Postupak protiv Miomira Mugoše, Jovićević: Vještakinja ozbiljno prekršila pravila struke

Tužiteljka o nalazu Radovićeve u predmetu protiv Miomira Mugoše

5257 pregleda 3 komentar(a)
Mugoša sa pravnim zastupnicima ispred suda, Foto: Savo Prelević
Mugoša sa pravnim zastupnicima ispred suda, Foto: Savo Prelević

Sudska vještakinja Sanja Radović ozbiljno je prekršila evropske standarde za procjenu vrijednosti, nalazom koji je uradila u postupku koji se u podgoričkom Višem sudu vodi protiv Miomira Mugoše.

To je, između ostalog, juče konstatovala specijalna tužiteljka Sanja Jovićević u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice - optuženom da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura prodajom zemljišta kompaniji Carine.

“Brojnost uočenih nepravilnosti, nelogičnosti i protivrječnosti ukazuje da je vještak, koja je i predsjednica Instituta ovlašćenih procjenjivača, ozbiljno prekršila evropske standarde za procjenu vrijednosti, pa će tužilaštvo u daljem toku postupka, u zavisnosti od odluka suda, u tom pravcu predložiti da krovna organizacija ovlašćenih procjenjivača odredi da li je ovaj nalaz urađen prema njihovim standardima i etičkim kodeksima”, kazala je tužiteljka Jovićević.

Ona je prethodno u cjelosti prigovorila novom nalazu sudske vještakinje - procjeniteljke Radović, u kojem piše da su dvije parcele na Starom aerodromu u Podgorici, po metru kvadratnom vrijedjele 246 eura, odnosno 167 eura. Riječ je o gradsko-građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik prodao kompaniji Carine po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Vještaci građevinske i ekonomsko-finansijske struke Vukašin Đuričković i Milenko Popović, u svojim nalazima konstatovali su da je takvom prodajom zemljišta površine 8.047 i 7.158 metara, Mugoša kasu Glavnog grada “zakinuo” za 6.723.194,85 eura.

“Prigovaram u cjelosti jer je nalaz protivrječan i kontradiktoran jer prilikom izrade nalaza nije prikupila svu potrebnu dokumentaciju iz Poreske uprave i Uprave za nekretnine”, navela je tužiteljka u primjedbama. Dodala je da se Radovićeva koristila samo ugovorima, a koje nije ni dostavila uz nalaz.

Jovićevićeva je konstatovala da je vještakinja Radović nedosljedna u svom nalazu i kasnije u dopuni koju je sudu dostavila. Prema njenoj ocjeni, proizlazi da prema nalazu vještaka, parking prostor je 2007. godine imao istu vrijednost kao i građevinsko zemljište.

“Kako je mogao vještak da zaključi da je od 2007. do 2011., bio pad cijene zemljišta ako je bio porast cijene stana”, rekla je tužiteljka. Vještakinja Radović juče se nije izjašnjavala na primjedbe, već će to učiniti na glavnom pretresu 9. jula. Ona se, međutim, izjasnila na primjedbe koje su o njenom nalazu objavljene, kako je rekla, u dnevnim novinama.

“Smatram da je objavljivanje primjedbi u novinama neka vrsta pritiska na mene i moj rad. Novine su obmanule javnost jer te primjedbe nisu potekle od tužioca. Ovo što sam danas čula, sasvim su drugačije primjedbe. To što je objavljeno u novinama je direktno uticalo na percepciju javnosti, o struci i o samom ovom krivičnom postupku. O primjedbama tužioca koje je danas saopštila u sudu, izjasniću se na narednom pretresu”, rekla je juče Radovićeva.

Advokati odbrane Mitar Mugoša i Predrag Đolević nisu imali pitanja i primjedaba na nalaz Sanje Radović, kao ni na dopunski nalaz. Dragoljub Raspopović, predstavnik Glavog grada, takođe nije imao primjedaba na nalaz vještaka.

Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine. Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Bonus video: