ODGOVORILA NA DEMANT UPRAVE POLICIJE

Gorjanc-Prelević: Grujičić od 26. maja u pritvoru i nema telefon, ne vidimo motiv za izmišljanje torture

"Grujičić je jedini okrivljen, i to samo na osnovu svog priznanja, koje tvrdi da je iznuđeno mučenjem, i na osnovu antropološkog vještačenja, koje ga nije moglo isključiti kao osobu koja je snimljena kako podmeće eksploziv, što samo po sebi ne predstavlja nikakav dokaz"

23464 pregleda 51 reakcija 10 komentar(a)
Gorjanc-Prelević, Foto: Savo Prelević
Gorjanc-Prelević, Foto: Savo Prelević

Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da odgovara na jučerašnji demant Uprave policije povodom ranijeg saopštenja HRA vezanog za navodno zvjersko mučenje u Centru bezbjednosti (CB Podgorica).

"Radi domaće i međunarodne javnosti, povodom jučerašnjeg saopštenja NVO Akcija za ljudska prava (HRA) u vezi prijava torture i iznuđivanja iskaza u istrazi "bombaških napada" na lokal "Grand" i kuću Duška Golubovića, u cilju zaštite kredibiliteta naše organizacije i u opštem interesu napredovanja Crne Gore ka uspostavljanju vladavine prava i zaštite ljudskih prava, odgovaram na demant našeg saopštenja koji je Uprava policije juče dostavila medijima", istakla je Gorjanc-Prelević.

Ona je dodala da su istaknute ključne rečenice iz demantija Uprave policije i da su na njih dati odgovori.

"Radi se o sinhronizovanom osmišljavanju navodne policijske torture kao pokušaj pravdanja počinjenih krivičnih djela" … "nadležni tužilac je ocijenio pravnu valjanost i kvalitet prikupljenih dokaza i dao nalog da se lica procesuiraju za krivična djela koja su im stavljena na teret.", pisalo je u jučeračnjem saopštenju Uprave policije.

Gorjanc-Prelević je na ovaj dio saopštenja rekla da nemaju saznanja da su osobe koje su prijavile policijsku torturu uopšte međusobno komunicirale.

"Jovan Grujičić se od 26. maja, kada je odveden iz bolnice u Dobroti, nalazi u pritvoru i nema kod sebe telefon. Ne vidimo kakav bi motiv da izmišljaju torturu imali M.B. i Benjamin Mugoša koji nisu ni okrivljeni ni osumnjičeni za predmetna krivična djela. Nije tačna druga rečenica da je tužilac dao nalog da se „lica“ procesuiraju. M.B. nikada nije bio procesuiran u ovom slučaju, već je tretiran kao svjedok, a krivična prijava protiv Benjamina Mugoše je odbačena, jer je i sud utvrdio da se nalazio u zatvoru onda kada su podmetnuta oba eksploziva. Grujičić je jedini okrivljen, i to samo na osnovu svog priznanja, koje tvrdi da je iznuđeno mučenjem, i na osnovu antropološkog vještačenja, koje ga nije moglo isključiti kao osobu koja je snimljena kako podmeće eksploziv, što samo po sebi ne predstavlja nikakav dokaz. (Informacije o osnovanoj sumnji protiv Grujičića su iz rješenja Osnovnog suda u Podgorici kojim je njemu 25. juna produžen pritvor (Kv.br.683/20)", rekla je Gorjanc-Prelević.

Iz Uprave policije su juče kazali d se saopštenje HRA "temelji na izjavama osumnjičenih lica koja pokušavaju da opravdaju izvršenje krivičnih djela visoke društvene opasnosti."

Gorjanc-Prelević je na to poručila da se "saopštenje HRA ne temelji samo na tri izjave koje su jedan okrivljeni, jedan bivši osumnjičeni i jedan tzv. svjedok dali na zapisnik državnim tužiocima o primjeni torture nad njima od strane službenika kriminalističke policije u Podgorici", već i na:

1) fotografijama povreda M.B, koje su u međuvremenu objavili i televizija Vijesti i dnevni list Dan;

2) činjenici da su kod M.B. i Benjamina Mugoše sudski vještaci izvršili uvid u povrede i sačinili nalaze za Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. Isto vještačenje je moralo biti urađeno i kod trećeg, Jovana Grujičića, čim je podnijeta prijava torture tužiteljki Suzani Milić 4. juna;

3) činjenici da je i sud utvrdio da su i M.B. i Jovan Grujičić dali lažne iskaze o učešću Benjamina Mugoše u podmetanju eksploziva, jer se on istovremeno nalazio u zatvoru - ova činjenica na osnovu međunarodne prakse upućuje na to da su takvi iskazi bili iznuđeni;

4) činjenici da je iskaz Jovana Grujičića Osnovni sud u Podgorici već ocijenio kao „neuvjerljiv“ i na osnovu njega odbio da produži pritvor Zoranu Mugoši, koji je takođe prvobitno osumnjičen za učešće u „bombaškim napadima“ (Kv. br. 579/20);

5) činjenici da je Jovanu Grujičiću pritvor određen samo na osnovu njegovog iskaza, za koji tvrdi da mu je iznuđen, i na osnovu „labavog“ nalaza antropološkog vještačenja da se on ne može isključiti kao osoba koja se vidi na snimku da postavlja eksploziv (pomenuto rješenje Osnovnog suda u Podgorici Kv.br.683/20);

6) nalazima Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja (CPT) iz izvještaja o posjeti Crnoj Gori 2013. i 2017. godine o primjeni elektrošokova u crnogorskoj policiji, kao i na nalazu iz izvještaja o posjeti 2017. godine da je primjena zlostavljanja u crnogorskoj policiji „činjenica“ i da je „prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima“.

U jučerašnjem saopštenju Uprave policije se navodi da "ni osumnjičeni ni svjedoci nijesu iskazali bilo kakve primjedbe na rad policijskih službenika ni u policiji ni u nadležnom tužilaštvu… Radi se očigledno o naknadnoj pameti…"

Gorjanc-Prelević je na to poručila da su sva trojica ljudi prijavili dugotrajnu policijsku torturu tokom koje im je prijećeno i smrću.

"Sva trojica su prijavila torturu osnovnim državnim tužiocima u Podgorici i to:

1) M.B. je prijavio i torturu i zadobijene povrede već narednog dana, 26. maja u 12:55, državnoj tužiteljki Romini Vlahović u Osnovnom državnom tužilaštvu na zapisnik Ktn. br. 123/20;

2) Benjamin Mugoša je prijavio i torturu i povrede na zapisnik 28. maja, čim ga je policija posle „obrade“ u CB Podgorica, odvela kod državne tužiteljke Snežane Šišević, Kt. br. 845/20;

3) Jovan Grujičić nije bio na slobodi od 26. maja, kada tvrdi da je nad njim izvršena tortura. Čim ga je otac, Budimir, posjetio u zatvoru, on je 4. juna prijavio torturu nad sinom državnoj tužiteljki Suzani Milić u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a zatim i Unutrašnjoj kontroli rada policije 24. juna, a sam Jovan je mučenje prijavio Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prilikom saslušanja istog 24. juna. Isto je prijavio i predstavnici kancelarije Ombudsmana koja ga je posjetila u zatvoru", navela je Gorjanc-Prelević.

U jučerašnjem saopštenju Uprave policije se navodi i da su "sve mjere i radnje preduzete shodno zakonskim ovlašćenjima i standardnim operativnim procedurama."

Gorjanc-Prelević ovu izjavu smatra ishitrenom.

"Vrh policije nigdje na svijetu ne može znati u tako kratkom roku da li su službenici policije prekoračili ovlašćenja, prije nego što se sprovede istraga o tome. Ovakvom izjavom je Uprava policije a priori odbranaški stala u zaštitu državnih službenika koji su optuženi da primjenjuju najstrašnije metode mučenja, što je veoma razočaravajuće. Vjerujem da će ovakvu izjavu i Evropska komisija i drugi međunarodni posmatrači doživjeti kao kočnicu napretka Crne Gore u dostizanju vladavine prava", zaključile je Gorjanc-Prelević.