Tužioci traže “patriotske” baklje

„Radi utvrđivanja uzroka i posledica požara angažovan je vještak odgovarajuće struke, a takođe se preduzimaju i druge radnje u cilju utvrđivanja okolnosti nastanka i posljedica istog“,kazala je portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Ana Marinović

6361 pregleda 15 komentar(a)
Bakljama na zaštićeeno područje: Požar na kotorskim bedemima, Foto: -
Bakljama na zaštićeeno područje: Požar na kotorskim bedemima, Foto: -

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru je formiran predmet povodom požara na brdu San Đovani iznad Kotora.

To je „Vijestima“ zvanično juče potvrdila portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Ana Marinović.

„Radi utvrđivanja uzroka i posledica požara angažovan je vještak odgovarajuće struke, a takođe se preduzimaju i druge radnje u cilju utvrđivanja okolnosti nastanka i posljedica istog. Nakon što se utvrde sve bitne činjenice u vezi s predmetnim događajem, tužilaštvo će cijeniti da li eventualno ima krivične odgovornosti u radnjama nekog lica“, kazala je Marinović odgovarajući na pitanje što je ODT do sada utvrdilo izviđajući masovni javni skup – bakljadu koju su u noći 13. jula, povodom proslave Dana državnosti, na bedemima i duž rive u Kotoru priredili zvanično još uvijek nepoznati organizatori.

Javni skup koji je prekršio važeće naredbe Ministarstva zdravlja donijete u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti – koronavirusa, i koji je priređen protivno Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o eksplozivnim materijama i Zakonu o zaštiti i spašavanju, pretvorio se u skandal jer su njegovi učesnici bakljama koje su unijeli na zidine, izazvali požar što je ugrozilo dio ovog spomenika kulture prve kategorije pod zaštitom UNESCO-a.

Kotorski vatrogasci uz pomoć samih učesnika bakljade, cijelu noć su gasili požar koji im je prijavljen oko 22 sata, lokalizovan je u 1.30 časova, a u potpunosti ugašen tek nešto poslije 5 sati ujutro 14. maja.

Iz ODT Kotor su najavili da će ispitati i ulogu lokalnog medija Skala radio koji je u svojim programskim sadržajima objavljenim 13. jula pozivao građane na javna okupljanja koja nisu smjela biti održana po aktuelnim naredbama Ministarstva zdravlja, ali i širio govor mržnje prema neistomišljenicima i dijelu javnosti koji je osudio paljenje bedema, u komentaru koji je 15. jula na portalu Skala radija objavio vlasnik tog medija Slavko Mandić.

„U vezi s dijelom pitanja koji se odnosi na navodni poziv urednika Skala radija na okupljanje građana, obavještavamo Vas da dežurni tužilac nije obaviješten o tim navodima, a tužilaštvo će preduzeti radnje u vezi s provjerom istih“, navela je tužiteljka Marinović.

O dešavanjima na kotorskim bedemima juče je u Skupštini Crne Gore govorio i poslanik Liberaalne partije Andrija Popović, koji je istakao da su se iluminacije dešavale decenijama unazad, uglavnom povodom Bokeljske noći, krajem avgusta.

“Naravno da se izbjegavalo raditi po vjetru. Urađeno je to iz najbolje namjere”, kazao je Popović.

On je istakao da je obišao kotorske bedeme nakon požara i da nema velike štete.

“Ali, nadležni iz Kotora moraju pratiti pažljivo šta se radi, najvažnije je osposobiti bistijernu na tvrđavi San Đovani, koja je tamo još od vremena Austrougarske”, kazao je Popović.

Bonus video: