SASLUŠANJE AMFILOHIJA U POLICIJI

Tužilac mora da procesuira policajce: Policija odbila naređenje tužioca?

“Ukoliko je Boričić nakon saslušanja mitropolita naredio podnošenje krivične prijave i da ga puste na slobodu, morao je da procesuira sve policajce koji su ga nakon toga zadržali u prostorijama Centra bezbjednosti"

48045 pregleda 326 reakcija 49 komentar(a)
Ima važnijih stvari: Mitropolit Amfilohije, Foto: Luka Zeković
Ima važnijih stvari: Mitropolit Amfilohije, Foto: Luka Zeković

Ukoliko je nakon saslušanja mitropolita Amfilohija naredio podnošenje krivične prijave protiv njega, ali i da ga puste na slobodu, državni tužilac Nikola Boričić morao je da procesuira sve policijske službenike koji su ga nakon toga zadržali u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica.

To je za “Vijesti” kazao koordinator programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić, komentarišući slučaj od 22. juna, kada je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske zadržan u policiji šest sati, uprkos nalogu tužilaštva da ga mnogo ranije puste na slobodu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je “Vijestima” da ne želi komentarisati taj slučaj, “jer ima mnogo važnijih stvari od toga”...

Vujičić, međutim, ističe da zabrinjava loša koordinacija i međusobno optuživanje tužilaštva i policije, napominjući da se to ne dešava prvi put:

Trebali su mudrije postupati: Vujičić
Trebali su mudrije postupati: Vujičićfoto: Savo Prelević

“Imajući u vidu godine i političke tenzije, trebalo se mnogo mudrije postupiti u ovom slučaju. Dodatno na težini daju i prethodna loša iskustva postupajućeg tužioca. Nedopustivo je da tijelo koje po zakonu rukovodi istražnim radnjama - državno tužilaštvo na ovaj način se upušta u objašnjavanje cijelog događaja javno, a da pri tome ne preduzima ništa od ovlašćenja koje mu zakon pruža. Ukoliko je državni tužilac završio ispitivanje i naložio da se lice uz krivičnu prijavu pusti, svako dalje zadržavanje je neosnovano lišenje slobode i isti tužilac je po saznanju ove činjenice, morao da procesuira sve policijske službenike koji su mogli biti uključeni u ovo”.

Vujičić je objasnio da je članom 29. Ustava Crne Gore, definisano da svako ima pravo na ličnu slobodu i da je nezakonito lišavanje slobode kažnjivo.

“Na osnovu dostupnih informacija postoji osnovan prostor da se sumnja da je lišenje slobode u ovom slučaju bilo i suprotno članu 5 Evropske kovencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, rekao je Vujičić.

Međusobne optužbe policije i tužilaštva trajale su kratko nakon hapšenja, nakon toga, strasti su se stišale i zaćutali su svi akteri.

POLICIJA ZAĆUTALA

Direktor crnogorske policije Veselin Veljović i njegovi potčinjeni neće da odgovore zbog čega su i po čijem nalogu satima držali i ispitivali Amfilohija, nakon navodnog naređena tužioca Boričića - da ga puste na slobodu.

Ni Osnovno državno tužilaštvo ne objašnjava da li su podnijeli krivičnu prijavu protiv policije zbog protivpravnog lišavanja slobode poglavara MCP.

Amfilohije je 22. juna pozvan u zgradu Centra bezbjednosti kako bi u svojstvu građanina odgovorio na pitanja o litiji organizovanoj dan ranije, kojom su, kako tvrde, prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tjela za suzbijanje širenja koronavirusa.

U zgradu CB Podgorica ušao je u 11:14 časova, a njegovo saslušanje trajalo je šest sati.

Pravni zastupnici mitropolita ranije su kazali da im je u policiji pojašnjeno da je Boričić, na svakih sat, porukom postavlja dodatna pitanja.

Policija odbila naređenje tužioca: Boričić
Policija odbila naređenje tužioca: Boričićfoto: Savo Prelević

Tek kada su Tužilačkom savjetu podnijeli pritužbu, Boričić se oglasio reagovanjem u kom tvrdi da je tog dana, u 13.52 časova, naredio da puste na slobodu mitropolita i da je Uprava policije adresa za pitanja - zašto je zadržan još gotovo tri i po sata.

Iz te institucije međutim ne odgovaraju - ko je, na osnovu čega i na osnovu kog Zakona, naredio da se Amfilohije u službenim prostorijama zadrži od 13:52 časova, kada je tužilac navodno naredio da ga puste, pa sve do 17:14 sati.

Ne odgovaraju ni ko je i po čijem nalogu, preko vajbera, predstavljajući se kao tužilac Boričić, slao dodatna pitanja, ali ni da li će neko odgovarati zbog toga.

TUŽILAC ZAKONITO POSTUPAO?

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica nijesu odgovorili “Vijestima” da li će tražiti da, makar disciplinski, odgovaraju službenici CB Podgorica, koji su Amfilohiju i njegovim braniocima postavljali dodatna pitanja pod izgovorom da odgovore traži tužilac Boričić.

“Kao što ste ranije informisani, a povodom neistinitih navoda u pojedinim medijima vezano za postupanje državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Nikole Boričića, prilikom prikupljanja obavještenja od sveštenog lica mitropolita Amfilohija Radovića, ponovo ističemo da je dežurni državni tužilac trazio da policija od ovog lica prikupi obavještenje u svojstvu građanina. Nakon što je državni tužilac upoznat sa prikupljenim informacijama, odnosno sadržinom uzete izjave, ocijenio je da za konkretnu krivičnopravnu stvar prikupljeno dovoljno dokaza i podataka, pa se istoga dana u 13.52 izjasnio da se protiv tog sveštenog lica podnese krivična prijava u redovnom postupku, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, a da se svešteno lice koje je izjavu davalo u svojstvu građanina, pusti na slobodu”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

Ističe da je Boričić postupao u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima: “Te je na osnovu utvrđenih činjenica naložio podnošenje krivične prijave koja će dalje biti ispitivana u toku izviđaja pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici”.

To Tužilaštvo, ni postupajući tužilac, nijesu se oglašavali nakon što su branioci Amfilohija, advokati Dragan Šoć i Božidar Milonjić, pozvali Boričića da, ukoliko govori istinu, podnese krivičnu prijavu zbog protivpravnog lišenja slobode.