Bećirović u sudnici 9. oktobra

U Osnovnom sudu okončano pripremno ročište po tužbi Kolašinca protiv MANS-a, Vijesti i Dana

5271 pregleda 2 komentar(a)
Advokat Lutovac ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Boris Pejović
Advokat Lutovac ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Boris Pejović

U Osnovnom sudu u Podgorici završeno je pripremno ročište po tužbi biznismena Zorana Ćoća Bećirovića protiv MANS-a, “Vijesti” i “Dana”, nakon čega je sudija Simo Rašović glavni pretres zakazao za 9. oktobar ove godine.

Sudija Rašović je obavezao advokata Branka Čolovića da obavijesti Bećirovića da će tog dana biti saslušan u svojstvu parnične stranke i da neće dobiti drugi poziv.

Bećirović i njegova kompanija “Caldero Trading LTD” podnijeli su tužbu protiv MANS-a, Vijesti i Dana, zbog objavljivanja i prenošenja teksta te nevladine organizacije - kako je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica četiri godine od nadležnih organa krila informaciju o poslu sklopljenom sa kolašinskim biznismenom, iz kojeg je prihodovala blizu 139.000 eura...

Bećirovićev punomoćnik, advokat Branko Čolović, tokom pripremnog ročišta uručio je podnesak u kojem je tražio da se na sudu sprovede čitanje dvadesetak stranica iz knjige biznismena “Dosije 2” i da se posebna pažnja skoncentriše na odluke ombdusmana i Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Advokat “Dana” Nebojša Asanović dostavio je sudu kopiju četiri teksta sa portala aktuelno.me u kojem je, kako je naveo, Bećirović posredan vlasnik, a u kojima se na uvredljiv način Bećirović obraća uredniku lista Nikoli Markoviću.

“U tekstovima na portalu aktuelno.me on je uzvratio komentarima koji su uvredljivog karaktera. Ako se on već odlučio da uzvrati na ovakav način na medijske navode, dakle, gubi pravo za naknadu nematerijalne štete”, ocijenio je Asanović.

Zastupnik “Vijesti” Branislav Lutovac tražio je od suda da se u spise uvrsti i prilog “MANS - Medenica” TV “Vijesti” od 15. septembra prošle godine koji je, kako je naglasio, školski primjer izvještavanja.

Lutovac se obavezao da će naknadno strankama u postupku dostaviti CD priloga.

Advokat Čolović se protivio ovom predlogu, tvrdeći da nikakva emisija niti prilog “TV Vijesti” nijesu predmet spora, već novinski članci objavljeni u “Vijestima”.

“Navodi trećetuženog su neosnovani i predloženi dokazi su irelevantni za ovu građansko-pravnu stvar, jer se radi o člancima koji su objavljeni u medijima”, kazao je Čolović.

Sudija je rekao da ce pogledati sadržinu.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ranije je kazao da smatra da je Bećirovićeva tužba u potpunosti neosnovana, jer sve ono što je napisano u istraživačkim pričama, prije svega o poslovima Medenice sa tom kompanijom, potkrijepljeno zvaničnim informacijama i podacima, koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

MANS je došao do podataka da je 6. jula 2015. godine Medenica od pokojnog supruga naslijedila blizu 28 hiljada kvadratnih metara šume, livada i voćnjaka u blizini Kolašina, a samo deset dana nakon toga, kompletno zemljište prodala kompaniji “Lokan Investments Montenegro” iza koje, preko povezane kiparske off-shore kompanije, stoji Bećirović.

Vesna Medenica nije prijavila prodaju zemljišta, niti prihod od skoro 139.000 eura, iako je tadašnji Zakon o konfliktu interesa u članu 19 propisivao da je zbog promjene u imovini većoj od 5.000 eura morala podnijeti posebni izvještaj.

Umjesto pojašnjenja od Medenice zašto nije prijavila novac od prodaje zemljišta, na adrese Istraživačkog centra MANS-a, “Vijesti” i “Dana” stigla je tužba Bećirovića, koji preko advokata Branka Čolovića traži ukupno 60.000 eura.

Bonus video: