Državljanin S. Makedonije tvrdi da je morao da potpiše izjavu da razumije crnogorski

"Dao sam izjavu u tužilaštvu, iako loše govorim crngoorski jezik. Na pitanje tužiteljke Milice Rmandić - 'Da li se možemo razumjeti?' kazao sam da nešto razumijem, a nešto ne, ali sam morao da potpišem papir na kojem je pisalo da razumijem”, kazao je Albanac iz Sjeverne Makedonije

15261 pregleda 8 komentar(a)
Viši sud Bijelo Polje arhiva
Viši sud Bijelo Polje arhiva

Državljanin Sjeverne Makedonije, Arben Aliu, tvrdio je danas da je na saslušanju u bjelopoljskom Višem tužilaštvu morao da potpiše izjavu da razumije crnogorski jezik, iako ga loše govori.

To je rekao u sudnici Višeg suda u Bijelom Polju, gdje odgovara za šverc 11 kilograma heroina.

"Dao sam izjavu u tužilaštvu, iako loše govorim crngoorski jezik. Na pitanje tužiteljke Milice Rmandić - 'Da li se možemo razumjeti?' kazao sam da nešto razumijem, a nešto ne, ali sam morao da potpišem papir na kojem je pisalo da razumijem”, kazao je Albanac iz Sjeverne Makedonije.

Aliu je optužen da je 23. februara, preko graničnog prelaza, u Crnu Goru unio više od 11 kilograma kilograma heroina.

Ngegov branilac, advokat Drago Konatar, zatražio je da se iz spisa predmeta povuče zapisnik o saslušanju Aliua u tužilaštvu - zato što nije imao prevodioca i nije potpisao izjavu o odricanju odbrane na svom jeziku.

Vijeće sudije Dragana Mrdaka, nakon desetominutnunog vijećanja prihvatilo je taj prijedlog.

"Iz razloga što je on Albanac iz Sjeverne Makedonije, kojem jezici koji su u upotrebi u sudnici nisu maternji. Isti se prilikom uzimanja ličnih podataka izjasnio da razumije jezik, međutim, nije se odrekao prava upotrebe svog jezika, pa se njegov iskaz ne može koristiti kao njegova odbrana, jer mu je bilo uskrećeno ustavno pravo korišćenja svog jezika", obrazložio je sudija Mrdak.

Usvojen je i predlog odbrane da se iz spisa predmeta, iz istih razloga povuče izjava njegove djevojke Ivane Stojanovske (23), od čijeg krivičnog gonjenja je Tužilaštvo odustalo ranije.

Pred Tužilaštvom Aliu je negirao da je počinio djelo koje mu je stavljeno na teret, tvrdeći da nije znao da je u njegovom automobilu droga, sve dok nije otkrivena na graničnom prelazu Kula kod Rožaja.

“Prethodno sam auto kupio od jednog lica u Skoplju, i pošto nisam imao sav novac, pristao sam da umjesto doplate otputujem do Italije i za njega donesem neki novac”, kazao je Aliu.

On je objasnji da je moguće da je osoba od koje je kupio automobil, imala rezervni ključ i možda spakovalo drogu dok je vozilo bio parkirano.

Tvrdio je da Stojanovska nema nikakve veze sa drogom, a isto je ponovila i ona, dodajući da su u ljubavnoj vezi i da su krenuli na zajedničko putovanje u Italiju.

Uprava policije 23. februara saopštila je da je nakon višemjesečnih zajedničkih aktivnosti sa policijom Republike Sjeverne Makedonije na graničnom prelazu Kula, kod Rožaja, presjekla kanal krijumčarenja heroina.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. jul.

Bonus video: