Odbijen zahtjev za izuzeće predsjednika i sudija Apelacionog suda

Početak ponovljenog suđenja za ubistvo inspektora Šćekića bio je zakazan za 16. juna pred Apelacionim sudom, odložen je na neodređeno vrijeme zbog zahtjeva optuženog Borete za izuzeće postupajućih sudija i predsjednika Apelacionog suda

12971 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images
Ilustracija, Foto: Getty Images

Vrhovni sud Crne Gore odbio je predlog optuženog Saše Borete za izuzeće predsjednika Apelacionog suda Crne Gore Mušike Dujovića, te sudija tog suda Seke Piletić i Zorana Smolovića u ponovljenom sudskom procesu protiv Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Šćekića pred Apelacionim sudom za ubistvo visokog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, saopšteno je “Vijestima“ mejlom iz PR službe za odnose sa javošću Vrhovnog suda.

“Povodom pitanja da li je uvažen zahtjev okrivljenog Saše Borete I drugih, za izuzećem predsjednika I sudija Apelacionog suda u predmetu Кž-S. br. 19/19 zbog krivičnog djela teško ubistvo putem podstrekivanja iz člana 144, stav 1, tačka 5, u vezi člana 24 Кrivičnogzakonika, obavještavamo Vas da je Vrhovni sud na Opštoj sjednici, održanoj 29. juna 2020. godine, donio rješenje kojim se pomenuti zahtjev odbija. Rješenje o odbijanju donijeto je nakon što su na Opštoj sjednici Vrhovnog suda razmotreni cjelokupni spisi predmeta, ocijenjeni navodi podnijetog zahtjevai I zjašnjenja data saglasno članu 41 stav 3 Zakona o krivičnompostupku”, navodi se u odgovoru Službe za odnose sa javnošću Vrhovnog suda.

Početak ponovljenog suđenja za ubistvo inspektora Šćekića bio je zakazan za 16. juna pred Apelacionim sudom, odložen je na neodređeno vrijeme zbog zahtjeva optuženog Borete za izuzeće postupajućih sudija i predsjednika Apelacionog suda.

Okrivljeni Boreta je obrazlažući zahtjev naveo da je sudija Smolović više puta nezakonito odlučivao u njegovom predmetu a što je potvrđeno i stavom Ustavnog suda koji je konstatovao da je presuda Apelacionog suda nezakonita. Okrivljeni Boreta je uz zahtjev za izuzeće sudija Piletić, naveo da nije postupala prema zakonu u ovom procesu jer nije zakazala sjednicu u zakonskom roku iako je Apelacioni sud radio u vrijeme pandemije koronavirusa, a što je u javnost obavijestila i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Vrhovni sud je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđenih na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje.

Ustavni sud ukinuo je presudu Vrhovnog suda kojom su Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo Šćekića i za bombaški napad na Hotel “Splendid” u Bečićima. Ustavni sud je utvrdio da je osuđenima povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer, kako je konstatovano, sudovi se nisu bavili njihovim navodima o kredibilitetu zaštićenog svjedoka.

Bonus video: