Vojvodiću nije uručena optužnica

U Osnovnom sudu u Podgorici odložen glavni pretres okrivljenom za skrnavljenje spomenika u Piperima

8188 pregleda 1 komentar(a)
Vojvodić juče ispred Osnovnog suda, Foto: Savo Prelević
Vojvodić juče ispred Osnovnog suda, Foto: Savo Prelević

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković Stamatović odložila je glavni pretres protiv Podgoričanina Luke Vojvodića (18), kojem se sudi zbog optužbi da je polomio spomenik na Ravnom Lazu u Piperima.

Suđenje Vojvodiću odloženo je jer okrivljeni nije dobio optužni akt, zbog čega se nije ni upoznao sa optužbama koje su mu stavljene na teret.

“On nije dobio optužni akt, niti poziv na sud”, kazao je Vojvodićev branilac, advokat Nikola Medojević.

Sutkinja je potvrdila da je povratnica vraćena u sud i da Vojvodiću nije uručena optužnica na poznatoj adresi.

“Sud sada neposredno uručuje okrivljenom optužni akt, a novo ročište zakazuje za 30. jul”, kazala je sutkinja Mijušković Stamatović i predala Vojvodiću dokument.

Luka Vojvodić je okrivljen da je 25. maja čekićem uništio dvije mermerne ploče na spomeniku na Ravnom Lazu u Piperima, koji simbolizuje otpor crnogorskog naroda fašizmu, ali i mjesto gdje je 8. jula 1941. godine donijeta odluka o Trinaestojulskom ustanku.

Nakon hapšenja, Vojvodić je sam, bez advokata, pred inspektorima priznao djelo, ali se njegova porodica oglasila dan kasnije tvrdeći da se policija poslužila “inkvizitorskim metodama, kako bi što prije, pod pritiskom javnosti, riješila djelo i natjerala mladića da prizna nešto što nije učinio”...

Slučaj skrnavljenja spomenika u Piperima, ali i odluka da se osamnaestogodišnjak brani sa slobode izazvao je niz političkih reakcija - DPS, ali i njihov poslanik Nikola Rakočević, u Skupštini se bavio odlukom suda i najavio izmjene i dopune zakonskih rješenja.

Rakočevićev stav izazvao je reakciju NVO Akcija za ljudska prava, koji su ocijenili da njegova izjava u parlamentu ugrožava nezavisnost sudstva, zbog čega bi trebalo da reaguje Sudski savjet čija je nadležnost da obezbijedi nezavisnost i samostalnost sudova i sudija.

Bonus video: