Osuđivan može biti svjedok, ali ne i žrtva

OUK utvrđuje je li bilo torture u CB Podgorica

17016 pregleda 8 komentar(a)
M. B. nakon policijske obrade, Foto: Privatna arhiva
M. B. nakon policijske obrade, Foto: Privatna arhiva

Direktor Uprave policije Veselin Veljović i institucija na čijem je čelu, pokušavaju da ubijede javnost da dvadesetsedmogodišnjem M. B. ne treba vjerovati kada priča da su ga policajci zvjerski tukli, zato što je osuđivan, ali da mu treba vjerovati kada za njihove potrebe “svjedoči” o izvršiocima krivičnih djela.

To je za “Vijesti” kazao direktor NVO Autonomni grđanski pokret, Predrag Spasojević, nakon što mu je iz UP stigao Veljovićev odgovor - da M. B. u policiji niko nije tukao niti od njega iznuđivao iskaz.

Navodni svjedok bombaških napada na kafić “Grand” i kuću policajca Duška Golubovića, prijavio je tužilaštvu da su ga policajci 25. maja oteli, a potom psiho-fizički mučili cijeli dan. Ispričao je da su to radili kako bi mu iznudili iskaz da su Jovan Grujičić i Benjamin Mugoša učestvovali u bombaškim napadima - tako što je Mugoša vozio automobil, a Grujičić postavljao eksploziv. Iako je inspektorima govorio da o tome ništa ne zna, tvrdi da je morao potpisati da je nalogodavac tih napada Zoran Mugoša.

U međuvremenu, dokazano je da je Benjamin Mugoša u oba slučaja bio u pritvoru, zbog čega je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja. Zvjersko mučenje u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica prijavili su i Grujičić i Benjamin Mugoša, koji su uhapšeni dan kasnije.

Opise mučenja, iz njihovih prijava, nedavno je obznanila NVO Akcija za ljudska prava (HRA), navodeći da su sva trojica ispričala da su prebijani bejzbol palicama, udarani po tabanima, da su policajci upotrebljavali elektro-šokere na više djelova njihovog tijela, uključujući genitalije, davili ih plastičnom kesom, šamarali, repetirali pištolje...

Policija se tada oglasila, navodeći da je u pitanju “sinhronizovano osmišljavanje navodne policijske torture kao pokušaj pravdanja počinjenih krivičnih djela”.

Par dana ranije, Spasojević je saopštio da se ni nakon mjesec ne zna da li su M. B. tog 25. maja oteli kriminalci ili policajci.

On je juče “Vijestima” saopštio da je dobio odgovor od Veljovića, u kom direktor UP tvrdi da je M. B. dobrovoljno pristao na poligraf, koji nije prošao, i da ga niko nije mučio tokom davanja izjave.

“U navedenom predmetu izviđaj je u toku i već su preduzete određene izviđajne radnje radi ocjene navoda podnijete prijave i donošenja odluke u predmetu, a više informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka”, odgovorili su iz Specijalnog državnog tužilaštva na pitanja o prijavi zbog mučenja Grujičića

Naglasio je i da je taj Podgoričanin višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela u Crnoj Gori i inostranstvu.

“Reagovanjem na saopštenje HRA i ovim odgovorom, Veljović i UP pokušavaju da diskredituju žrtve, navodeći da su sinhronizovali optužbe za torturu, iako to nije moguće, jer se njih trojica nisu mogli vidjeti u momentu podnošenja prijave. Isticanjem navoda da je M. B. višestruki povratnik, valjda pokušavaju da ukažu da mu ne treba vjerovati kada priča o torturi koju je preživio, ali da oni imaju pravo da mu vjeruju kao ‘svjedoku’ iako o bombaškim napadima nije ništa znao, već je, nakon šesnaestočasovnog mučenja pristao da potpiše ono što su oni napisali”, kazao je Spasojević.

Istakao je da je u slučaju prijavljene torture nužna hitna istraga. “Iako su se možda i tužioci uplašili inspektora kiminalističke polcije, jer oni mogu postati nezgodni svjedoci. Naročito zabrinjava stav UP po pitanju ovakve vrste mučenja i torture, jer je nedopustivo da daju vjetar u leđa budućim mučiteljima, poručujući im da će biti zaštićeni ako to učine.”

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče su saopštili da njihovo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije ispituje navode u mučenju trojice Podgoričana. Objasnili su da im je Grujičićev otac, Budimir 24. juna prijavio da su prema njegovom sinu policajci nezakonito postupali, zlostavljali ga i mučili, a da su ostale predmete formriali nakon što je HRA od njih 14. jula zahtijevala hitnu istragu.

“OUK će, nakon preduzimanja mjera i radnji iz nadležnosti ove organizacione jedinice, u cilju utvrđivanja činjenica i dokaza u vezi s iznijetim navodima i okončanja postupaka unutrašnje kontrole, izvještaje o izvršenim kontrolama povodom predmetnih slučajeva dostaviti na dalji postupak nadležnom državnom tužilaštvu”, saopštili su iz MUP-a.

Bonus video: