today.html)

Crnogorski tužioci mogu pribaviti informacije o ovom suđenju od vlasti Makaa putem međunarodne pravne pomoći.

Suđenje Pui u San Marinu se nastavlja u aprilu

Što se tiče zahtjeva da dokaze o navodnoj Puinoj kupovini diplomatskog statusa i navodnom pranju novca u San Marinu dostavimo vlastima kako bi procijenile je li bilo nezakonitih aktivnosti, mi ne možemo pružiti ove dokaze jer novinari uvijek čuvaju svoje izvore i nikad ne sarađuju sa vlastima. Umjesto toga, mi objavljujemo informacije koje su u javnom interesu.

Zato crnogorski tužioci mogu putem međunarodne pravne pomoći tražiti od Suda u San Marinu sve dokaze protiv Pola Pue u sudskom procesu broj 289/15, u kojem je Pol Pua optužen za krivična djela korupcije i pranja novca u vezi sa kupovinom funkcije nerezidentnog ambasadora San Marina u Crnoj Gori. Druge optužene osobe su bivši šef države San Marino, Klaudio Podeski i njegova partnerka Biljana Baruca.

U saznanju smo da će se ovo suđenje nastaviti u aprilu 2019.

Blaž Zgaga (Nacional), Michael Bird (The Black Sea), Stefano Vergine (freelance), Goran Kapor i Mihailo Jovović (Vijesti)

Bonus video: