Kavčanin odbio da se suoči sa vođama škaljarskog klana

Stupar juče nije htio da svjedoči u tužilaštvu pred Jovanom Vukotićem i Minjom Šakovićem Navodni član kavačkog kriminalnog klana rekao da ne zna ko je pucao u automobil u kojem je bio sa Milošem Radonjićem

78253 pregleda 112 reakcija 25 komentar(a)
Jovan Vukotić juče nakon saslušanja, Foto: Savo Prelević
Jovan Vukotić juče nakon saslušanja, Foto: Savo Prelević

Navodni pripadnik kavačkog kriminalnog klana Vojin Stupar rekao da ne zna ko je 27. marta 2016. godine pucao u automobil u kojem su bili on i Miloš Radonjić, saznaju Vijesti.

Stupar je to rekao juče na saslušanju u Višem državnom tužilaštvu, objašnjavajući da je napadač na glavi imao običan šešir, a ne sombrero.

Za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog klana osumnjičena je ekipa iz njima suprotstavljenog, škaljarskog klana - Jovan Vukotić, Milić Minja Šaković i sada pokojni Igor Dedović.

Prema istim informacijama Stupar je juče odbio da svjedoči pred Vukotićem i Šakovićem.

Oni su juče u Višem tužilaštvu bili zbog zakonske mogućnosti postavljanja pitanja oštećenom.

Stupar je iskaz dao pred njihovim pravnim zastupnicima, a za to vrijeme Vukotić i Šaković čekali su u holu Višeg državnog tužilaštva.

“Nismo se sudarili sa automobilom u kom su bili napadači. Valjda bolje ja znam, nego Radonjić, jer sam ja vozio”, kazao je on juče na saslušanju, tvrdi izvor Vijesti.

Tako je objasnio razlike u svom i svjedočenju oštećenog Radonjića, koji je ranije tvrdio da su se automobilima sudarili prije napada.

Prema saznanjima Vijesti, tužilaštvo bi u tom predmetu uskoro trebalo da odluči da li će podići optužnicu ili odbaciti krivičnu prijavu.

Vukotiću, navodnom vođi škaljarskog kriminalnog klana, Vrhovni sud 7. jula produžio je pritvor za 30 dana, zbog sumnje da je prije četiri godine pokušao da ubije sugrađane.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, trojica škaljaraca 27. marta 2016. godine, oko 20.30 časova, u kotorskom naselju Rakite ispalili su više projektila prema dvojici kavačana - od kojih je jedan pogodio Stupara nanoseći mu tešku tjelesnu povredu.

Tridesetdevetogodišnji Vukotić u februaru je ekstradiran iz Srbije u Crnu Goru. On je u tužilaštvu, ali i prije ekstradicije iz Srbije, više puta negirao optužbe, tvrdeći da mu sve smještaju “prljavi” policajci i da nije ni bio u Crnoj Gori kada se pucalo u Kotoru.

U istrazi pokušaja dvostrukog ubistva saslušan je 19. juna 2019. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Beogardu, a 8. februara 2020. pred podgoričkim Višim sudom.

Iako Vukotiću sudije produžavaju pritvor od februara, u istom predmetu pritvor je nakon pet mjeseci i 25 dana boravka iza rešetaka, ukinut Miliću Šakoviću. I on je pred tužiocem tvrdio da u noći kada je pucano na Radonjića i Stupara uopšte nije bio u Kotoru.

U rješenju kojim je Šakoviću tada ukinut pritvor, piše da je Više državno tužilaštvo u Podgorici “dalo mišljenje da su prestali razlozi za dalje trajanje pritvora okrivljenom”:

“Jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šaković Milića i Vukotić Jovana, te iskaza saslušanih svjedoka, koji su potvrdili odbranu Vukotića - da isti kritične prilike nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović Igor kritične prilike bio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka - oštećenog Vojina Stupara dat u istražnom postupku u kojem je isti naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjić Miloša, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je kritične prilike pucao na njih, zbog čega više ne stoje pritvorski osnovi... po kojima se okrivljeni nalazi u pritvoru”.

Lagana šetnja bez mnogo obezbjeđenja

Stupar i Vukotić u zgradu tužilaštva juče su dovedeni bez uobičajenih mjera jakog obezbjeđenja, što je do skoro bila praksa.

Stupara juče privode u Više državno tužilaštvo
Stupara juče privode u Više državno tužilaštvofoto: Savo Prelević

Tokom saslušanja tu zgradu nijesu čuvali policajci sa automatskim oružjem, fantomkama i pancirima, već nekoliko inspektora u civilu i ekipa Interventne jedinice policije.

Iako slove za članove suprotstavljenih klanova, u čijem međusobnom ratu je više od 40 ubijenih, Vukotića i Stupara sprovodnici su juče bukvalno prošetali od ulaza u Specijalno državno tužilaštvo, gdje su policijska vozila bila parkirana, do ulaza u Više tužilaštvo.

Ista procedura bila je i kada su izlazili iz zgrade - sprovodnici sa pancirima otpratili su ih do zatvorskih “marica” i vratili u Istražni zatvor.

Napomena: Strogo zabranjeno preuzimanje fotografija i snimaka bez dozvole uredništva

Bonus video: