Nema suđenja ako vrate novac

Vlada aminovala SDT-u da ne goni osumnjičene u akciji “Bora” ako nadoknade štetu i uplate pare NKT-u

11584 pregleda 8 komentar(a)
Predlog dobio saglasnost države: Lidija Mitrović, Foto: Savo Prelević
Predlog dobio saglasnost države: Lidija Mitrović, Foto: Savo Prelević

Dio osumnjičenih u akciji “Bora” uplatiće novac Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i nadoknaditi štetu pričinjenu državnom budžetu, nakon čega će Specijalno državno tužilaštvo prema njima primjeniti institut odloženog krivičnog gonjenja.

Takvu odluku aminovala je Vlada, nakon što je dobila mišljenje zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, Dragane Đuranović - da je država saglasna sa takvim obeštećenjem.

U akciji “Bora” SDT je u junu podnijelo krivične prijave protiv 31 osobe i 32 pravna lica zbog sumnje da su oštetili budžet za oko tri i po miliona eura.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, 8. jula obavijestila je Đuranovićevu da je SDT, nakon prikupljanja dokaza, našlo da za neke od osumnjičenih za utaju poreza i doprinosa, postoji ispunjenost uslova za primjenu instituta odloženog gonjenja.

Vlada je dala saglasnost Specijalnom državnom tužilaštvu da se u ovom krivičnom predmetu, kodnog naziva “Bora”, protiv 18 pravnih lica i 19 fizičkih lica, kao odgovornih u pravnom licu, u kome je oštećena država Crna Gora, primijeni institut odloženog krivičnog gonjenja”, saopšteno je iz Vlade

Ona je obrazložila da član 272 Zakonika o krivičnom postupku predviđa da tužilac može odložiti krivično gonjene za djela za koja je predviđena novčana ili kazna zatvora do pet godina:

“Kada nađe da ne bi bilo cjelishodno da se vodi krivični postupak, s obzirom na prirodu krivičnog djela, raniji život učinioca i njegova lična svojstva, ako osumnjičeni prihvati ispunjenje jedne ili više od sljedećih obaveza - da otkloni štetnu posljedicu nastalu izvršenjem krivičnog djela ili da nadoknadi pričinjenu štetu, kao i da plati određeni novčani iznos u korist humanitarne organizacije, Fonda ili javne ustanove”, piše u dopisu specijalne tužiteljke Đuranovićevoj.

Tužiteljka Mitrović napisala je i da je potrebno je da se izjasni da li država Crna Gora, kao oštećena, prihvata takav ishod, a zatim obrazložila da bi oni, prema kojima se primjeni taj institut, vratili u budžet iznos za koji su oštetili državu i uplatili novac NKT-u.

Nakon davanja saglasnosti, iz Vlade su saopštili da se na taj način osumnjičeni obavezuju da u cjelosti namire štetu nanijetu budžetu i da odgovorna lica u pravnom licu i osumnjičena pravna lica uplate novac na račun NKT-a.

Bonus video: