Drecun: Mučili su me da lažno optužim osumnjičene za napad na Oliveru Lakić

On tvrdi da su ga policajci sa fantomkama na glavama svirepo mučili tražeći da prizna da je počinio više krivičnih djela, ali i da okrivi momke koje ne poznaje da su počinili neka od krivičnih djela

29708 pregleda 133 reakcija 43 komentar(a)
Uviđaj nakon napada na Oliveru Lakić, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon napada na Oliveru Lakić, Foto: Savo Prelević

Pritvorenik Nikola Drecun obratio se redakciji dnevnog lista "Dan" pismom u kojem tvrdi da je pretrpio brutalno mučenje od strane pripadnika policije.

Kako tvrdi, kako bi prekinuo mučenje kojem je bio izložen i skratio sebi muke, progutao je žilet.

On tvrdi da su ga policajci sa fantomkama na glavama svirepo mučili tražeći da prizna da je počinio više krivičnih djela, ali i da okrivi momke koje ne poznaje da su počinili neka od krivičnih djela.

Traženo mu je da optuži Filipa Bešovića, Filipa Kneževića i Gorana Rakočevića da su napali novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, piše "Dan".

Kako je naveo u pismu koje je uputio "Danu", 11. maja 2020. godine u Nikšiću su privedeni on i M.R.

Odvedeni su u različite prostorije, a njemu je uručen pisani poziv da se toga dana u 15 časova javi u prostorije STBOK-a u Siti molu u Podgorici.

"Rečeno nam je da damo izjave i da smo poslije toga slobodni. Dok sam čekao da dam izjavu, u prostoriji je ušlo nekoliko osoba u civilu sa fantomkama na glavi. Odmah su počeli da me udaraju. Udarali su i M.R., što sam vidio kada su me vodili iz prostorije. Stavili su mi fantomku i lisice i krenuli da me vode, kao i M.R. Ubacili su me u crni BMV H5, a M.R. u drugi auto. Nakon 40 minuta vožnje, izveli su me u šumu i bacili među drveće, a M.R. 20 metara dalje. Tražili su da priznamo da smo došli u Nikšić da počinimo krivično djelo, pri čemu su me tukli nogama i rukama, davili me, stavljali mi alkohol na glavu i palili ga i gasili kako bih se gušio od isparavanja ispod fantomke. Dva puta sam gubio svijest. Tražili su da priznam da sam u Nikšić došao po nalogu Radovana Mujovića, kojeg i ne poznajem. Tražili su da priznam da sam izvršio i pokušaj ubistva 2017. godine, a u to vrijeme nisam bio u državi, što pokazuju i moja dokumenta; 12 decembra 2017. godine, pri ulasku u Crnu Goru sam uhapšen, ali nakon što su inspektori vidjeli da nisam bio u državi i račun hotela gdje sam boravio, pustili su me", navodi Drecunu pismu.

Kako tvrdi, policajci su tražili i da prizna da je nanio tjelesne povrede nekome u Budvi, te da se sve to ponavljalo nekoliko sati, nakon čega su ih poveli u prostorije u Podgorici i nastavili torturu.

To mučenje je trajalo do 21.30, kada sam se nekako dočepao oštrog limenog predmeta nalik žiletu, koji sam progutao. Odmah su me poveli u KBC, gdje sam hitno operisan. Sjutradan ujutru, nakon što sam probuđen iz anestezije, isti policajci su bili oko mene. Ljekar ih je upozorio da me ostave, ali oni nisu marili za to i tortura je i tu nastavljena. Natjerali su me da sve to priznam pred tužiocem i zaprijetili mi da ne smijem tražiti advokata. Oni su mi rekli kako sve da ispričam i da okrivim neke momke koje ne poznajem, a čije su fotografije donijeli. Tada je došla tužiteljka Nataša Bošković, koja me je saslušala iako ljekar koji me je operisao nije htio da da potpis jer je smatrao da nisam sposoban za saslušavanje. Kada su je uputili u sve što ću da priznam, ona je rekla da će joj ovo dobro doći jer vodi neki postupak protiv Mujovića. Donijeli su kamere da snime sve. Tužiteljka je rekla da mi ne treba advokat i da sve to kažem kada krene snimanje. Sutradan su ponovo doš li u bolnicu i tražili da okrivim momka sa kojim sam dijelio sobu u Krivično-popravnom domu, kao i još dva momka koji su bili u istom boravku. Riječ je o Filipu Bešoviću, Filipu Kneževiću, i Goranu Rakočeviću. Tražili su da ih okrivim da stoje iza napada na novinarku Oliveru Lakić, a oni će se pobrinuti da dobijem druga dokumenta za sebe i porodicu i da napustim državu. Sve sam to odbio jer ne znam ništa o tome. Tu je opet počelo maltretiranje, ali je u među vremenu došao istražni sudija i odredio mi pritvor, nakon čega su došli čuvari iz UIKS-a", navodi se u pismu koje je Drecun dostavio "Danu".

Bonus video: