Uhapšene dvije osobe zbog trgovine ljudima

"Kroz sprovedenu kriminalističku obradu obezbijeđeni su materijalni dokazi, te će osumnjičeni u zakonom predviđenom roku uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Višem državnom tužiocu u Podgorici", kaže se u saopštenju

6885 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U akciji "Arba" uhapšen je Z.K. zbog osnovane sumnje da je izvršio četiri krivična djela trgovine ljudima, saopšteno je iz Uprave policije.

"Službenici Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici Centra bezbjednosti Podgorica, kroz sprovođenje proaktivno istražnih aktivnosti u cilju suzbijanja, rasvjetljavanja i otkrivanja počinioca krivičnog djela trgovine ljudima, sproveli su višemjesečnu akciju „Arba“, usmjerenu na suzbijanje trgovine ljudima, povodom čega su lišili slobode dva lica zbog počinjenih šest krivičnih djela trgovine ljudima", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da mu se na teret stavlja "krivično djelo trgovina ljudima na štetu svoje maloljetne djece L.K. (6), A.K. (8), D.K. (11), I. K. (13), M.K. (14), i R.K. (16)". On je, kako se sumnja, "ovo krivično djelo trgovina ljudima izvršio na način što je u kontinuitetu, od 5. oktobra 2018. do 8. jula 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti, koristio svoju maloljetnu djecu za prinudni rad i prosjačenje".

Na teret mu se stavlja i krivično djelo trgovina ljudima na štetu svoje maloljetne ćerke M.K., koje je, kako se sumnja, "izvršio na način što je silom ili prijetnjom, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti izvršio prodaju ovog lica u cilju sklapanja braka", a isto krivično djelo mu se stavlja na teret i u slučaju svojih maloljetnih ćerki I.K. i A.K.

Osim toga, policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, kako je saopšteno, uhapsili S.H. (44) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio dva krivična djela trgovina ljudima.

"Krivično djelo trgovina ljudima na štetu maloljetne I.K. (13), koje je, kako se sumnja, izvršio na način što je silom ili prijetnjom, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti izvršio kupovinu ovog lica u cilju sklapanja braka, dok je drugo krivično djelo trgovina ljudima koje se stavlja na teret S.H. izvršio je na štetu pastorke V.K. iz Podgorice", kaže se u saopštenju.

Prijavljeni je, kako saopštavaju, ovo krivično djelo izvršio na način što je u kontinuitetu, od 17. aprila 2019. do 8. jula 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti koristio V.K. za prinudni rad i prosjačenje.

"Kroz sprovedenu kriminalističku obradu obezbijeđeni su materijalni dokazi, te će osumnjičeni u zakonom predviđenom roku uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Višem državnom tužiocu u Podgorici", kaže se u saopštenju.

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica nastaviće sa proaktivno istražnim aktivnostima i saradnjom sa nadležnim tužilaštvom u cilju suzbijanja i sprječavanja ovih krivičnih djela, poručeno je iz UP.

Bonus video: