pred apelacionim sudom

Sjednica vijeća za "državni udar" odložena zbog nedolaska branilaca okrivljenih

Predsjednik vijeća sudija Zoran Smolović je rekao da nijesu ispunjene procesne pretpostavke da se sjednica održi, je je zabranjen ulazak građanima iz Srbije zbog epidemiološke situacije

4411 pregleda 0 komentar(a)
Apelacioni sud, Foto: Savo Prelević
Apelacioni sud, Foto: Savo Prelević

Sjednica vijeća koja je bila zakazana pred Apelacionim sudom Crne Gore na kojoj je planirano da se raspravlja povodom izjavljenih žalbi specijalnog državnog tužioca, optuženih i njihovih branilaca na prvostpenu presudu Višeg suda u Podgorici u predmetu poznat kao “državni udar”, odložena je za sedmi septembar zbog nedolaska branilaca okrivljenih iz Srbije.

Predsjednik vijeća sudija Zoran Smolović je rekao da nijesu ispunjene procesne pretpostavke da se sjednica održi, je je zabranjen ulazak građanima iz Srbije zbog epidemiološke situacije koronavirusa, na ročište nisu mogli doći branioci, a advokat Miroje Jovanović je obavijestio sud da ne može pristupiti.

Nakon liječenja na VMA u Beogradu, okrivljeni Andrija Mandić se nalazi u samoizolaciji od 14 dana.

U presudi između ostalog piše da je utvrđeno da su optuženi Šišmakov Eduard i Popov Vladimir, državljani Rusije, u period od početka 2016., do 18. oktobra 2016. godine, na teritoriji Crne Gore, Republike Srbije i Rusije, organizovali kriminalne organizaciju, u koju su lično ili preko pripadnika vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević ovom presudom osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje.

Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt žandarmrije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.