Planirali prodaju droge od pet miliona eura?

Miloš Đuričković, Savo Lipovina i Darko Drašković krajem 2017. planirali “posao”, obezbijedili prodavca i kupca, a za posredovanje u novčanim transakcijama i primopredaji, kao garanciju da će sve proteći kako treba, ugovorili procenat, piše u spisima predmeta SDT-a

81841 pregleda 51 reakcija 2 komentar(a)
Kokain (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kokain (ilustracija), Foto: Shutterstock

Miloš Đuričković, Savo Lipovina i Darko Drašković krajem 2017. godine planirali su “posao” prodaje droge vrijednosti 5.000.000 eura - obezbijedili su prodavca narkotika u toj vrijednosti, kao i kupca - a za posredovanje u novčanim transakcijama i primopredaji, kao za garanciju da će sve proteći kako treba, ugovorili su procenat.

To između ostalog piše u spisima predmeta Specijalnog državnog tužilaštva, na koja se poziva vijeće Apelacionog suda koje je odbilo žalbe branilaca zbog određivanja pritvora dijelu okrivljenih za organizovanje kriminalne organizacije, planiranja ubistava, nedozvoljenog držanja oružja...

U dokumentu se navodi da je kriminalna organizacija osnovana i zbog prenosa, kupoprodaje i posredovanja u kupoprodaji opojnih droga... “Iz prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da su početkom novembra 2017. godine, okrivljeni Đ.M, D.D. i L.S. planirali realizaciju ‘posla’ vrijednu 5.000.000 eura, da su obezbijedili prodavca za veću količinu opojne droge u navedenoj vrijednosti i kupca iz S., a za posredovanje u novčanim transakcijama i primopredaji droge kao za garanciju da će sve proteći kako treba isti su ugovorili procenat, što proizilazi iz presretnutih komunikacija 5. i 6. 11. 2017. godine, između okrivljenih”, stoji u rješenju suda.

Piše da postoji osnovana sumnja da je Savo Lipovina imao ulogu da organizuje isporuku veće količine opojne droge i u tom cilju dao nalog takođe okrivljenom Vesku Lipovini - da organizuje prihvat i skladišenje droge radi dalje prodaje:

“Te da vozila koja je dobijala kriminalna organizacija za prodaju opojne droge, prodaje kako bi se obezbijedio novac za dalje finansiranje kriminalne organizacije”.

Savo Lipovina nakon hapšenja
Savo Lipovina nakon hapšenjafoto: Luka Zeković

Objašnjava se da su ti dokazi obezbijeđeni prisluškivanjem razgovora između Lipovina, obavljenih 9, 10. i 12. novembra 2017. godine.

Dodaje se da je iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora i drugih razgovora obavljenih od septembra do novembra 2017. godine, između Petra Živkovića i NN lica, zatim između Draškovića, Sava Lipovine i Ivana Jovanovića, kao i Sava Lipovine i NN lica, proizilazi da je Savo Lipovina imao ulogu da organizuje nabavku i prodaju opojne droge na teritoriji Crne Gore kao i na međunarodnom nivou.

Istovremeno, Živković i Drašković, imali su, piše, ulogu da pronalaze kupce i prodaju drogu, a Jovanović da veće količine narkotika sakriva do dalje prodaje...

PLANIRANA UBISTVA...

Istražitelju su, kako se navodi, presretnutim razgovorima došli do osnovane sumnja da je plan kriminalne organizacije obuhvatao i vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela...

“(To) proizilazi iz materijalnih dokaza kao i presretnutih komunikacija - razgovora koji su vođeni između organizatora i članova kriminalne organizacije”.

Objašnjava se da je presretnuta komunikacija dijela kriminalne organizacije i kada je 4. septembra 2017. godine aktivirana eksplozivna naprava između putničkog vozila parkiranog ispred porodične kuće Vasilija Vujovića - tada je smrtno stradao Marko Martinović.

Piše da su tada telefonom razgovarali Savo Lipovina i Živković:

“Iz koje se utvrđuje osnovana sumnja na spremnost da se preduzimaju radnje u cilju sakrivanja članova kriminalne organizacije nakon izvršenih krivičnih djela, te da se vrše krivična djela protiv života i tijela”.

Dodaje se da iz prikupljenih materijalnih dokaza proizilazi da je 23. decembra aktivirana eksplozivna naprava ispod automobila u kojem su se nalazili njegovi sugrađani Nikola Kaluđerović i Stevan Vujović koje je pokušao da ubije, zbog čega se sudilo tom Cetinjaninu.

“U vezi navedenog događaja dokumentovan je veći broj telefonskih komunikacija koje su ostvarene između okrivljenih L.S. i L.V. i to u novembru 2017. godine, kao i razgovori koji su vođeni u decembru 2017. godine između okrivljenih Đ.M. i L.S., iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je uloga okrivljenog Đ.M., kao organizatora kriminalne organizacije da organizuje lično ili preko drugih članova sakrivanje istih, zatim daje naloge koji se odnose na angažovanje određenih advokata, te vršenje uticaja na policiju i medije, što proizilazi iz komunikacija ostvarenih između okrivljenih Đ. M. i S.L. Takođe, iz presretnutih komunikacija proizilazi osnovana sumnja da je uloga okrivljenog P.V. (Veljko Pejović), da po nalogu organizatora pomaže u sakrivanju članova kriminalne organizacije nakon izvršenja krivičnih djela, da vrši zastrašivanje članova suprotstavljene kriminalne organizacije, da prenosi poruke i prati članove suprotstavljene kriminalne grupe i obavještava o svemu organizatora, dok je uloga okrivljenog P. F. (Filip Petričević) da po nalogu organizatora vrši zastrašivanje i fizički napada članove suprotstavljene kriminalne organizacije, što se sve utvrđuje iz razgovora vođenih u oktobru 2017. godine i januaru i februaru 2018. godine, između okrivljenih P.V. i Đ.M., kao i između okrivljenog Đ.M. i L.S.”, navodi se u dokumentima.

Ubistva, oružje, droga...

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva navodi se da su Miloš Đuričković, Savo Lipovina i Ivan Jovanović osnovano sumnjivi da su na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju tokom 2017. godine, koja djeluje i danas:

“A čiji pripadnici su postali ostala okrivljena lica, sa naprijed navedenim planom, a u kojoj su organizatori, kao i članovi kriminalne organizacije, imali određene zadatke i uloge i koja... je formirana radi izvršenja krivičnih djela teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”... To proizilazi, navodi se, iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora...

Dakle, i po ocjeni ovog vijeća, postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret, dok će materijalna istina biti utvrđena u daljem toku krivičnog postupka”, piše u rješenju Apelacionog suda...

Ne stoje navodi iz žalbi

Sud je cijenio navode žalbi kojima se osporava postojanje osnovane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret, pa nalazi da oni ne stoje, navodi se u rješenju.

“Naime, za ukazati je da sud u ovoj fazi postupka, kada odlučuje o žalbi na rješenje o određivanju - produženju pritvora, cijeni dokaze do nivoa osnovane sumnje, vodeći računa o prezumpciji nevinosti, a da li je okrivljeni učinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret može utvrditi jedino sudeće vijeće, uz primjenu procesnog načela kontradiktornosti... Dakle, po stanovištu ovog suda, činjenice i okolnosti koje proizilaze iz dokaza koji se nalaze u predmetnim spisima zadovoljili bi nezavisnog posmatrača u pogledu mogućnosti da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret”, piše u dokumentu Apelacionog suda.

Silikonske maske u hotelskoj sobi...

Okrivljeni Cetinjanin Ivan Jovanović (37) i Nikoleta Vukić (28) uhapšeni su 8. juna 2018. godine zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da su učestvovali u pripremanju ubistva pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Teretili su se da su u sobi hotela Grand u Cetinju sakrili automatsku pušku, silikonske maske, municiju, prigušivač i eksploziv, u namjeri da ih upotrijebe za likvidaciju.

 Silikonska maska pronađena na Cetinju
Silikonska maska pronađena na Cetinju foto: Uprava policije

Ne samo da nikad nije saopšteno ko je bio njihova meta, nego im je suđeno i presuđeno “samo” za nedozvoljeno držanje oružja i to pred cetinjskim Osnovnim sudom.

Policija je sopštila da je 19. maja 2018. godine, u hotelskoj sobi u dva ranca pronašla i oduzela automatsku pušku “Heckler & Koch”, prigušivač, 150 komada municije kalibra 9 mm, eksploziv i dvije silikonske maske za lice... Cetinjane su uhapsili nakon skoro mjesec kasnije, nakon vještačenja u Forenzičkom centru.

“Policijski službenici su, otkrivanjem i oduzimanjem sredstava za izvršenje ubistva, kao i lišenjem slobode ova dva lica, spriječili ubistvo koje je bilo planirano. Službenici OB Cetinje u sadejstvu sa drugim organizacionim jedinicama policije preduzimaju dalje aktivnosti u cilju identifikovanja ostalih lica involviranih u planiranje i izvršenje ovog krivičnog djela, odnosno potpunog rasvjetljavanja događaja za koji postoji sumnja da je povezan sa sukobom organizovanih kriminalnih grupa”, saopšteno je tada iz UP.

Bonus video: