Uprava policije: Nismo prinuđivali Grujičića, priznao je nakon što je pao na poligrafu

"Zahtjevom da se provjeri postupanje policije prema njenom sinu J.G. posebno njegovo odvođenje sa bolničkog liječenja uz apel da mu se osigura adekvatno liječenje"

9387 pregleda 14 komentar(a)
Uviđaj nakon napada na "Grand", Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon napada na "Grand", Foto: Savo Prelević

Uprava policije tvrdi da nije prinuđivala Jovana Grujičića da prizna da je postavljao bombe ispred lokala "Grand" i kuće inspektora Duška Golubovića, već da je on to učinio nakon što je pao na poligrafskom testiranju.

To piše u odgovoru koji su dostavili Savjetu za građansku kontrolu rada policije, koji je provjeravao postupanje u tom predmetu, nakon što im se obratila Grujičićeva majka.

"Zahtjevom da se provjeri postupanje policije prema njenom sinu J.G. posebno njegovo odvođenje sa bolničkog liječenja uz apel da mu se osigura adekvatno liječenje".

Ranije danas NVO Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da je Grujičić zvjerski mučen u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, kako bi priznao da je podmetao bombe ispred Granda i kuće nekadašnjeg službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Iz Savjeta su objasnili da su 29. maja tražili da posjete Grujičića u prostorijama za zadržavanje, ali je on već nakon saslušanja kod sudije sproveden u UIKS.

"Savjet se odmah i kod Osnovnog suda u Podgorici interesovao za zdravstveno stanje i dalje liječenje J.G. Predsjednica Osnovnog suda je telefonski obavijestila tadašnjeg predsjednika Savjeta da je njegova kompletna medicinska dokumentacija od strane Suda preko nadležnog tužioca dostavljena Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Pregledao ga je ljekar i biće upućen na dalji specijalistički pregled psihijatra. Tadašnji predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković zatražio je da se Specijalna bolnica u Dobroti izjasni da li imaju primjedbi na primjenu policijskih ovlašćenja tokom postupanja prema pacijentu J.G. i da se za potrebe postupka dostavi odgovarajuća dokumentacija koja potvrđuje uredan boravak i otpust sa liječenja. Savjet se posebno interesovao da li su policijski službenici vršili na bilo koji način pristisak na ljekare povodom tretmana i otpuštanja J.G. iz bolnice",kazali su oni "Vijestima".

Ističu da su o svim dostupnim saznanjima informisali podnositeljku pritužbe, koja je nakon nekoliko dana dopunila svoju osnovnu pritužbu: "Koju je prvobitno fokusirala na zdravstveno stanje i tretman J.G, problematizujući postupanje policije u njenom stanu. Jedan od policijskih službenika je pokazao značku i rekao da moraju ući da provjere da li je u stanu. Nalog joj nijesu pokazali".

Iz Savjeta ističu da su i tada od Uprave policije tražili detaljnu informaciju o postupanju, sa pratećom dokumentacijom.

Objašnjavaju da im je iz te bezbjednosne institucije odgovoreno da su u cilju rasvetljavanja krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija, na štetu lokala "Grand caffe" i porodične kuće Golubivića, operativnim radom na terenu i prikupljanjem obavještenja od građanina došli do činjenica koje ukazuju da je Grujičić aktivirao improvizovane eksplozivne naprave na imovinu više građana Podgorice.

"U cilju provjere tačnosti informacija i rasvjetljavanja navedenih krivičnih djela, policijski službenici CB Podgorica su 25.05.2020.godine, obavili dodatne konsultacije sa postupajućim državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i saopštili da se J.G. nalazi u Specijalnoj psihijatriskoj bolnici u Dobroti, te su u dogovoru sa tužiocem, uz saglasnost i odobrenje direktora i medicinskog osoblja 26.05.2020. godine iz bolnice preuzeli G, uz prethodno dostavljen pismeni zahtjev. Po dolasku u prostorije CB Podgorica, građanin J.G. je dobrovoljno pristao da se podvrgne poligrafskom ispitivanju na okolnosti pomenutih događaja, kao i događaja gdje su u prethodnom periodu od strane NN lica aktivirane improvizovane eksplozivne naprave i ručne bombe u dvorištima porodičnih kuća, kao i poslovnih prostora na teritoriji opštine Podgorica, a obzirom da je J.G. pristao i potpisao saglasnost imao je reakcije u odnosu na navedene događaje, odnosno krivična djela. Kako poligraf nije dokazno sredstvo, J. G. je pozvan radi prikupljanja obavještenja na Zapisnik kada je i priznao izvršenje navedenih krivičnih djela, opisujući vrijeme, mjesto i način izvršenja, a nakon toga je uredno potpisao zapisnik", pojašnjavaju iz Savjeta.

Oni dodaju da je u odgovoru UP istaknuto prema njemu, ni u jednom trenutku nijesu primjenjivana bilo kakva sredstva prinude: "Niti je pod bilo kakvom prijetnjom ili prisilom dao obavještenje u svojstvu građanina u vezi navedenih i drugih događaja, što je konstatovano i u zapisniku o čemu je obaviješten nadležni državni tužilac, koji je svo vrijeme bio obaviješten o sprovođenju svih policijsko - tužilačkih aktivnosti".

Objašnjavajući da je tužilac, nakon što je upoznat sa sadržinom izjave, naložio da ga policijski službenici liše slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio dva krivična djela izazivanje opšte opasnosti iz člana 327 KZCG u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 stav 2 KZCG na štetu Ž.G. i D.G. iz Podgorice.

Iz UP Savjetu su odgovorilo da su Grujiću saopštili zašto ga hapse i da je zahtijevao je da se o svemu obavijesti brat od tetke advokat P.T.

Informisali su ih i da su komunicirali sa Ijekarem koji prati njegovo zdravstveno stanje u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti - "Po čijem nalogu je i preuzeta terapija koja mu je po utvrđenim procedurama Ijekara ustupana na korišćenje".

"Uprava policije ovdje je napomenula i da je imenovanom građaninu po nalogu nadležnog tužioca određen pritvor, a nakon sprovođenja kod sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici i pritvor u Istražnom zatvoru, koje činjenice ukazuju na zakonito postupanje policijskih službenika u ovom predmetu", piše u dokumentaciji UP, u koju su Vijesti imale uvid.

Njihov odgovor, Savjet je dostavio Grujičićevoj majci na upoznavanje sa sadržinom i izjašnjenje.

"Po imenovanju za člana Savjeta, predmetom je u Savjetu zadužen dr Aleksandar Mugoša", kazali su oni.

Mugoša je Grujičićevu majku pozvao na sastanak kako bi neposredno razgovarali o predmetu. Zamolio je da na sastanak ponese svu medicinsku dokumentaciju o njenom sinu: "Radi cjelovitog i potpunog uvida u slučaj".

Bonus video: