Boričić uzalud naredio da puste Amfilohija

Uprava policije priznala je da im je tužilac 22. juna, više od tri sata prije nego su to učinili, naredio da puste na slobodu poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske

36316 pregleda 432 reakcija 72 komentar(a)
Poglavar MCP nakon izlaska iz policije, Foto: Luka Zeković
Poglavar MCP nakon izlaska iz policije, Foto: Luka Zeković

Uprava policije priznala je da im je tužilac Nikola Boričić 22. juna naredio da puste na slobodu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija više od tri sata prije nego su to učinili.

To su napisali u obavještenju dostavljenom osnovnom državnom tužiocu Boričiću, koje je on, uz izjašnjenje, poslao Tužilačkom savjetu.

Policija, međutim, od dana kada je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske saslušan, odbija javnosti da objasni zbog čega su i po čijem nalogu satima držali i ispitivali mitropolita, nakon naređena tužioca - da ga puste na slobodu i protiv njega podnesu krivičnu prijavu.

Tog dana poglavar MCP nezakonito je satima zadržan u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica, a inspektori su njegovim braniocima, advokatima Božidaru Milonjiću i Draganu Šoću, govorili da tužilac Boričić svakih sat, porukom preko vibera, postavlja dodatno pitanje.

Zbog toga su se, nakon saslušanja, žalili Tužilačkom savjetu, ističući da je ponašanje tužioca Boričića prema mitropolitu Amfilohiju “bilo neprofesionalno, moralno nedopustivo i namjerno usmjereno na fizičko iscrpljivanje”.

TUŽILAČKI SAVJET NA POTEZU

“Na zahtjev postupajućeg tužioca Nikole Boričića, Uprava policije je dostavila obavještenje kojim se potvrđuje da se postupajući tužilac izjasnio da se u 13:52 svešteno lice pusti na slobodu, a koje obavještenje je tužilac dostavio Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta uz izjašnjenje tužioca povodom pritužbe na njegov rad. U svakom slučaju, Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta biće predočene sve okolnosti ovog događaja, kao i nesporne činjenice koje ukazuju da su kritike na postupanje dežurnog tužioca neosnovane”, odgovorila je “Vijestima” portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

Odgovarajući na pitanja o tom slučaju, tužiteljka Mandić ponovila je da su neistiniti navodi da je njen kolega Boričić, prilikom prikupljanja informacija, to svešteno lice “držao maksimalno koliko zakon dozvoljava”, odnosno šest sati:

“Dežurni državni tužilac se, nakon što ga je policija, koja je postupala shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, upoznala s prikupljenim informacijama, odnosno sadržinom uzete izjave, istoga dana u 13:52, izjasnio da se svešteno lice koje je izjavu davalo u svojstvu građanina, pusti na slobodu. Istovremeno Vas podsjećamo da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, prilikom prikupljanja obavještenja od građana, o čemu je u konkretnom slučaju bilo riječi, prikupljanje obavještenja od strane policije od istog lica može trajati onoliko koliko je neophodno da se dobije potrebno obavještenje, a najduže šest sati”, kazala je ona.

Iz tog Tužilaštva ponovo nijesu odgovorili na pitanje da li su, po službenoj dužnosti, ispitali ko je i zbog čega, nakon odluke Boričića u prostorijama CB Podgorica mitropolita Amfilohija zadržao još duže od tri sata i ako jesu, što je utvrđeno, i da li je bilo koji službenik Uprave policije procesuiran zbog izvršenja krivičnog djela protivpravno lišenje slobode, zloupotreba službenog položaja ili bilo kog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

KO JE SLAO PITANJA?

Mitropolit Amfilohije je 22. juna pozvan u zgradu Centra bezbjednosti, kako bi u svojstvu građanina odgovorio na pitanja o litiji organizovanoj dan ranije, kojom su, kako je ocijenio Boričić, prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje širenja koronavirusa.

U zgradu CB Podgorica ušao je u 11:14 časova, a njegovo saslušanje trajalo je šest sati.

Pravni zastupnici mitropolita ranije su kazali da im je u policiji pojašnjeno da je Boričić, na svakih sat, porukom postavljao dopunska pitanja.

Tek kada su pravni zastupnici poglavara MCP Tužilačkom savjetu podnijeli pritužbu, Boričić se oglasio reagovanjem u kom tvrdi da je tog dana, u 13.52 časova, naredio da puste na slobodu mitropolita i da je Uprava policije adresa za pitanja - zašto je zadržan još gotovo tri i po sata.

Iz te institucije međutim ne odgovaraju - ko je, na osnovu čega i na osnovu kog Zakona, naredio da se Amfilohije u službenim prostorijama zadrži od 13:52 do 17:14 sati.

Ne odgovaraju ni ko je i po čijem nalogu, preko vajbera, predstavljajući se kao tužilac Boričić, slao dodatna pitanja, ali ni da li će neko odgovarati zbog toga.

Koordinator programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić, ranije je “Vijestima” kazao da je Boričić morao da procesuira sve policijske službenike koji su ga zadržali u prostorijama CB Podgorica nakon što im je naredio da ga puste na slobodu.

Zaćutao Tužilački savjet

Iz Tužilačkog savjeta od 8. jula ne odgovaraju Vijestima da li su razmatrali pritužbu pravnih zastupnika mitropolita Amfilohija Radovića na postupanje tužioca Nikole Boričića i ako jesu, što je utvrđeno. Bez odgovora ostalo je i pitanje jesu li utvrdili u koliko je sati 22. juna, tužilac donio odluku i naložio policiji da pusti svešteno lice.

Bonus video: