Kasalice slobodne, ali ne smiju iz Podgorice

Sudija za istragu odbio prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da odredi pritvor osumnjičenima za pranje novca

21961 pregleda 197 reakcija 17 komentar(a)
Supružnici Kasalice sa advokatom Bojićem, Foto: Savo Prelević
Supružnici Kasalice sa advokatom Bojićem, Foto: Savo Prelević

Advokatica Makedonka Kasalica i njen suprug, predsjednik Sindikata Vojske Crne Gore Zdravko Kasalica, pušteni su sinoć da se brane sa slobode.

Takvu odluku donio je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović, koji je odbio predlog specijalnog tužioca Saše Čađenovića da osumnjičenima za pranje novca odredi pritvor.

“Odbijen je prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da im odredi pritvor, a istovremeno, izrečene su im dvije mjere - zabrana sastajanja sa određenim licima, svjedocima i zabrana napuštanja mjesta boravka, odnosno Podgorice”, kazala je “Vijestima” savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Branilac bračnog para Kasalica, advokat Vladan Bojić, rekao je “Vijestima” da je sudija Novović prihvatio njegov prijedlog za određivanje alternativnih mjera.

Makedonka i Zdravko Kaslica uhapšeni su 2. jula, nakon što su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, po Čađenovićevom nalogu, pretresli kancelariju advokatice i izuzeli dokumentaciju, mobilne telefone, računare...

Njihovo saslušanje kod sudije za istragu juče je počelo oko 13.30 sati, a završeno je oko 17 časova.

Nešto poslije 20 sati sudija Novović je njima i njihovom braniocu uručio rješenje kojim je odbio prijedlog SDT-a i pustio ih na slobodu.

Nakon izlaska iz zgrade suda, vidno iscrpljena advokatica Kasalica, je posrtala. Ona nije mogla samostalno da hoda.

Građani, rodbina, prijatelji Kasalica i više sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su satima čekali rasplet, pozdravili su ih aplauzom.

Zbog stavljanja oznake tajnosti na predmet, advokatica i njen suprug nijesu željeli da komentarišu hapšenje i zadržavanje punih 23 sata.

Zbog tajnosti postupka o predmetu nije želio da govori ni njihov branilac.

Komentarišući hapšenje supružnika Kasalica, iz Socijalističke narodne partije (SNP) juče su poručili Demokratskoj partiji socijalista i “njihovom bijelom orlu”, da je, kada se toliko zalažu za pravdu, trebalo da se raspitaju za načelnika Generalštaba Dragutina Dakića.

“Sigurni smo da su upoznati zbog čega je supruga pomenutog generala, suprotno Zakonu o radu i Zakonu o zapošljavanju, bez odluke, prijave i javnog oglašavanja, u periodu od 19. 12. 2013. do 19. 04. 2014, kao direktorica ‘Dnevnog centra’ u Beranama, nezakonito primila 48 radnika i prvom presudom Suda oglasila krivom uz obrazloženje da je pričinila štetu Opštini Berane u iznosu od skoro 100.000 eura. Dalje presude u ovom slučaju govore da je selektivna pravda gora od svake nepravde”.

Povezani članci

05. Jul 2020.

Kasalice će se braniti sa slobode

Bonus video: